Vlooien zijn vervelende beestjes die je hond of kat erg dwars kunnen zitten. Maar naast dat ze je dier kunnen vervelen, kunnen ze ook een plaag vormen in je huis. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

De vlo die in Nederland het meeste voorkomt is de kattenvlo, en deze vlo bijt liever katten en honden dan mensen. Katten die los buiten lopen komen in aanraking met andere besmette katten en lopen op die manier snel vlooien op. Honden kunnen vlooien oplopen wanneer ze tijdens het wandelen aan andere honden snuffelen. De vrouwtjesvlo nestelt zich op je dier, zuigt zich vol met bloed en legt eitjes op de huid van je dier. Je huisdier krijgt door het speeksel van de vlo jeuk en gaat zich krabben waardoor de eitjes van de huisdier af vallen en op de grond vallen. Uit de eitjes komen larven die zich voeden met huidschilfers die bijvoorbeeld in kussens en tapijten zitten. Als de larve groot genoeg is verpopt hij zich waarna hij na een tijdje uitgroeit tot een volwassen vlo. Deze volwassen vlo zal weer op je hond of kat springen, waardoor de hele cyclus weer van voor af aan begint. Doordat een vlo tientallen eitjes per dag kan leggen, ontstaat er al snel een vlooienplaag in je huis.

Hoe herken je vlooien in je huis?

Vlooien zijn piepkleine, bruinzwarte insecten welke met een enorme sprong op je hond of kat, of op jezelf terechtkomen. Ze zuigen zich vol met bloed en laten zich vervolgens weer vallen. Deze vlooienbeten veroorzaken jeuk en rode vlekjes.

Zo ziet een vlo eruit:

  • Piepklein (2 mm)
  • Kleine kop
  • Groot lijf
  • Lange pootjes
  • Springt tot 1 meter ver!

Als je niet zeker weet of je met vlooien te maken hebt, kijk dan uit naar de vlooienpoepjes! Leg wat van deze poepjes op een witte ondergrond, bijvoorbeeld op een watje, en druppel er een paar druppels water op; het vlooienpoepje zal bruinrood verkleuren; het is gestold bloed van je huisdier, opgezogen en deels verteerd door de vlo.

Hoe bestrijd je een vlooienplaag?

Stofzuigen

Gebruik de stofzuiger om het hele huis zorgvuldig te zuigen. Denk hierbij ook aan alle plekken waar je moeilijk bij kunt komen, hier gaan vlooien namelijk heel graag zitten. Denk ook aan de kussens van de bank en stoelen, de plinten en natuurlijk de katten- of hondenmand. Klop deze eerst goed uit buiten, zodat een groot deel van de vlooien er afvalt. Ook is het verstandig om de auto te stofzuigen. Als je alles gestofzuigd hebt, maak dan de stofzuiger goed schoon.

Niet dweilen

Het is verstandig om, tijdens de plaag, even niet te dweilen. Vlooien zijn namelijk dol op een vochtige omgeving. Vocht blijft gemakkelijker achter tussen de plinten of in kieren, en dat zijn ook de favoriete verblijfplaatsen van vlooien.

null

Azijn

Wel zou je, als je toch wilt dweilen, wat azijn in het water kunnen doen; hiermee bestrijdt je de vlooien juist.

Heet wassen

Dekens, manden, kussens of andere voorwerpen waar je hond of kat graag op gaat liggen, dienen zo heet mogelijk gewassen te worden. Als het mogelijk is op 90 graden, anders op 50 op 60 graden, hierdoor zullen de eitjes en larven het niet overleven. Om zeker te zijn dat nergens vlooien, eitjes of larven achterblijven, is het verstandig om ook de kussens van bijvoorbeeld de bank, maar ook je kleren zo snel mogelijk te wassen. Mocht het niet mogelijk zijn om sommige spullen uit te wassen, zou je ze voor een week vacuüm kunnen verpakken zodat er geen lucht bij komt. De vlooien zullen het niet overleven door een gebrek aan zuurstof.

Behandel je huisdier

Als je last hebt van vlooien in huis, kun je er vanuit gaan dat je huisdier ook last heeft van vlooien. Je kunt je dier het beste wassen met speciale vlooienshampooinsprayen met speciale vlooienspray of pipetten voor honden en katten.

Omgevingsspray

Nadat je het hele huis goed schoon hebt gemaakt is het aan te raden om een omgevingsspray te gebruiken die werkzaam is tegen vlooien, eitjes én larven. Deze spray is verkrijgbaar bij Pets Place, hierin zijn veel verschillende merken te krijgen; het doel is hetzelfde; het bestrijden van vlooien!

Een vlooienplaag voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de vlooienplaag terugkeert! Stofzuig regelmatig, vooral op plaatsen waar je huisdier ook komt. Behandel je huisdier het hele jaar door, óók in de winter, tegen vlooien. Hiervoor zijn veel verschillende middelen te krijgen; bijvoorbeeld pipetjes, maar ook een vlooienband volstaat. Spray preventief de omgeving in huis, bijvoorbeeld voordat je op vakantie gaat.

BEKIJK ALLE PRODUCTEN TEGEN VLOOIEN ONLINE