Heeft jouw kat last van traanogen, niezen of gebrek aan eetlust? Dan kan je pluizenbol last hebben van één van de meest voorkomende kattenziektes. Deze kattenziektes kunnen worden overgedragen naar andere dieren en zelfs mensen. Ziektes kunnen bij katten erfelijk zijn, maar er zijn ook ziektes die door parasieten, virussen of bacteriën kunnen ontstaan. Lees meer over manieren om jezelf en jouw kat te beschermen tegen de meest voorkomende kattenziektes. 

Tegen welke ziektes helpt vaccineren

Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt ook voor katten. Wil je jouw kat zo goed mogelijk beschermen tegen allerlei virusziektes? Een belangrijke stap hierin is om jouw kat te laten vaccineren. Inenten (vaccineren) helpt om de weerstand van je kat op te bouwen. Om deze weerstand te behouden is het van belang om de inentingen te herhalen, meestal gebeurt dit jaarlijks. De basisvaccinaties voor katten zijn tegen niesziektes en kattenziekte.

Logo Vets Place ontlasting

Wist je dat?

Er in veel Pets Place winkels een dierenarts aanwezig is? Check hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Vaccinaties

Het vaccineren en de herhaal inenting gebeurt meestal jaarlijks, maar dat is afhankelijk van de ziekte waarvoor je jouw kat laat inenten. Voor kattenziekten wordt de herhaal inenting standaard om de 3 jaar herhaald. Je kan dit het beste met een dierenarts overleggen. 

Vaccinaties kittens

Kittens worden in Nederland gevaccineerd tegen niesziektes en kattenziektes, dit zijn de basisinentingen voor katten. Kittens moeten worden gevaccineerd als ze 8-9 weken, bij 12 weken en als ze één jaar zijn. Elk jaar moeten katten hun niesziekte vaccinatie krijgen.

null

Wist je dat?

Kittens worden bij een fokker al vanaf hun 6e week gevaccineerd en daarna bij eigenaren vanaf hun 9e week. Zo wordt de weerstand van kittens opgebouwd.

Niesziektes

De niesziekte kunnen alle katten krijgen, ongeacht leeftijd of het ras. Er zijn twee varianten: Feline herpes virus (FHV) dit is een ziekte die ernstige klachten kan opleveren, zoals ontstekingen en zelfs chronische neusverkoudheid. Deze ziekte is opgewekt door een virus. De meeste katten herstellen van FHV als de juiste behandeling krijgen. Vaak hebben katten blijvende problemen aan FHV overgehouden, zoals een permanent verstopte neusholte. Bordetella bronchiseptica is veroorzaakt door een bacterie die zeer besmettelijk is en zelfs kan worden overgedragen op honden of katten. Bij een lichte infectie herstellen katten vaak weer goed. Bij een zwaardere infectie kunnen katten blijvende longschade overhouden.

Enkele symptomen kunnen zijn:

  • Niezen
  • Tranende ogen
  • Gebrek aan eetlust
  • Koorts

Mocht je kat last hebben van één of meerdere symptomen kan je een afspraak maken bij een dierenarts. De dierenarts kan de ziekte vaststellen door middel van een onderzoek. Er is helaas geen medicijn beschikbaar voor deze ziekte.

Kattenziekte

Feline Parvo Virus (FPV) is een besmettelijke maagziekte die wordt verspreid via de ontlasting. Deze ziekte varieert tussen milde klachten, maar kan ook dodelijk zijn voor jouw kat. Enkele symptomen kunnen zijn:

  • Braken
  • Diarree
  • Uitdroging
  • Abortus van kittens

Mocht je kat last hebben van één of meerdere symptomen kan je een afspraak maken bij een dierenarts. De dierenarts kan de ziekte vaststellen doormiddel van een onderzoek. De kans op het herstellen van jouw pluizenbol is afhankelijk van de conditie van de kat en de ernst van de ziekte. Voorkomen is beter dan genezen, daarom is vaccineren van belang.

MAAK EEN AFSPRAAK BIJ VETSPLACE

Ziektes waarvoor niet gevaccineerd kan worden

Er zijn ook ziektes waarvoor geen vaccinaties beschikbaar zijn voor katten. De meest voorkomende kattenziektes in Nederland waar niet tegen ingeënt kan worden zijn.

Feline infectieuze peritonitis

Feline infectieuze peritonitis (FIP) is een virus dat is ontstaan door een variant mutatie van het coronavirus, dit is niet het variant dat we bij mensen kennen als COVID-19. Het is een besmettelijke buikvliesontsteking die klachten zoals milde diarree veroorzaken en kan ook dodelijk zijn voor jouw kat. FIP kunnen katten door ontlasting aan elkaar overbrengen. De eerste symptomen van FIP zijn erg onduidelijk, omdat ze op ook voorkomen bij andere ziektes. Er zijn twee varianten van de ziekte, namelijk droge en natte FIP.

  • Droge FIP – deze variant tast voornamelijk organen aan doordat er langdurige ontstekingen rondom de aderen in het hele lichaam ontstaan.
  • Natte FIP – bij deze variant ontstaat er een opeenhoping van vocht in de buik- en/of borstholte. Ademhalen wordt bij katten dan steeds moeilijker.

Eerste symptomen:

  • Lusteloosheid
  • Koorts
  • Diarree
  • Gebrek van eetlust

Mocht je kat last hebben van één of meerdere symptomen kan je een afspraak maken bij een dierenarts. De dierenarts kan de ziekte vaststellen door middel van een onderzoek. Er is geen medicijn beschikbaar voor deze ziekte. Bij het vaststellen van FIP is genezing niet mogelijk en uiteindelijk zal jouw kat hieraan overlijden.

Feline immunodeficiency virus

Elke kat kan op iedere leeftijd worden vastgesteld met Feline immunodeficiency virus (FIV). FIV is een virus dat de witte bloedcellen van het immuunsysteem van een kat aantast. Je kan het als het ware bij mensen vergelijken met HIV, maar dan voor katten. Deze kattenaids is niet overdraagbaar naar mensen. FIV is niet te genezen en als katten dit hebben opgelopen komen ze er ook niet van af. FIV heeft geen specifieke symptomen, wel kunnen katten last krijgen van:

  • Vage vacht;
  • Moe;
  • Vergrote lymfeknopen;
  • Koorts;
  • Afvallen;
  • Diarree;
  • Blaasontsteking;
  • Gebitsproblemen;

Mocht je kat last hebben van één of meerdere symptomen kan je een afspraak maken bij een dierenarts. De dierenarts kan de ziekte vaststellen door middel van een onderzoek. Er is helaas geen medicijn beschikbaar voor deze ziekte, echter kunnen katten met deze ziekte wel een lang leven leiden.

MAAK EEN AFSPRAAK BIJ VETSPLACE

Ziektes door parasieten

Je kat kan ook last hebben van parasieten, hierbij kun je denken aan vlooien, luizen, teken en wormen. Parasieten zijn kleine levende organismen die zich voeden en vermenigvuldigen met behulp van een gastheer. Parasieten kunnen worden overgedragen vanuit dieren op mensen (zoönose).

Vlooien

Een vlo is een piepkleine, bruin zwarte beestjes. Vlooien veroorzaken onder andere jeuk bij katten. Doordat katten gaan krabben kan haaruitval ontstaan en zelfs wondjes op de huid. Lees hier meer over bestrijden van vlooien. 

Anti Vlooienmiddel

Er zijn verschillende manieren om vlooien te voorkomen en te bestrijden. Er is een verschil tussen voorkomen en bestrijden. Bij het bestrijden heeft je kat last van vlooien en bij het voorkomen nog niet.

Wil je vlooien voorkomen, dan kan je gebruik maken van een vlooienband of pipetten. Voor de vlooienband kan er gebruik worden gemaakt van de Seresto vlooien-en tekenband of de Beaphar vlooienband. Een andere optie is het gebruiken van pipetten. Bolfo Gold heeft een snelle werking tegen vlooien en vlooienlarven.

Voor het bestrijden van vlooien op jouw kat zijn er andere middelen. Een middel dat effectief is voor het bestrijden is een vlooienspray. Dit middel doodt de vlooien niet direct, maar wel binnen 24 tot 48 uur. Daarnaast zou je ook vlooientabletten gebruiken. Binnen 6 uur zijn door de tablet alle vlooien gedood.

BEKIJK HET AANBOD ANTI-VLOOIENMIDDEL

Teken

Kleine parasieten die zich met het bloed van de gastheer voeden zijn teken. Teken verschuilen zich in gras en struiken en klemmen zich daarna vast aan dieren of mensen. Lees meer over hoe je teken kunt voorkomen en behandelen.

Anti Tekenmiddel

Naast vlooien kan je jouw kat ook beschermen tegen teken. Het voorkomen van teken bij katten lijkt heel erg op dat van vlooien. Een Seresto teken- en vlooienband jouw kat bescherming tot wel 8 maanden tegen nieuwe teken. Daarnaast kan je ook hier gebruik maken van pipetten. De Beaphar Fiprotec Cat beschermt uw kat tot 5 weken tegen vlooien en doodt aanwezige teken. Een onmisbaar product voor jouw kat is een tekentang. Met een tekentang kan je eenvoudig teken verwijderen van jouw pluizenbol. 

BEKIJK HET AANBOD ANTI-TEKENMIDDEL

Wormen

Wormen zijn levende parasieten die kunnen voorkomen in het lichaam van jouw kat. Een worm voedt zich met voedingsstoffen die katten binnen krijgen door bijvoorbeeld hun voedsel. Er zijn verschillende soorten wormen waar een kat last van kan hebben, zoals hartwormen, longwormen, lintwormen, spoelwormen en haakwormen. Lees meer over je pluizenbol ontwormen.

Anti wormenmiddel

Het bestrijden van wormen kan op verschillende leeftijden. Zo kunnen kittens al vanaf week 6 worden ontwormd. Er zijn twee manieren om wormen te bestrijden doormiddel van ontwormingspillen of door wormgranulaat. De wormgranulaat is poeder dat door de voeding wordt gemixt en is ideaal voor de slechte pilleneters.

Slechte pilleneters kunnen ook gebruik maken van Easypill, dit is een kneedbaar snoepje dat medicijninnamen makkelijker maakt. Er dient rekening gehouden te worden met het gewicht van jouw kat. Meestal staat op de verpakking vermeld vanaf welk gewicht het dierengeneesmiddel mag worden gebruikt.

No Worm Pro kat is een ontwormingsmiddel voor katten vanaf 2 kg lichaamsgewicht.

BEKIJK HET AANBOD ONTWOMRINGSPORDUCTEN

Toxoplasmose

Toxoplasmose (toxoplasma gondii) zijn parasieten die voornamelijk in kattenontlasting voorkomen. Vrijwel alle diersoorten en ook mensen kunnen door deze parasiet besmet raken. Katten hebben vrijwel last van deze parasiet. Mensen, voornamelijk zwangere vrouwen, lopen hier het grootste risico. Het wordt zeer afgeraden dat zwangere vrouwen de kattenbak verschonen, omdat ze hun ongeboren kind in gevaar kunnen brengen. Er is een kans dat ze hun ongeboren kind verliezen of het kan leiden tot een afwijking bij het kind.

Giardia

Giardia is een darmparasiet die geregeld bij katten voorkomt en zelfs mensen kan besmetten. Bij katten kan deze parasiet in sommige gevallen geen symptomen of klachten vertonen, maar giardia is zeer besmettelijk. Als jouw kat aanhoudende diarree heeft en als er bloed en/of slijm tussen zijn ontlasting zit kan jouw kat last hebben van deze parasiet. Enkele symptomen zijn ook: braken, verminderde eetlust en sloomheid. Giardia kan door middel van een ontlastingsonderzoek bij de dierenarts worden vastgesteld.

MAAK EEN AFSPRAAK BIJ VETSPLACE