Gebitsverzorging is belangrijk voor de gezondheid van je hond of kat. Het gebit is essentieel bij het eten en dus bij de opname van voedingsstoffen. Wanneer het gebit niet gezond is, zorgt dit niet alleen dat voedsel minder goed wordt opgenomen maar kan je kat of hond ook nog eens veel last krijgen van pijn en ongemak. Een veel gehoorde klacht bij dierenartsen en in onze winkels, is stinkadem bij huisdieren. Dat is toch minder gezellig bij het knuffelen maar duidt ook vaak op meer klachten aan het gebit. Allemaal redenen om goed te letten op de gebitsverzorging van jouw dier. Pets Place helpt je graag op weg met een aantal tips om het katten- of hondengebit gezond en schoon te houden.

Voeding voor een schoon gebit

Een goede voeding voor je hond of kat kan op meerdere manieren helpen bij een goede gebitsverzorging. Wanneer je dier dagelijks krokante brokken krijgt, helpen de brokjes dagelijks de tanden schoon te schuren bij het kauwen. Er zijn een aantal voedingen verkrijgbaar met een specifieke vorm om deze functie nog beter uit te kunnen voeren. De brokken met aangepaste vorm worden optimaal gekauwd. Ook bevat veel voer voor het gebit speciale mineralen en andere stofjes die helpen tandplak te voorkomen en op te lossen. Deze speciale stoffen en vorm komen ook in steeds meer standaard in voeding voor. Speciale gebitsverzorgende voedingen zijn bijvoorbeeld Royal Canin Oral Care voor katten en Hill’s Oral Care voor hond of kat.

Kauwsnacks voor een sterk gebit

Veel snacks hebben een vergelijkbare functie als de voeding: bij het kauwen wordt tandplak verwijderd. Ook zorgen snacks waar je hond of kat langere tijd op moet kauwen voor een verhoogde aanmaak van speeksel. Speeksel heeft een natuurlijke werking tegen tandplak en beschermt het tandglazuur. Er zijn verschillende hondensnacks voor het gebit die ook ingrediënten om  tandplak te helpen voorkomen. Verder dragen ook alle andere kauwsnacks bij aan de gezondheid van het gebit. Ook voor de kat zijn er snacks voor een schoon gebit te krijgen.

Speelgoed voor schone tanden

Ook speelgoed kan bijdragen aan de gezondheid van het gebit bij je hond of kat. Veel dieren kauwen graag op een leuk stuk speelgoed, waarbij de voorkeur voor materialen soms kan verschillen. Er zijn voor zowel honden als katten speeltjes te krijgen die bijdragen aan een schoon gebit. Verschillende materialen werken op een andere manier op het gebit. Stevige rubbersoorten zijn ideaal om op te kauwen en masseren het tandvlees voor een goede doorbloeding. Flostouwen of stoffen speelgoed helpen ook om tandplak weg te poetsen.

BEKIJK SPEELTJES VOOR GEBITSVERZORGING

Gebit schoonmaken bij je hond of kat

Hoewel er dus al veel verschillende manieren zijn om het gebit van je hond en kat op een natuurlijke manier te reinigen, zijn er veel dieren die toch last krijgen van gebitsproblemen. De eerste signalen hiervan zijn tandplak en een stinkende adem. Om te voorkomen dat je dier naar de dierenarts moet voor een uitgebreide (en kostbare) gebitsreiniging, is het verstandig de problemen voor te zijn door zelf het gebit ook schoon te houden.

null

Tip van de Vets Place dierenarts!

Poets 2 à 3 keer per week de tanden van je hond met een tandenborstel. Dit helpt om tandplak te voorkomen. Lees meer over Vets Place

Voor het reinigen van de tanden zijn tandenborstels en tandpasta’s te krijgen die speciaal geschikt zijn voor dieren. Ook is er mondwater verkrijgbaar dat tandplak zachter maakt en daardoor gemakkelijk verwijderbaar en tegelijk de adem van je dier opfrist.

BEKIJK PRODUCTEN VOOR GEBITSVERZORGING IN ONZE WEBSHOP