Gebitsverzorging is belangrijk voor de gezondheid van je hond of kat. Het gebit is essentieel bij het eten en dus bij de opname van voedingsstoffen. Wanneer het gebit niet gezond is, zorgt dit niet alleen dat voedsel minder goed wordt opgenomen maar kan je kat of hond ook nog eens veel last krijgen van pijn en ongemak. Een veel gehoorde klacht bij dierenartsen en in onze winkels, is stinkadem bij huisdieren. Dat is toch minder gezellig bij het knuffelen maar duidt ook vaak op meer klachten aan het gebit. Allemaal redenen om goed te letten op de gebitsverzorging van jouw dier. Pets Place helpt je graag op weg met een aantal tips om het katten- of hondengebit gezond en schoon te houden.

80% van de honden heeft gebitsproblemen!

Maar liefst 80% van de honden heeft mond- en tandproblemen. Deze problemen variëren van algemene ontstekingen tot tandsteen, tandvleesontstekingen en paradontale aandoeningen. Zeker oudere honden en kleinere hondenrassen hebben een verhoogd risico op klachten. Preventie bij jonge honden kan de frequentie en de ernst van mond- en tandproblemen op latere leeftijd verminderen.

Wist je dat tandproblemen uiteindelijk zelfs kunnen lijden tot sterfte? Wanneer er veel tandsteen vormt kan na een gegeven moment een stuk van de tand wegrotten. Vervolgens kunnen bacteriën zich via de bloedvaten in de bek verspreiden via de bloedsomloop en uiteindelijk in het hart terecht komen. Hier kunnen zij zich nestelen waardoor de kans op hartklachten significant groter wordt.

Ook kunnen tandproblemen zorgen voor verminderde eetlust en voedselinname. Wanneer het gebit van je dier in slechte conditie verkeert, zal hij veel pijn hebben tijdens het eten. Vaak zorgt dit ervoor dat je dier minder eet, of zelfs helemaal niet meer eet.

null

Slechts 1% poetst de tanden

Ongeveer 1% van de hondenbaasjes poetst de tanden van hun hond. Regelmatig poetsen helpt voor het behoud van schone tanden, gezond tandvlees en tegen slechte ademgeur.

Voeding voor een schoon gebit

Een goede voeding voor je hond of kat kan op meerdere manieren helpen bij een goede gebitsverzorging. Wanneer je dier dagelijks krokante brokken krijgt, helpen de brokjes dagelijks de tanden schoon te schuren bij het kauwen. Er zijn een aantal voedingen verkrijgbaar met een specifieke vorm om deze functie nog beter uit te kunnen voeren. De brokken met aangepaste vorm worden optimaal gekauwd. Ook bevat veel voer voor het gebit speciale mineralen en andere stofjes die helpen tandplak te voorkomen en op te lossen. Deze speciale stoffen en vorm komen ook in steeds meer standaard in voeding voor. Speciale gebitsverzorgende voedingen zijn bijvoorbeeld Royal Canin Oral Care voor katten en Hill’s Oral Care voor hond of kat.

Kauwsnacks voor het gebit

Veel snacks hebben een vergelijkbare functie als de voeding: bij het kauwen wordt tandplak verwijderd. Ook zorgen snacks waar je hond of kat langere tijd op moet kauwen voor een verhoogde aanmaak van speeksel. Speeksel heeft een natuurlijke werking tegen tandplak en beschermt het tandglazuur.

Bijzonder geschikt voor honden zijn de Dental kauwsnacks van Whimzees. Deze 100% natuurlijke snacks hebben een speciale vorm en structuur om tandplak te verwijderen. Edgard & Cooper heeft ook snacks voor het gebit, genaamd Doggy Dental. Deze sticks zijn luchtgedroogd waardoor je hond er véél langer op kauwt voor meer effect en fun. De sticks zijn gemaakt van gezonde plantaardige ingrediënten die van nature caloriearm zijn. Ook voor de kat verkopen wij speciale snacks voor een schoon gebit.

Speelgoed voor schone tanden

Ook speelgoed kan bijdragen aan de gezondheid van het gebit bij je hond of kat. Veel dieren kauwen graag op een leuk stuk speelgoed, waarbij de voorkeur voor materialen soms kan verschillen. Er zijn voor zowel honden als katten speeltjes te krijgen die bijdragen aan een schoon gebit. Verschillende materialen werken op een andere manier op het gebit. Stevige rubbersoorten zijn ideaal om op te kauwen en masseren het tandvlees voor een goede doorbloeding. Flostouwen of stoffen speelgoed helpen ook om tandplak weg te poetsen.

BEKIJK SPEELTJES VOOR GEBITSVERZORGING

Tandenpoetsen bij je hond of kat

Hoewel er dus al veel verschillende manieren zijn om het gebit van je hond en kat op een natuurlijke manier te reinigen, zijn er veel dieren die toch last krijgen van gebitsproblemen. De eerste signalen hiervan zijn tandplak en een stinkende adem. Om te voorkomen dat je dier naar de dierenarts moet voor een uitgebreide (en kostbare) gebitsreiniging, is het verstandig de problemen voor te zijn door zelf het gebit ook schoon te houden.

null

Tip van de Vets Place dierenarts!

Poets 2 à 3 keer per week de tanden van je hond met een tandenborstel. Dit helpt om tandplak te voorkomen. Je kunt het gebit van je huisdier ook laten reinigen bij de Vets Place dierenarts.

Voor het reinigen van de tanden zijn tandenborstels en tandpasta’s te krijgen die speciaal geschikt zijn voor dieren. Ook is er mondwater verkrijgbaar dat tandplak zachter maakt en daardoor gemakkelijk verwijderbaar en tegelijk de adem van je dier opfrist. Tips nodig bij het tandenpoetsen? Bekijk hier onze poetstips voor honden of katten.

null

Vingertandenborstels

Een vingertandenborstel is een borstel dat nauwkeurig en gecontroleerd het gebit van je hond poetst. Hij zit comfortabel op je vinger waardoor het tanden poetsen gemakkelijker wordt. Een vingertandenborstel is ideaal om jouw hond of puppy te laten wennen aan tandenpoetsen.
BEKIJK PRODUCTEN VOOR GEBITSVERZORGING IN ONZE WEBSHOP