Het kopen van een puppy is een belangrijke gebeurtenis. Zodra jullie hebben besloten dat er een puppy in huis komt kan de voorpret beginnen. Er moeten natuurlijk spullen voor je pup aangeschaft worden. Denk hierbij aan een mandje, puppyvoer, speeltjes enzovoort. Bekijk hiervoor dit boodschappenlijstje zodat je niks zal vergeet. Naast al die leuke dingen, is het belangrijk om met de aanschaf van een pup serieus om te gaan. Waar moet je op letten wanneer je een puppy koopt?

Er zijn situaties waarbij je als koper al snel weet dat er iets niet pluis is. In dit artikel lees je een aantal belangrijke punten waar je op moet letten als je een pup gaat kopen.

Je krijgt de ouders, in het bijzonder de moeder, van de pup niet te zien

Hieruit kun je opmaken dat de fokker iets te verbergen heeft. Als je de fokker bezoekt moet je de pups kunnen zien met hun moeder en hun broertjes en zusjes. Als de moeder niet aanwezig is (hier worden vaak verschillende redenen voor opgegeven) kan de reden zijn dat ze ziek is en te zwak is, omdat ze als fokmachine wordt gebruikt. Het kan ook zijn dat de verkoper de moeder niet eens heeft omdat de pups zijn geïmporteerd.

De fokker heeft verschillende hondenrassen

Omdat het veel tijd kost om voor de moeder en de pups te zorgen kan een fokker niet meer dan drie nestjes per jaar grootbrengen. Daarom moet je oppassen wanneer de fokker een groter aanbod heeft. Massaproductie resulteert vaak in slechte gezondheid voor de moeders en de pups kunnen lijden onder psychologische problemen.

De moeder en de pups wonen niet in huis

Als de dieren buitenshuis worden gehouden, bijvoorbeeld in een kennel, is positieve socialisatie onwaarschijnlijk. De jonge dieren hebben contact met mensen nodig in de belangrijke ontwikkelingsfase – hier zullen ze hun hele leven profijt van hebben. Om zich goed te kunnen ontwikkelen moeten de puppies in deze periode veel ervaringen opdoen in hun omgeving. Pups die geïsoleerd opgroeien met weinig impulsen kunnen zich later moeilijk aanpassen aan een leven met mensen.

De pups worden verkocht terwijl ze jonger zijn dan zeven weken

Honden moeten minimaal zeven weken oud zijn, maar het liefst tien weken! Op die leeftijd heeft hun ontwikkeling een punt bereikt waarop ze van hun moeder gescheiden kunnen worden.

De fokker is niet geïnteresseerd in de toekomst van de pups

Een verantwoordelijke fokker wil er zeker van zijn dat de pups goed verzorgd worden in hun nieuwe huis. Hij zou kunnen voorstellen dat de nieuwe eigenaar de pups en hun moeder eerst een paar keer bezoekt alvorens er één mee te nemen, zodat het diertje gewend kan raken aan de geur van de nieuwe eigenaar. De fokker zorgt voor informatie over de verzorging van de hond en verzekert zichzelf ervan dat de nieuwe eigenaar de verzorging aan kan. Hij zal ook in contact willen blijven met de nieuwe eigenaar en alles willen weten over de toekomst van het hondje. Een fokker die een puppy meegeeft aan de eerste de beste persoon die voor de deur staat bekommert zich niet om het welzijn van het hondje.