Ja, we gaan weer richting het einde van het jaar. De feestdagen komen eraan, wat voor veel mensen dé gezelligste periode van het jaar is. Tevens is dit ook dé meest stressvolle periode van het jaar voor veel huisdieren. Voor veel honden- en katteneigenaren is dit een periode van zorg omdat de dieren onverwachts en stressvol kunnen reageren op de knallen van vuurwerk. Terwijl er steeds meer middelen en producten op de markt komen om honden en katten te kalmeren tijdens deze stressvolle periode, is er nog eigenlijk amper iets voor knaagdieren en konijnen om ook voor hun de jaarwisseling beter te laten verlopen. In dit artikel geven we advies om ook je konijn helemaal relaxed zijn jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te wijden.

null

Beter gehoor

Konijnen hebben een aanzienlijk beter gehoor dan de mens. Knallen van vuurwerk zijn vele malen intenser en worden vaak als enorm stressvol ervaren.

Begin op tijd

Officieel mag vuurwerk alleen op  31 december worden afgestoken, toch weten we allemaal dat er veel mensen zijn die al dagen, soms weken, van te voren beginnen met het afsteken van vuurwerk. Het is belangrijk om konijnen geleidelijk te laten wennen aan de harde knallen. In dit artikel zullen we advies en tips geven om de jaarwisseling voor je konijn zo kalm mogelijk te laten verlopen.

Om te beginnen is het belangrijk om te kijken hoe het konijn gehuisvest is. Je kunt dit over het algemeen opsplitsen in twee categorieën; binnen- en buitenkonijnen. Het is vanzelfsprekend dat deze konijnen dus óf binnen, óf buiten gehouden worden. De methode van aanpak varieert namelijk hierbij. Als eerste zullen wij buitenkonijnen behandelen.

Buitenkonijnen

Gun je konijn rust
Het is belangrijk om deze periode zo normaal en constant mogelijk voor je konijn te maken. Eén van de dingen die wij aanraden om te doen is door je konijn lekker in zijn hok te laten zitten tijdens deze dagen. Je kunt je konijn natuurlijk wel aaien, maar zorg ervoor dat je dit in dezelfde mate doet als voorheen. Wanneer je plotseling meer of minder aandacht gaat geven aan je konijn, is er een mogelijkheid dat je konijn jouw plotseling andere gedrag, gaat linken aan de harde knallen van het vuurwerk. Zoals eerder genoemd begint het afsteken van vuurwerk al dagen van te voren, waardoor de konijn stress zal ervaren. In dit geval is de kans groot dat het konijn uit het hokje halen nóg meer stress veroorzaakt dan dat hij al heeft.

Maak je konijnenhok van te voren schoon
Ook is het aan te raden je konijnenhok niet schoon te maken tijdens deze dagen, doe dit liever vóór 27 december. Wanneer je je konijnenhok schoonmaakt zal de herkenbare geur voor je konijn deels verloren gaan. De eigen lichaamsgeur die in het hok trekt voelt vertrouwd voor je konijn, en hier zal hij zich op zijn gemak bij voelen. Naast de geur die deels verloren gaat, zorgt het schoonmaken zelf ook voor stress. Denk hierbij bij het uit het hok halen en weer in het hok stoppen.

Verplaats je konijnenhok
Mocht het zo zijn dat je konijnenhok op een plek staat waar veel contact is met vuurwerk (bijvoorbeeld vlak langs een straat), kan je ervoor kiezen om het hele konijnenhok te verplaatsen. Er is natuurlijk altijd het risico op brand wanneer er vuurwerk in/bij het hok terecht komt, daarom is het aan te raden het hok naar een veilige plek te verplaatsen. Denk hierbij aan een schuur of aan een ander gedeelte van de tuin, waar hij wat meer afgezonderd staat. Zorg dat je dit al vóór 27 december doet, zodat je konijn aan zijn nieuwe omgeving kan wennen.

Zorg voor afleiding
Zorg dat je konijn iets te doen heeft. Dit zorgt ervoor dat de aandacht richting het vuurwerk afneemt. Je kunt je konijn bezig houden door iets van speeltjes of kauwspeeltjes aan te bieden. Deze zijn beschikbaar in veel verschillende soorten, variërend van wilgentakken tot plastic speeltjes.

null

Temperatuurschommelingen

Konijnen zijn erg gevoelig voor schommelingen in de temperatuur. Houd dus rekening met een vergelijkbare temperatuur in de schuur als buiten, wanneer je ervoor kiest om je konijnenhok in de schuur te zetten.

Afzonderen van de buitenwereld
Je kunt eventueel ook nog een deken over het konijnenhok leggen. Hierdoor blijft het donker in het hok, wat het konijn een veilig gevoel geeft. Hierdoor kan het konijn al het visuele van het vuurwerk niet zien, waardoor hij alleen last heeft van het geluid. Kijk ook hier weer mee uit, want dekens kunnen eenvoudig vlam vatten wanneer ze in contact komen met vuurwerk. Ook moet je ervoor zorgen dat je konijn een veilige plek heeft. Als je een nachthok hebt waar hij zich kan afzonderen is dat prima, maar zorg er anders voor dat je konijnenhuisje in goede staat is.

Geef éxtra hooi en stro
Je kunt ook extra veel hooi en stro in het hok doen. Hier kan hij zich in verstoppen, wanneer hij hier behoefte aan heeft. Ook kan hij in de winter meer gaan eten waardoor extra hooi niet mag ontbreken! Zorg dat je dit op meerdere plekken aanbiedt, naast hooi in het hooiruifje ook een flinke hand in het nachthok.

Binnenkonijnen

Voor binnenkonijnen is deze periode vaak minder stressvol dan voor buitenkonijnen, omdat ze binnen een stuk meer afgezonderd zitten van de buitenwereld dan buiten. Hier gelden veel dezelfde tips als voor buitenkonijnen; zorg dat het konijn in een vertrouwde omgeving zit, en laat hem tijdens de laatste dagen van december met rust. Niet elk binnenkonijn ervaart vuurwerk even ernstig, dus kijk aan de hand van het gedrag van het konijn of hanteren een slim idee is.

Hoe zie je dan dat een konijn bang is?
Eén van de tekenen waaraan je kunt zien dat je konijn angstig is, is doordat hij erg rilt. Konijnen kunnen helemaal gaan beven wanneer zij bang zijn. Ook nerveus door het hok springen, met de achterpoten stampen, zich verstoppen en dicht bij de grond liggen, geeft aan  dat het konijn bang is.

Afsluiten van de buitenwereld
Help je binnenkonijn door de gordijnen dicht te doen. Sluit de buitenwereld zo veel mogelijk voor hem af, zodat hij de visueel schrikbarende knallen niet meemaakt. Naast het dichtdoen van ramen en gordijnen, kan je er ook nog voor kiezen om een deken over het hok te leggen. Kijk wel uit dat het konijn niet oververhit raakt, zorg voor voldoende ventilatie en pas op met de temperatuur van de ruimte. Deze kan soms door de kachel erg hoog liggen.

Zet de radio aan
Ook kun je ervoor kiezen om de radio aan te zetten. Dit maskeert het geluid van het vuurwerk enigszins. Begin hier wel 1-2 weken van te voren mee zodat hij hier aan went. Wanneer je op de één op andere dag ineens de radio aanzet kan dit namelijk ook weer stress veroorzaken.

Bied voldoende schuilmogelijkheden aan
Zorg ervoor dat je konijn zich even op een veilige plek kan terugtrekken als hij hier behoefte aan heeft. Er zijn konijnenhuisjes van verschillende materialen beschikbaar die je zo in het hok kunt zetten.

Zorg voor afleiding
Zorg ervoor dat je konijn iets te doen heeft tijdens deze periode. Wanneer een konijn bezig is zal hij minder oplettend zijn op de omgeving en zal hij wat meer rust ervaren. Je kunt je konijn bezig houden door speeltjes of kauwspeeltjes aan te bieden. Een wilgenbal of een huisje van wilgentakken zijn hier perfect voor.

Bekijk alle speeltjes voor konijnen in de webshop