Herkomst van de konijnen

Konijnen komen van oorsprong uit Spanje en leven tegenwoordig in vrijwel alle droge gebieden met open vlaktes of bosrijke gebieden. Nadat konijnen enkel voor het vlees en de vacht werden gehouden, zijn zij nu ook veel bekend als gezelschapsdier.

Konijnenweetje

Konijnen worden nog niet zo lang als huisdier gehouden. Toch gaat de band tussen mens en konijn ver terug. De Romeinen fokten als eerste massaal konijnen voor het vlees. Konijnen staan nu op de derde plek van meest gehouden huisdieren in Nederland!

Kosten van konijnen

De aanschaf van konijnen is op zich niet zo duur. Afhankelijk van het ras kost een konijn tussen de €25 en €50, maar dan ben je er dan nog niet. Speelgoed, bodembedekking, konijnenhok en huisartsbezoeken zijn ook kosten die bij het kopen van konijnen komen kijken. De liefde en gezelschap die je ervoor terug krijgt staat natuurlijk niet in verhouding met de kosten. Denk goed na over de kosten die konijnen met zich meebrengen, zodat je geen spijt krijgt van je aanschaf.

Konijnenweetje

Houd je niet van onvoorziene kosten? Sluit dan een konijnenverzekering af. Als je konijnen opeens ziek worden kom je niet voor verassingen te staan.

Verzorging van konijnen

De verzorging van konijnen hangt mede af van de manier van huisvesten. Het schoonmaken van een buitenhok met een ren neemt, één keer per week, veel tijd in beslag en het verversen van water en voer hoort bij je dagelijkse taken. Vachtverzorging en elke dag spelen met je konijnen mag je natuurlijk ook niet vergeten.

Konijnenweetje

Konijnen houden ervan als ze geaaid worden. Geef ze dan ook voldoende aandacht door met ze te spelen. Wil je meer weten over spelen met je konijn? Bekijk dan dit artikel!

Huisvesting van konijnen

Konijnen leven oorspronkelijk in groepen. Je kunt daarom konijnen beter niet alleen houden. Lees meer hierover in het artikel gezelschap voor je konijn. Een konijnenhok moet daarom ruimte bieden voor minstens twee konijnen, maar met alleen het hok ben je er nog niet. Konijnen hebben veel lichaamsbeweging nodig. Zo kun je buiten een konijnenren aansluiten op het hok of ze binnen vrij laten rondlopen. Konijnen kun je erg goed zindelijk maken, dit zul je moeten trainen. Bedenk dus goed of je jouw konijnen genoeg ruimte kan bieden.

Konijnenweetje

Konijnenkooien zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Belangrijk is dat er in de kooi ook een toilethoekje is of dat je kiest voor een konijnentoilet. Daarmee kun je proberen je konijn zindelijk te maken.

Borstelen van konijnen

Het is verstandig je konijnen regelmatig te borstelen, vooral in de ruiperiode als ze veel haar verliezen. Een langharig konijn moet vaker geborsteld worden om klitten en vuil uit de vacht te verwijderen. De nagels van je konijnen mogen niet te lang worden en zullen soms moeten worden geknipt, afhankelijk van de natuurlijke slijtage.

Konijnenweetje

Voordat je een konijn kunt oppakken, om ze bijvoorbeeld te borstelen, moet je ze eerst aan je laten wennen. Veel konijntjes vinden het niet fijn om plots van de grond te worden opgepakt, omdat ze dan niet meer kunnen vluchten.