Herkomst

De hamster is er in verschillende soorten en maten. De grote Syrische of goudhamster is afkomstig van vlaktes in Syrië en Turkije. Daarnaast zijn er verschillende soorten dwerghamsters als de Russische, Chinese, Roborovski en Campbelli dwerghamster, waarvan de Russische het meest als huisdier wordt gehouden.

Gedrag

Hamsters zijn solitair levende diertjes die overdag rusten en ’s avonds actief worden. Er zijn soorten die ook overdag korte tijd actief zijn, waarna ze verder gaan met slapen. Het is voor hamsters heel belangrijk om niet gestoord te worden tijdens het slapen. Deze rust is nodig voor de gezondheid en bovendien kunnen hamsters bijten wanneer ze hierbij worden gestoord.

Hamsters leven vooral op de grond maar er zijn soorten die ook behendig kunnen klimmen. Alle hamstersoorten kunnen “hamsteren” waarbij grote hoeveelheden voedsel in de wangzakken kunnen worden meegenomen om een voorraadje mee te nemen naar het hol. Je zult dan ook vaak een voorraadje voer vinden in het hamsterverblijf.

Het kan lastig zijn om hamsters tam te maken omdat daar veel geduld voor nodig is. Benader je hamster altijd rustig en liever niet direct van boven.

Voeding

Je kunt je hamster het best ’s avonds voeren omdat hij dan actief is en in de natuur ook in de avond op zoek gaat naar voedsel. Het is ook mogelijk het bakje met voer altijd gevuld te houden. Houd daarbij ook rekening met de voorraad die je hamster waarschijnlijk al heeft aangelegd. Hamsters eten voor het grootste deel plantaardige producten en vullen dit aan met dierlijke eiwitten, vooral uit insecten. Groente en fruit zorgen hierbij voor extra vocht en vitaminen. Je kunt voor je hamster speciaal hamstervoer krijgen. Hierin zitten alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Ter aanvulling kun je hem af en toe kleine beetjes groente of fruit geven en speciale hamstersnacks. Ook kun je je hamster een plukje hooi geven. Hij zal hier lekker op knabbelen en kan er gelijk een nestje mee maken. Zorg altijd voor vers en schoon drinkwater in het verblijf van je hamster.

BESTEL HIER HAMSTERVOEDING

Huisvesting & verzorging

Er zijn verschillende hamsterverblijven op de markt. Let bij de keuze voor een verblijf altijd op de ruimte die beschikbaar is voor je hamster. De grote syrische hamster heeft meer ruimte nodig dan een dwerghamster maar beide moeten de mogelijkheid hebben om lekker rond te lopen en te klimmen. Hamsters kunnen zichzelf heel plat maken waardoor ze makkelijk tussen tralies door kunnen, houd daar ook rekening mee bij de keuze voor een verblijf.

Let er goed op dat het hamsterverblijf voldoende ventileert en je hamster zo gezonde en frisse lucht krijgt. Tocht is echter ook niet goed voor je hamster: hij leeft het liefst behaaglijk op kamertemperatuur. Op de bodem van je hamsterkooi kun je verschillende soorten strooisel gebruiken. Het is belangrijk dat dit goed absorberend en zachte bodembedekking is. Je kunt een dikke laag strooisel gebruiken als je een hamster hebt die houdt van graven. Maak het hok in ieder geval wekelijks goed schoon en vervang daarbij het strooisel.

Hamsters knagen graag en zo houden zij ook hun tandjes in goede conditie. Zorg ervoor dat er altijd iets te knagen is voor je hamster. Hier zijn verschillende producten voor verkrijgbaar en je kunt zo ook afwisselen met verschillende materialen. Ook zijn er snacks te krijgen waar je hamster langere tijd op kan knagen.

Een looprad is welkom bij de meeste hamsters. Op die manier kunnen ze lekker blijven bewegen. Let erop dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt je hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.

Gezondheid & ziekte

Het kan voorkomen dat de tanden en/of nagels van je hamster te ver doorgroeien, controleer hier regelmatig op. Tanden en nagels slijten door gebruik en blijven zo op de juiste lengte. Nagels kun je zelf bijknippen en bij te lange tanden kan de dierenarts hulp bieden. Deze problemen zijn te voorkomen door voldoende ruwe ondergronden voor de nagels en voldoende knaagmateriaal voor de tanden.

Verder kan het voorkomen dat je hamster last krijgt van parasieten. Dit is te voorkomen door hem regelmatig preventief te behandelen. Mocht er toch een probleem ontstaan, dan kun je bij de dierenspeciaalzaak verschillende middelen vinden tegen o.a. mijten en schimmels. Mocht je hamster ernstige klachten krijgen of duidelijk last hebben ergens van, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

BESTEL HIER GEZONDHEIDSPRODUCTEN VOOR JOUW HAMSTER

Kosten

Afhankelijk van ras en kleur kost een hamster ongeveer €10 tot €15. Een hok, inclusief huisje, voerbakje en looprad is verkrijgbaar vanaf €20 tot €25. Bodembedekking, hamstervoer en snacks varieert in prijs, maar komt gemiddeld uit op zo’n €20 tot €25 per maand. Variabele kosten, bijvoorbeeld dierenartskosten, kunnen aardig oplopen, mede afhankelijk van je eigen keuzes en manier van huisvesten.

Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

Een hamster kan 2 à 3 jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.

BESTEL HIER ALLES VOOR JOUW HAMSTER
null

Informatie knaagdieren

Voor meer informatie over alle knaagdieren klik je hier.