Afscheid nemen van je overleden hond, kat, konijn of andere huisdier: het is een onderwerp waar je liever niet over nadenkt, maar waar je vroeg of laat mee te maken krijgt. Er komt een dag dat je dier overlijdt. Maar wat dan?

Als een huisdier is overleden zijn er meerdere opties mogelijk.

Begraven

Je kunt een huisdier laten begraven op een officiële huisdierenbegraafplaats. Vooraf kun je vaak in een aula afscheid nemen. In overleg wordt de datum van de begrafenis bepaald en als je speciale wensen hebt kun je die bespreken.

Cremeren

Besluit je je dier te laten cremeren, dan kun je kiezen voor individueel of collectief cremeren: bij individueel cremeren wordt het huisdier alleen gecremeerd, zonder andere huisdieren. Bij collectief cremeren wordt het dier samen met andere huisdieren gecremeerd.

De as van je geliefde dier kun je uit (laten) strooien op een speciaal hiervoor aangelegd veldje. Natuurlijk kun je de as ook mee naar huis nemen in een mooie urn en het thuis een mooi plekje geven of later uitstrooien op een plek naar keuze.

In plaats van een urn kun je de as soms ook in een sieraad laten verwerken. Dit verschilt per crematorium en kan meestal alleen bij individueel cremeren.

Ook bij een crematie geldt dat je vooraf in een aula afscheid kunt nemen van je huisdier.

Achterlaten bij de dierenarts

Voorheen werden overleden dieren opgehaald voor destructie. Tegenwoordig mag dit niet overal meer. In dat geval worden de dieren opgehaald door het crematorium waarmee een dierenartsenpraktijk samenwerkt en worden de dieren gecremeerd en uitgestrooid op het strooiveld van het crematorium. De eigenaar wordt in dit geval meestal NIET op de hoogte gesteld wanneer het huisdier is gecremeerd.

Je huisdier mee naar huis nemen

Sommige eigenaren willen hun huisdier thuis begraven. Als het gaat om een cavia of konijn bijvoorbeeld. Maar er zijn ook mensen die hun hond zelf willen begraven, in hun tuin bijvoorbeeld. Officieel zijn hier door de gemeente eisen aan gesteld. Deze eisen verschillen per gemeente. Eigenaren moeten zelf aan hun gemeente vragen welke eisen zij stellen.

Happy-House Memoriam Collectie

Bij Pets Place verkopen we van Happy-House een speciale Memoriam collectie. Binnen deze collectie vind je een aantal mooie producten ter herdenking van jouw huisdier. Denk bijvoorbeeld aan urnen, maar ook speciale fotolijstjes, kaarsenhouders en beeldjes waar je een mooi plekje in huis voor jouw overleden huisdier kunt inrichten.

BEKIJK DE HAPPY-HOUSE MEMORIAM COLLECTIE

Piet Hellemans over afscheid nemen

Piet Hellemans is tv-dierenarts en heeft zijn eigen mobiele praktijk. Veertien jaar geleden haalde hij Gijs uit het dierenasiel en vanaf die tijd zijn ze onafscheidelijk. Inmiddels is Gijs 16 jaar en wordt hij echt oud. Piet vertelt over deze fase en wanneer hij vindt dat het tijd is om afscheid te nemen.