Een gezond gebit bevat geen aanslag en heeft witte tanden en roze tandvlees. Het tandvlees is goed doorbloed en ziet er gezond uit. Helaas hebben honden en katten toch vaak last van gebitsproblemen. In dit artikel lees je meer over het gebit van honden en katten.

Pups en kittens

Pups en kittens worden, net zoals baby’s van de mens, zonder tanden geboren. De eerste tanden komen vanaf 2 weken door. Dit is het melkgebit. Als de pups en kittens ongeveer 3 maanden oud zijn gaan ze wisselen en komt het volwassen gebit tevoorschijn. Hier zitten ook kiezen bij die nog niet bij het melkgebit aanwezig waren.

Een volwassen gebit van een hond bevat:

  • 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 premolaren (voorkiezen) en 10 molaren (kiezen).

Een volwassen gebit van een kat bevat:

  • 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 premolaren (voorkiezen) en 4 molaren (kiezen).

Het soort gebit

Het gebit van de honden en katten is van nature een carnivorengebit (gemaakt voor vleeseters). De hoektanden zijn er om de prooi te vangen, de snijtanden om de prooi te verscheuren en de kiezen om de prooi te vermalen. Dit heet ook een scharend gebit, de onderste hoektand valt voor de bovenste hoektand. Soms zijn hier wel eens afwijkingen in, zoals een over- of onderbeet, wat gebitsproblemen kan veroorzaken. Maar de onder- of overbeet komt ook voor door het fokken van verschillende rassen (korte neus, lange neus, brede kaak, smalle kaak, etc.) wat ook voor gebitsproblemen kan zorgen.

null

Een gezond gebit

Een gezond gebit bevat geen aanslag en heeft witte tanden en roze tandvlees. Het tandvlees is goed doorbloed en ziet er gezond uit.

De verzorging

Honden en katten kunnen net als mensen ook last krijgen van een onfrisse adem of gebitsproblemen. Daarom is het belangrijk het gebit van jouw hond of kat goed te verzorgen om zo eventuele problemen, of een duur bezoek aan de dierenarts, te helpen voorkomen. Lees hier alles over de verzorging van het gebit van honden en katten.

Oorzaken

Vaak worden gebitsproblemen veroorzaakt door de humane voedingsmiddelen, bijvoorbeeld van een restje wat je zelf hebt gegeten. In de voedingsmiddelen die geschikt zijn voor mensen zitten vaak toegevoegde suikers die schadelijk zijn voor het gebit.

Ook door blikvoeding heeft je hond of kat eerder last van gebitsproblemen. Deze natvoeding kan het gebit niet goed reinigen, in tegenstelling tot harde brokjes.

Tandplak

Tandplak kan je herkennen aan een gelige aanslag op de tanden. Vaak is het tandvlees rood en geïrriteerd. Tandplak komt vaak voor, het is een vrij zachte laag die bestaat uit bacteriën, calcium en fosfor. Tandplak ontstaat uit speeksel, voedselresten en water. Tandplak kan door veel poetsen nog verwijderd worden, hiervoor zijn speciale tandenborstels te koop.

Tandsteen

Tandsteen ontstaan wanneer tandplak verkalkt. Overal waar tandplak aanwezig is kan dus tandsteen ontstaan. Je kan tandsteen herkennen aan een wat bruine aanslag en slecht doorbloed tandvlees.

Tandsteen kan je niet meer wegpoetsen en zal onder narcose door een dierenarts verwijderd moeten worden. Poets regelmatig om tandplak en tandsteen te voorkomen.

null

Andere gevolgen van tandplak

Tandplak kan niet alleen tandsteen als gevolg hebben maar ook gaatjes (cariës), tandvleesontsteking (gingivitis), tandvleesontsteking waarbij het bot al is aangetast (parodontitis), ontsteking van het wangslijmvlies en zelfs tumoren. Deze ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën, omdat ze zich in de mond bevinden kunnen ze worden ingeslikt en ook op andere plekken in het lichaam van jouw hond of kat problemen veroorzaken. Nog meer reden om het gebit van jouw hond of kat goed te verzorgen.

Gebitsproblemen voorkomen

Kauwspeelgoed, kauwkluiven en snoepjes met tandverzorgende stoffen helpen het gebit van jouw huisdier te verzorgen maar zijn helaas niet voldoende. Extra tandverzorgende producten zoals een mondwater of een tandenborstel zijn noodzakelijk voor een goed onderhouden gebit. Lees hier meer uitgebreide informatie over gebitsverzorging.

BEKIJK HIER ALLE GEBITSVERZORGINGSPRODUCTEN