Veel dieren, zoals konijnen, paarden, kippen en schapen, kunnen prima de hele winter door buiten zijn. Heb jij een dier dat de winter buiten doorbrengt? Dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken om het buitenverblijf zo aangenaam mogelijk te maken voor je dier. Lees hier de tips hoe jouw dier droog en warmpjes de winterdagen door kan brengen.
Schuilplaats tegen regen en sneeuw
Ieder dier heeft een schuilplaats nodig waar hij of zij in ieder geval droog kan blijven. In de meeste gevallen zal dit een stal of een hok zijn die je dier kan opzoeken wanneer hij of zij daar behoefte aan heeft. Staat bijvoorbeeld je paard of geit gedeeltes van de dag buiten? Dan kan natuurlijk beschutting in de vorm van bomen ook genoeg zijn.
Wat te doen bij langdurige regen en sneeuw?
Langdurige regen vormt het grootste probleem. Wanneer je dieren het hele jaar door buiten zijn, zullen ze vanzelf een wintervacht opbouwen. Een wintervacht vormt een goede bescherming tegen regen en zal het meeste water direct afvoeren zodat de huid van je dier niet snel nat wordt. Wanneer je dier heel lang nat is door aanhoudende regen, kan hij wel tot op de huid nat worden. Zo blijft je dier niet meer goed warm en kunnen op den duur zelfs huidproblemen ontstaan. Beschutting is dus vooral bij nat weer een must!
Om je konijnenhok of kippenhok droog te houden kun je een plexiglas plaatje voor het gaas hangen. Veel hokken voor konijnen en kippen zijn ook voorzien van een droge plek. Bekijk af en toe of er geen lekkages zijn waarbij het water in het hok kan sijpelen.
Warme ligplek voor je dier
Rust is belangrijk voor je dier en daar hoort ook slaap bij. Hoewel bijvoorbeeld paarden heel goed staand kunnen rusten, slapen alle dieren ook wel eens liggend. Om ook liggend warm te blijven, is het belangrijk dat de de bodem niet te koud is. Zorg voor warmte in het hok of de stal door een goede laag bodembedekking aan te brengen. Hierbij kun je zelf een keuze maken tussen bijvoorbeeld stro, vlas, beukensnippers of hooi helpt je dier dus ook. Eventueel kan je een warmtelamp ophangen voor een warm plekje. Dit wordt zeker gewaardeerd door jonge dieren, oudere dieren en dieren met een verminderd immuunsysteem.
De stal beschermen tegen vorst
Veel dieren hebben een lekkere dikke wintervacht of verenkleed om warmte vast te houden tijdens de koudste dagen. Toch moet je goed letten op de éxtra koude dagen. Ondanks dat dieren koudere temperaturen beter kunnen verdragen, moet je bij temperaturen tussen de -10 en -20 graden extra maatregelen treffen. Plaats de dieren in een beschut hok en eventueel kan je het konijnenhok in de schuur of garage plaatsen. Hang extra warmtelampen of maak het buitenverblijf van grotere dieren, zoals paarden of geiten, een beetje warmer met behulp van een kacheltje. Houd hierbij wel de kachel in de gaten en laat deze nooit het buitenverblijf verwarmen zonder toezicht.
Voorkom bevroren water en voedsel
De consumptie van bevroren water en bevroren voedsel kan funest zijn voor de darmen van je dier. Koliek (buikpijn) is een gevolg van het eten van ijs en bevroren voedsel. Plaats een verwarmingselement in de drinkbak van je kip of trek de drinkfles van je konijn een extra jasje aan met behulp van een isolatiehoesje. Voor kippen bestaan er ook drinktorens op pootjes. Hierdoor zal het water minder snel bevriezen, omdat het niet direct in contact komt met de koude grond. Bij grotere dieren, zoals paarden, schapen, geiten, varkens, alpaca’s en lama’s, moet je het water 3 maal per dag verversen. Let er regelmatig op dat het water niet bevroren is en haal zo nodig de ijsscherven uit het water. Let hierbij dat je voldoende water klaarzet voor de herbivoren: normaliter halen ze veel vocht uit vers gras, maar bij kou eten deze dieren minder vers gras. Het vocht moeten ze dus uit het aangeboden water halen.