Veel dieren zoals konijnen, paarden, kippen en schapen kunnen prima de hele winter door buiten zijn. Heb jij een dier dat de winter buiten doorbrengt? Dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Pets Place geeft je tips om jouw dier warm de winter door te helpen.

Schuilplaats tegen regen en sneeuw

Ieder dier heeft een schuilplaats nodig waar hij in ieder geval droog kan blijven. In de meeste gevallen zal dit een stal of een hok zijn die je dier kan opzoeken wanneer hij daar behoefte aan heeft. Staat bijvoorbeeld je paard of geit gedeeltes van de dag buiten? Dan kan natuurlijk beschutting in de vorm van bomen ook genoeg zijn. Langdurige regen vormt het grootste probleem. Wanneer je het hele jaar door buiten is, zal hij vanzelf een wintervacht opbouwen. Een wintervacht vormt een goede bescherming tegen regen en zal het meeste water direct afvoeren zodat de huid van je dier niet snel nat wordt. Wanneer je dier heel lang nat is door aanhoudende regen, kan hij echter wel tot op de huid nat worden. Zo blijft je dier niet meer goed warm en kunnen op den duur zelfs huidproblemen ontstaan. Beschutting is dus vooral bij nat weer een must. Om je konijnenhok droog te houden kun je een gordijn gebruiken.

Warme ligplek voor je dier

Rust is belangrijk voor je dier en daar hoort ook slaap bij. Hoewel bijvoorbeeld paarden heel goed staand kunnen rusten, slapen alle dieren ook wel eens liggend. Om ook liggend warm te blijven, is het belangrijk dat de de bodem niet te koud is. Je zorgt voor warmte in het hok of de stal door een goede laag bodembedekking aan te brengen. Hierbij kun je zelf een keuze maken tussen bijvoorbeeld stro, vlas, beukensnippers of hooi helpt je dier dus ook.