Om bloedluis goed te kunnen behandelen is het van belang om te weten hoe de bloedluis zich precies gedraagt. Want als je eenmaal een bloedluis probleem hebt, dan is het zaak om op de juiste manier te behandelen.

null

Hoe herken je bloedluis?

Als je bloedluis op je kippen- of vogelhok ziet, dan ben je eigenlijk al te laat. Bloedluizen verstoppen zich namelijk overdag en gaan ’s nachts bloed zuigen bij de kippen/vogels. Naast dat je een Finecto Test buisje aan de zitstok kunt hangen, kun je bloedluis herkennen aan de volgende symptomen:
 • Kippen willen niet meer op stok of het nachthok in
 • Gestreste kippen en vogels
 • Zwarte kieren en naden
 • Kippen en vogels worden bleker
 • Weerstand wordt minder
 • Bloedvlekken op eieren
 • Legsels bij vogels gaan verloren

Eigenschappen bloedluis

De volgende eigenschappen van de bloedluis zijn belangrijk om te weten om bloedluis goed te kunnen behandelen:

  • Maar 22% van alle bloedluizen zijn rood

De bloedluis is een parasiet die 1mm tot 2mm groot is. Hoewel de officiële naam ‘rode bloedmijt’ doet denken aan alleen rode parasieten, is maar 22% van alle bloedluis daadwerkelijk rood. Dit zijn de volwassen bloedluizen die al bloed hebben gezogen. De rest van de bloedluizen in het hok zijn wit. Dit zijn de jonge bloedluizen die nog geen bloed hebben gezogen.

  • Volwassen bloedluizen leggen 8 eitjes per dag

Bloedluizen leggen ongeveer 8 eitjes per dag. Bij optimale omstandigheden, warm en vochtig weer, zijn deze eitjes binnen 6 dagen ook volwassen. Bloedluizen planten zich dus extreem snel voort en dit maakt het noodzakelijk dat je zo snel mogelijk moet behandelen.

  • 50% van de bloedluizen zuigen bloed

Belangrijk om te weten is dat maar de helft van alle bloedluizen ook daadwerkelijk bloed zuigt bij de kippen/vogels. En dit doen ze maar één keer in de 6 tot 10 dagen. Dit gedrag zorgt ervoor het dat bloedluizen bijna niet bereikbaar zijn met behandelingsmiddelen. Daarom moet een behandelingsmethode zowel voor de jonge als volwassen bloedluizen werken en de bloedluis in het hok als op de kip bereiken.

  • Bij 5 °C kunnen bloedluizen zich al vermenigvuldigen

Veel mensen denken dat het bloedluizenseizoen begint bij warm weer. Dit is niet juist, want bloedluizen kunnen zich al bij 5 °C voortplanten. Ons advies is daarom ook om al vroeg in het voorjaar te beginnen met preventief behandelen.

null

Bloedluis voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er ervoor dat je op tijd begint met preventief behandelen. Dit doe je door te voorkomen dat uitgekomen eitjes niet volwassen kunnen worden en dus niet kunnen gaan voortplanten. Je kan hier bijvoorbeeld de Finecto+ Protect spray voor te gebruiken en deze eens in de 3 weken aan te brengen in het hok. Spuit alle kieren en naden en de weg die de bloedluis af zou leggen vanuit de kieren en naden richting de kippen/vogels goed in.

Bloedluizen behandelen

Heb je in het Finecto Test buisje bloedluis ontdekt of herken je een bloedluis besmetting aan bovenstaande symptomen? Pas dan de Finecto+ aanpak toe. De Finecto+ aanpak is namelijk gebaseerd op het gedrag van bloedluizen en bereikt zowel de bloedluizen in het hok als in de omgeving. Ga als volgt te werk:

 • Start gelijk gedurende minimaal 14 dagen met Finecto+ Oral door het voer en eventueel eivoer. Dit zorgt ervoor dat de bloedluizen die al bloed zuigen het bloed niet kunnen verteren en daardoor niet meer kunnen voortplanten.
 • Maak het hok goed schoon met veel water. Het liefst met een hogedruk spuit. Dit zorgt ervoor dat er al een deel van alle eitjes en luizen worden weggespoeld.
 • Laat het hok goed drogen en spray hem in met Finecto+ Protect. Dit zorgt ervoor dat jonge bloedluizen die nog moeten uitkomen de kippen/vogels niet kunnen bereiken en daardoor niet volwassen kunnen worden.

Door de combinatie van Finecto+ Protect spray en het Finecto+ Oral poeder te gebruiken, bereik je de bloedluizen op twee plekken; in het hok en via het dier zelf. Deze methode is bewezen effectief en zorgt ervoor dat de cyclus wordt onderbroken. Bijkomend voordeel is dat het 100% natuurlijk is en niet schadelijk voor mens en dier. Het kan zijn dat je na een paar dagen opeens wel bloedluizen overdag ziet. Schrik niet, dit is juist een goed teken. De bloedluizen zijn namelijk in paniek en zijn haastig op zoek naar eten. Dit kunnen ze niet meer bij de kippen/vogels krijgen en daarom zie je opeens wel. De kippen en vogels zullen de dolende luizen opeten. Doordat Finecto+ volledig natuurlijk is, is dit niet ongezond voor hen (en jezelf als je de eieren opeet).

Natuurlijke vijand bloedluis

Dutchy’s zijn 1 millimeter groot, zijn licht van kleur en hebben een druppelvormig lichaam. Ze komen in grote delen van Europa vrij in de natuur voor. Deze Dutchy’s jagen op allerlei bodemorganismen, zoals: larven van kleine muggen, springstaarten en verschillende soorten mijten, waaronder ook bloedluis. Dutchy’s kan je inzetten in verschillende dierverblijven als bestrijding tegen bloedluis.

De eieren van de Dutchy worden in de grond of op een andere geschikte plaats afgezet. Na enkele dagen komen hier de larven uit. Na een aantal vervellingen zijn ze volwassen. Volwassen Dutchy’s eten gemiddeld 5 bloedluizen per dag. Wanneer de Dutchy wordt uitgezet kan het zijn dat er een aantal dagen meer bloedluis worden waargenomen. Dit komt doordat de bloedluis uit hun schuilplaats worden verdreven. Dutchy’s zijn in staat om een periode van voedselschaarste te overleven. Wanneer het nodig is eten ze elkaar op. Bij blijvend voedselgebrek sterven ze na enkele weken uit.