Je nieuwe kitten ophalen is leuk én spannend! Om je pluizenbol rustig te laten wennen aan haar nieuwe omgeving, is het handig om een aantal basiszaken op orde te hebben vóór je haar ophaalt. Dit helpt je kitten zich sneller thuis te laten voelen.

Welke spullen heb ik nodig voor mijn kitten?

Het liefst een voer- en drinkbak van roestvrijstaal. Roestvrijstaal is namelijk goed en makkelijk schoon te houden en gaat niet stuk. Sommige katten zijn lastige drinkers. Voor hen zou je een drinkfontein kunnen aanschaffen.

Creëer een fijne, rustige slaapplek (zachte kattenmand of -kussen) voor je kitten; zij heeft haar rust en slaap hard nodig.

Zorg dat je dezelfde voeding in huis hebt als je kitten eerder te eten kreeg. Zo voorkom je eventuele verstoring van het nog tere spijsverteringsstelsel. Later kun je langzaam overstappen op andere voeding.

Zorg voor een ruime en goed toegankelijke kattenbak en zet deze op een rustige plaats in huis. Plaats deze niet naast de eet- en drinkgelegenheid.

Kittens zijn speels en zeker binnenkatten kunnen wel wat uitdaging gebruiken. Zorg dus voor voldoende afwisseling in speelgoed en bied je kat voldoende gelegenheid om te krabben. Een krabpaal biedt daarbij uitkomst! Ze kunnen daarmee ook de hoogte opzoeken, wat ze fijn vinden om te doen.

null

Een nieuwe familie

Je kitten heeft net haar moeder en nestgenoten verlaten en zal dus even tijd nodig hebben om te wennen aan haar nieuwe ‘familie’. Zorg er daarom voor dat je jouw kitten voldoende aandacht geeft.

Laat je kitten zich thuis voelen

Met liefde en geduld zal je kat zich snel thuis voelen en zal ze spoedig naast je op de bank komen zitten voor een kroel. Met deze tips laat je jouw dierenvriend zich snel thuis voelen:

  • Begin met één rustige kamer, waar ook alle benodigdheden staan.
  • Creëer een lekker warm en zacht slaapplekje, weg van alle drukte.
  • Zorg voor voldoende verstop- en hoogteplekjes. Katten voelen zich daar veilig.
  • Laat je kat in haar eigen tempo de rest van het huis verkennen.
null

Een kitten in huis!

Heb jij net een kleine pluizenbol in huis en wil je meer lezen over de ontwikkeling van kittens in de eerste levensfase? Lees dan hier verder.