Schurft is een veel voorkomende huidaandoening bij de cavia. Schurft wordt veroorzaakt door mijten die zich onder de huid van je cavia graven. Cavia’s zullen veel last krijgen van jeuk en pijn die wordt veroorzaakt. Een schurftmijtinfectie is zeer besmettelijk voor andere cavia’s maar ook voor mensen.

De symptomen van een schurftinfectie bij cavia’s

  • Krabben, schuren en bijten als gevolg van heftige jeuk
  • Kale plekken bij de kop, hals, schouders, ellebogen en rug
  • Gezwollen huid, open wonden en korstjes rond ogen en oren
  • Rusteloosheid
  • Minder eten en drinken

Hoe raakt een cavia besmet met schurft?

Een cavia raakt besmet met een schurftinfectie door contact te hebben met besmette cavia’s. Ook kunnen ze een besmetting oplopen via hooi. Schurftmijten kunnen een lange tijd in het hooi aanwezig zijn, zonder dat je het door hebt.

Een schurftmijtinfectie ontstaat vrij gemakkelijk bij een verlaagde weerstand door een verzwakt afweersysteem. Het risico op een infectie is groter bij een te hoge omgevingstemperatuur, slechte ventilatie, onhygiënische huisvesting en bij voedingstekorten.

Schurft is besmettelijk voor mensen

Schurft is ook besmettelijk voor mensen, voornamelijk kinderen kunnen sneller een infectie oplopen. Cavia’s, maar ook het hooi in de caviakooi kunnen schurftmijten bij zich dragen. Zorg bij een infectie dat het hok grondig wordt gereinigd en dat het hooi en bodembedekking wordt vervangen. Mijten kunnen namelijk voor een lange periode onopgemerkt blijven.

Beaphar Anti-Schurft voor cavia’s

Beaphar Anti-Schurft is een huidspray ter bestrijding van een schurftmijtinfectie bij je cavia. De handige spray is gemakkelijk om toe te dienen op je huisdier. Beaphar Anti-Schurft is ook geschikt tegen schurftmijtinfecties bij konijnen en ratten.

Bekijk Beaphar anti-schurft in de webshop