Een pup heeft andere voedingsbehoeften dan een volwassen hond. Het eerst jaar groeit je pup heel hard en dat betekent dat hij voeding nodig heeft die rijk is aan energie en eiwitten. Omdat er veel verschil zit tussen de diverse rassen, is het belangrijk dat je bewust kiest voor een bepaalde voeding. Welke voeding is het meest geschikt voor jouw pup?

Bij pups is het skelet nog niet helemaal ‘af’.  Tijdens de groei kan het skelet dus alle steun goed gebruiken en voeding speelt daarbij een belangrijke rol. Goed om te weten is dat grote honden langer doorgroeien dan kleine honden. Ook zijn er grote verschillen in lichaamsbouw en dit maakt dat elk ras zijn eigen specifieke voedingsbehoeften heeft.

Klein ras

Een hond van een klein ras groeit tot hij ongeveer 8 maanden oud is. Dit betekent dat je een pup van een Chihuahua bijvoorbeeld sneller over kunt zetten op een volwassen voeding dan een pup van een Deense dog. Kleine rassen hebben een juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vet nodig voor een optimale skelet- en spieropbouw. Geschikte voeding voor kleine en middelgrote rassen zijn onder andere Royal Canin Puppy X-Small, Mini of Medium , Smølke Puppy Mini-Medium en Sam’s Field Puppy.

Groot ras

Honden van grote rassen groeien door tot ze wel 15-18 maanden oud zijn. Bij hen is het belangrijk dat ze niet te snel groot worden, zodat hun skelet voldoende tijd krijgt om te groeien en stevig te worden. Groeien ze wel te snel dan kunnen er gewrichtsproblemen ontstaan. Geschikte voeding voor grote rassen zijn onder andere Royal Canin Maxi en GiantSmølke Puppy Maxi en Sam’s Field Junior Large.

null

Spijsverteringssysteem van je pup

Het spijsverteringssysteem van een pup is nog volop in ontwikkeling en moet daarom zo min mogelijk belast worden. Het darmkanaal van een klein ras beslaat zo’n 7% van het totale lichaamsgewicht en bij grote honden is dat maar 2,7%. Daarom is het voor grote honden nóg belangrijker dat hun voeding licht verteerbaar is.

Grootte en textuur van de brok

Per hondenras bestaan er grote fysieke verschillen. Bij Royal Canin verdiepen ze zich in de behoeften per ras en daarom zijn er voor veel rassen specifieke voedingen. Het is voor een hond belangrijk dat het brokje behalve een fijne geur en smaak, ook de juiste vorm, grootte en textuur heeft. Een Chihuahua wordt bijvoorbeeld niet blij van de brok voor een Deense dog en vice versa. Bekijk hier de Royal Canin rasspecifieke voeding voor puppy’s.

BEKIJK ALLE PUPPYVOEDING