In de socialisatieperiode leert de hond omgaan met de wereld. Dit gaat niet vanzelf. Je zult er met je puppy op uit moeten trekken. Het is belangrijk dat je hondje positieve ervaringen opdoet met onbekende mensen, kinderen en andere honden. Check hier de verschillende socialisatiefasen, welke prikkels er zijn en tips voor het socialiseren.

null

Wat zijn prikkels?

Prikkels zijn reacties van het lichaam die opgewekt kunnen worden door gebeurtenissen uit de omgeving. Alles wat met o.a. de zintuigen wordt waargenomen, wekt een reactie op in het lichaam. In het geval van jouw hond zullen de prikkels betreft socialisatie voornamelijk gevoelens of gedachten opwekken.

De 2 socialisatiefasen

De socialisatie van een hond bestaat uit 2 fasen: de nieuwsgierige fase en de angstfase. Tijdens de twee socialisatiefasen moet je hetzelfde laten zien aan je hond, maar zal je hond er anders op reageren. Houdt dit in de gaten en lees meer over de twee verschillende socialisatiefasen. Dit zijn de:

  • Primaire socialisatiefase. Deze is tijdens de leeftijd van 3 tot en met 12 weken.
  • Secundaire socialisatiefase. Deze is tijdens de leeftijd van 12 weken tot 6 maanden.

De socialisatiefasen duren bij alle honden, groot of klein, even lang. Laat je puppy aan alles wennen en lees hieronder hoe je jouw puppy het beste kunt socialiseren tijdens de verschillende fasen!

De primaire socialisatiefase (nieuwsgierige fase)

De nieuwsgierige fase van de socialisatie vindt voornamelijk plaats bij de fokker en gedeeltelijk bij de nieuwe hondeneigenaar. De fase speelt zich af wanneer de puppy 3 tot 12 weken oud is. Alles is nieuw en leuk en moet al-te-graag worden bestudeerd! 

Het is belangrijk dat je in deze fase jouw puppy kennis laat maken met verschillende prikkels. Doe dit rustig, want het is best inspannend voor jouw puppy om de nieuwe prikkels te verwerken. Daarnaast moet je de prikkels blijven herhalen, maar met geduld en beleid. Zorg ervoor dat je puppy de prikkels goed kan verwerken op een lekker rustig plekje zoals in de bench, mand of kussen.

null

Voorbereiding is het halve werk

Bereidt je huis goed voor als je een puppy in huis neemt. Wil je niets vergeten? Check hier het boodschappenlijstje voor een puppy en maak met deze tips jouw huis puppyproof!

De secundaire socialisatiefase (angstfase)

De angstfase moet jij als baasje goed in de gaten houden, want deze zal bij jou plaatsvinden. Alles wat je jouw puppy laat zien, is nu erg spannend. Oude, bekende prikkels staan gelijk aan nieuwe prikkels en moeten opnieuw worden ontdekt. 

Het is belangrijk dat je jouw puppy rustig laat wennen aan de prikkels. Blijf herhalen en probeer te voorkomen dat iets een traumatische ervaring kan worden. Mocht je hond van iets erg hard schrikken in deze periode, dan kan dit gevolgen hebben voor angstige gevoelens voor de rest van zijn leven. Laat niet te veel prikkels zien, blijf de prikkels herhalen en las voldoende rustmomenten in met behulp van een bench of een lekker kussen.

Tips voor het socialiseren van jouw puppy

Het is effectiever om drie tot vijf maal per dag 10 á 15 minuten met je pup op stap te gaan dan één of twee maal per dag een half uur. Dit zijn dingen waar je op kunt letten.

  • Laat je puppy op afstand aan een nieuwe situatie wennen.
  • Beweeg uiteindelijk steeds dichter naar de prikkel toe. Blijf jouw pup aanmoedigen en belonen wanneer hij onderzoekend gedrag vertoont.
  • Geef de puppy de kans om te onderzoeken. Loop niet stug door als je pup bezig is om iets nieuws te verwerken.
  • Maak gebruik van verschillende praktijksituaties, bijvoorbeeld een fietser die voorbij fietst of de buurman die zijn vuilcontainer buiten zet.
  • Je mag gerust met een snoepje belonen als je pup relaxed blijft en ervoor kiest om met jou bezig te zijn.
  • Ga eens met je puppy in de buurt van een perron staan. Zorg er echter voor dat de pup niet overdonderd wordt door de voorbij denderende trein.
  • Ga ook al vroeg de stad in met je puppy. Neem hier de tijd voor.
null

Leuke afsluiting

Eindig de oefensessie met een jackpot! Bijvoorbeeld zijn favoriete speeltje, een spelletje of iets wat hij erg lekker vindt zoals een brokje hondenvoer of een hondensnack!

Contact met vreemde mensen

Iedere wandeling is een gelegenheid om je puppy te laten wennen aan vreemde mensen. Op de plaatselijke weekmarkt doet de pup veel indrukken op. Sommige honden kunnen een fobie ontwikkelen voor mensen in uniform, mensen met een hoed of vreemd uitziende mensen. Voorkom dit!

  • Wen de pup aan baby’s en kinderen.
  • Als je zelf geen kinderen hebt, ga dan op zoek naar een plek waar kinderen zijn.
  • Zorg voor een positieve ervaring met kinderen.
  • Maak gebruik van snoepjes om de ervaring met kinderen voor de pup positief te laten zijn.
  • Instrueer kinderen hoe ze een pup kunnen aaien. Coach een kind om de pup te laten zitten.
  • Zorg ervoor dat je hondje kennismaakt met kinderen van verschillende leeftijden. Andere pups en vriendelijke honden.
Puppy geeft high five
tip hondenspeelgoed

Zitten op commando!

Wanneer je jouw puppy leert zitten op commando, kan je op een gecontroleerde manier andere mensen kennis laten maken met jouw hond. Check hier ons advies over het trainen van jouw dier en bekijk hier de leukste commando’s die je jouw hond kunt leren!!

Contact met vreemde honden

Socialisatie met andere (vreemde) honden is erg belangrijk voor een puppy. Zorg voor een goed passend halsband of tuigje en bekijk dat de riem slap hangt en niet in de knoop raakt wanneer je andere honden tegenkomt op straat. Volwassen honden zijn over het algemeen best tolerant naar pups.

Tijdens spel met andere pups/honden leren ze sociale vaardigheden en jachttechnieken. Honden communiceren met name via lichaamstaal. Soms ziet dat er angstaanjagend uit voor een leek. Pups leren hun bijtkracht te beheersen tijdens spel met andere honden.

Blaffende honden
tip hondenspeelgoed

Halsband of tuigje?

Wees voorbereid wanneer je met jouw puppy naar buiten gaat! Check hier wat beter voor jouw hond is: een halsband of een tuigje? Vergeet niet de best passende riem te kiezen!