De eerste vaccinatie als de nieuwe eigenaar van een kleine viervoeter, spannend! Als het goed is heeft jouw puppy al wel kennis gemaakt met de dierenarts bij de fokker, maar jij moet ook nog een aantal keer naar de dierenarts. Hoe bereid je deze bezoeken het beste voor en wat wordt er van je verwacht? Lees in dit advies alle tips!

Logo Vets Place ontlasting

Wist je dat?

Er in veel Pets Place winkels een dierenarts aanwezig is? Check hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Waarom met je puppy naar de dierenarts?

Jouw pup moet voor verschillende dingen naar de dierenarts. De meest voorliggende reden is het vaccineren en de gezondheidscheck. Een puppy moet drie keer in totaal worden gevaccineerd. De vaccinaties worden gedaan met:

  • 6 weken. Dit gebeurt als het goed is bij de fokker.
  • 8/9 weken. Soms vaccineert de fokker de pup nog en anders moet jij nog met jouw pup naar de dierenarts.
  • 12 weken. Als nieuwe eigenaar zal jij deze vaccinatie zelf moeten oppakken.

Tijdens het dierenartsenbezoek kan niet alleen jij al je vragen stellen aan de dierenarts, maar wordt jouw pup van top tot poot gecheckt op gezondheid. Het is verstandig om met 6 maanden nog een keer met je puppy naar de dierenarts te gaan. Zo kan er gecontroleerd worden of jouw puppy goed groeit, gezond is, zijn of haar gebit goed wisselt en kan je komende puberteit bespreken. Lees hier alles over het gebit van jouw hond. Wil je meer weten over de groei van je puppy? Lees hier alles over de groei van je puppy. In het vervolg is het verstandig om minimaal 1 keer per jaar een gezondheidscontrole bij de dierenarts te doen.

Soms zijn er redenen die spontaan ontstaan waarvoor je naar de dierenarts kan of moet gaan. Een voorbeeld hiervan is als jouw puppy een onbekend voorwerp heeft gegeten. Dit kan voor schade aan het maagdarmkanaal en verstopping veroorzaken. Daarnaast zijn er giftige planten en stoffen die schadelijk zijn voor je hond. Lees hier welke planten giftig zijn voor honden en welke stoffen giftig zijn voor honden. Een ander voorbeeld is aanhoudende diarree. Heeft jouw puppy al langer dan twee dagen last van meerdere keren op de dag diarree? Dit kan een teken zijn van Parvo (besmettelijk virus) of Giardia (besmettelijke darmparasiet). Lees meer over Giardia bij honden. Twijfel je aan iets of wijkt het gedrag of gezondheid van je puppy af? Neem dan contact op met de dierenarts!

Wat moet je meenemen?

Bij een bezoek aan de dierenarts zijn er een aantal belangrijke dingen die je mee moet nemen. Deze spullen zorgen ervoor dat de ervaring bij de dierenarts voor jouw kleine viervoeter leuk is, maar helpt ook het bezoek voor jou leuk te maken.

Paspoorten en vaccinatieboekjes zijn belangrijk om te mee te nemen zodat er bij gehouden kan worden welke vaccinaties jouw puppy al heeft gehad en moet krijgen. Soms kan het bezoek wat spannend zijn voor een jonge hond, beloningen zijn daarom belangrijk. Een beloning kan simpelweg gewoon een snoepje zijn. Een voorbeeld hiervan is Timo hondenkoekjes. Een speeltje is ook een handige keuze om mee te nemen, hiermee kan je de pup afleiden en/of ook belonen. Een mooi voorbeeld hiervan is het Kong puppy speeltje waarbij je Prins paté hondensnack mee kan combineren.

Wil je meer weten over op welke manier je jouw puppy kan belonen, lees hier over het trainen van jouw dier. Je wilt niet dat jouw puppy uit angst de praktijk door rent of ergens achter verschuild. Het is dan fijn om je puppy aan de halsband/tuig en riem vast te hebben. Twijfel je over een halsband of tuig? Lees hier het verschil tussen halsband en tuig.

Kort gezegd is het dus handig om de volgende dingen mee te nemen:

Goede voorbereiding is het halve werk

Zoals eerder gezegd kan een bezoek aan de dierenarts voor een puppy spannend zijn. Jij kan als baasje hier ook invloed op hebben. De volgende punten zijn handig om te onthouden:

  • Blijf rustig. Als jij rustig blijft voor het dierenartsbezoek, blijft jouw hond ook rustig.
  • Laat je puppy uit vóórdat je de praktijk binnenkomt. Veel honden plassen of poepen tijdens een vaccinatie van de schrik.
  • Zorg ervoor dat jouw pup al een keer bij de dierenarts is geweest. Mensen gaan meestal met hun puppy voor het eerst naar de dierenarts voor een vaccinatie. Bezoek daarvoor een keer jouw dierenarts (ook wel een puppyconsult genoemd) om bijvoorbeeld het ontwormings- en het ontvlooiingsschema door te spreken of om giftige planten en andere gevaren te bespreken. Lees hier meer over giftige planten voor honden. Je kan natuurlijk ook even komen om een puppypakket op te halen! Lees hier meer over het ontwormen van je hond! Wil je meer weten over vlooien? Lees hier over vlooien bij je hond. Tijdens dit bezoek zal de dierenarts jouw dier laten wennen aan de ‘vreemde’ plek. Associatie met de dierenarts moet leuk worden. Dierenarts = leuk!
  • Om de ervaring met de dierenarts wat minder eng te laten zijn voor je hond, kan je thuis alvast dingen oefenen. De behandeltafel opgezet worden is vaak spannend, probeer dit thuis is na te bootsen. Daarnaast is het altijd goed om te oefenen met het aanraken van alle lichaamsdelen (poot, tenen, oren, etc.), maar met name ook het gebit bekijken. Hierdoor zal de puppy het niet als eng ervaren wanneer de dierenarts aan bepaalde delen van zijn of haar lichaam zit.

Tijdens de procedure

Het bezoek aan de dierenarts verloopt vaak vrij algemeen. We nemen je even mee door de procedure zodat je weet wat je te wachten staat.

  • null

    Stap 1: Afspraak maken

    De afspraak is telefonisch of in persoon gemaakt. Kom 5 minuten van tevoren. Meld je aan bij de balie met jouw puppy en volg de instructies van de dierenartsassistente op (even wegen) daarna kan je vaak plaatsnemen in de wachtkamer. In de wachtkamer kan het voorkomen dat je andere dieren (katten, honden, konijnen, etc.) tegenkomt. De meeste dieren vinden het niet prettig bij de dierenarts, hierdoor kunnen zij soms anders reageren dan normaal. Dus soms is het handig om jouw pup even weg te houden bij alle anderen dieren in de wachtkamer.

  • null

    Stap 2: Observatie

    Houd je pup rustig en stel je hem gerust. De nieuwe geurtjes en geluiden kunnen spannend zijn. Leid je puppy af door lekker te spelen met een speeltje en om beloningssnoepjes te geven. Door af en toe een snoepje te geven of te spelen associeert jouw pup de ruimte bij de dierenarts als een leuke plek, je hoeft je pup dus niet altijd alleen maar te 'belonen' voor goed gedrag. Onthoud: dierenarts = leuk!

  • null

    Stap 3: Kennismaken

    Je word geroepen door de dierenarts! Loop mee met de dierenarts naar de behandelkamer. Even kennismaken met de dierenarts en dan begint de afspraak. Zet het beste pootje voor!

  • null

    Stap 4: Onderzoek

    Je puppy zal op de behandeltafel moeten. Volg de instructies van de dierenarts op. Vaak moet iemand je hond vasthouden. Dit kan jij zelf doen of de dierenartsassistente. Tijdens het inspuiten van de vaccinaties is het handig om je puppy wat af te leiden zodat de prik niet heel bewust wordt meegemaakt. Dit kan bijvoorbeeld met het Kong speeltje en de Prins pasta snack. Overleg even met de dierenarts hoe je dit het beste kunt doen.

  • null

    Stap 5: Vaccinatie

    Nadat de vaccinaties zijn ingespoten, moet je met jouw puppy spelen. Zorg voor positieve afleiding! In de tussentijd zal de dierenarts de vaccinatie documenteren in het paspoort of vaccinatieboekje.

  • null

    Stap 6: Betaling

    Bezoek aan de dierenarts is klaar! Ga naar de balie om betaling af te spreken en daarna lekker naar huis.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS!