De eerste nacht bij je thuis kan voor je pup ingrijpende ervaring zijn. Voor het eerst zonder de warme aanwezigheid van z’n moeder en nestgenootjes, moet hij in een vreemde omgeving de nacht doorkomen. Slapen kan dan lastig zijn, zowel voor de pup als voor jou.

Eerste nacht pup

Hoewel het niet voor iedere hond opgaat, blijken de eerste nachten voor veel pups een flink obstakel. Emotioneel gezien is een pup ook nog niet klaar om helemaal alleen te zijn in een vreemde omgeving.

Het beste kun je de pup de eerste tijd een plekje in de slaapkamer geven. Dit kan bijvoorbeeld in een bench of mand. Het is onzin dat je hiermee je hond zou ‘verwennen’, of dat hij dan niet meer kan leren alleen te slapen. Integendeel: je kunt hiermee niet alleen vele onrustige nachten voorkomen, maar ook de kans op latere problemen met het alleen thuis zijn maak je veel kleiner.

Laat je pup in de slaapkamer slapen

Door je hond de eerste tijd bij je in de slaapkamer te nemen voorzie je in een aantal belangrijke zaken. Jouw aanwezigheid zorgt voor een veilig gevoel, wat de nachtrust bevordert. Het zindelijk worden verloopt voorspoediger, want je merkt het wanneer hij iets moet doen. Tot slot krijgt je hond niet het gevoel dat je hem zomaar alleen kunt laten.

De dag dat je de pup in huis krijgt, is voor het beestje een hele spannende dag. Daardoor kan hij behoorlijk moe zijn, maar ook kunnen alle nieuwe ervaringen en indrukken hem onrustig maken. Een warme kruik in een oude trui gewikkeld helpt hem in slaap te vallen.

Door zijn slaapplaats naast je bed te hebben, kun je als hij onrustig wordt even met je hand contact maken en kort geruststellend tegen hem praten. Haal hem echter niet uit z’n bench of mand en ga niet met hem spelen om te voorkomen dat hij leert dat zijn aandachttrekkerij leuke dingen oplevert.

Vlak voordat je naar bed gaat laat je de pup nog even uit. Geef hem na zes of zeven uur ’s avonds geen eten meer en laat hem daarna ook niet al te veel meer drinken. Dit voorkomt dat hij ’s nachts veel moet doen.

Reken er echter op dat je er toch regelmatig uit zal moeten om hem te laten plassen of poepen. Als hij onrustig wakker wordt, laat je hem kort uit. Geef hem daarbij zo weinig mogelijk aandacht, praat niet tegen hem en speel niet. Na het doen van zijn behoefte, ga je weer terug naar bed.

Slaapplek verplaatsen

Zodra de pup gewend is geraakt en zijn nieuwe thuis en ’s nachts rustig doorslaapt, kun je de slaapplek van je hond verplaatsen naar bijvoorbeeld de benedenverdieping. Je zult merken dat je op deze wijze met je pup al weer snel van een ongestoorde nachtrust kunt genieten!