Is het nodig om speciaal voer te geven aan merries en veulens? In dit artikel lees je meer over de verhoogde voedingsbehoefte van drachtige en zogende merries en hoe je de voeding hierop kunt aanpassen.

Drachtige merries

Heb je een drachtige merrie? Zij heeft vanaf de 8e maand dracht een verhoogde voederbehoefte op nutriëntenniveau. Deze extra behoefte wordt steeds groter tot aan de geboorte van het veulen. Het veulengewicht verdubbelt in de laatste 4 maanden. Doordat het veulen in omvang groeit is er minder plaats voor veel (ruw)voer in de buikholte. Dit is zeker bij jonge merries het geval.

null

Wat zijn nutriënten?

Nutriënten zijn voedingsstoffen die onmisbaar voor gezonde lichaamsfuncties.

Verhoudingen nutriënten

Ook is er behoefte aan andere verhoudingen van nutriënten. Dat zijn dus de 3 redenen waarom in de laatste 3 à 4 maand van de dracht een speciale voeding wordt geadviseerd. Of het echt nodig is, hangt af van de kwaliteit en gehaltes van het ruwvoer en de hoeveelheid die de merrie hiervan eet. Een ruwvoeranalyse is derhalve wel aanbevelenswaardig. Met Subli Merriebrok of Cavalor Probreed geef je van de benodigde nutriënten dus extra ten opzichte van andere voeders! Zoals de essentiële aminozuren, mineralen, vitamines en sporenelementen.

Zogende merries

Ook zogende merries hebben een extra hoge voederbehoefte. Deze verhoogde behoefte wordt vaak gedekt door het voorjaarsgras, mits het paard en veulen in een goede weide lopen. Voor vroege veulens en in geval van een minder goede weide of weinig grasaanbod, dan moet je dat aanvullen met krachtvoer. Subli Merriebrok of Cavalor Probreed is hiervoor uitermate geschikt. Een merrie van ± 600 kg lichaamsgewicht geeft per dag tussen de 14 en 20 liter melk en dat levert een verdubbeling van de nutriëntenbehoefte op ten opzichte van een paard zonder veulen.

Voederbehoefte merrie in verschillende stadia

EwPa VRep
1 Energie- en eiwitbehoefte paard van 600 kg 4.98 365
2 Hoogdrachtige merrie (10e maand dracht) 5.81 515
3 Zogende merrie 10.25 1155

Gegevens uit CVB tabellenboek voeding

Zoals je ziet heeft een zogende merrie dus echt een hoge voederbehoefte. De natuur heeft daar in voorzien met voorjaarsgras. Je zogende merrie moet dus onbeperkt ruwvoer, hooi, kuil en/of gras kunnen eten, dagelijks aangevuld met Subli Merriebrok of Cavalor Probreed.

Veulens

De veulens gaan al snel met de moeder mee eten als ze bij de voerbak kunnen. Dat is prima. Als de veulens bij de moeder lopen en voldoende voer opnemen (gras, hooi en/of kuil) naast brok, dan hebben ze verder geen aanvulling nodig. Zodra je het veulen gaat spenen moet het veulen toch wel 2 kg Subli Veulenbrok per dag opnemen om een speendip te voorkomen.

null

Voor merrie en veulen

Cavalor Probreed is speciaal ontwikkelt voor zowel merries als veulens. Dit is extra handig wanneer het veulen uit dezelfde voerbak eet als de moeder.