Veel paarden gaan in het weideseizoen fulltime naar buiten toe en kunnen daar de hele dag door grazen. In deze tijd van het jaar rijst bij veel mensen de vraag of ze hun paard nog bij moeten voeren als hij constant gras kan eten. Ook gedurende het weideseizoen is het belangrijk het rantsoen van je paard in de gaten te houden en bij te sturen om te zorgen dat hij alle noodzakelijk voedingsstoffen binnenkrijgt. We geven je graag advies om je paard in de wei op de juiste manier te kunnen blijven voeren.

Paard en gras

Vraag je je af of je paard wel de hele dag door gras kan eten? Dan is het antwoord: zeker weten. Je paard is er zelfs op gemaakt om de hele dag door kleine beetjes te eten en het grazen op een weiland sluit aan bij zijn natuurlijke behoeftes. Hierdoor zal je paard lekkerder in zijn vel zitten en een gezond gebit en gezonde darmen houden. Blijf het gewicht van je paard goed in de gaten houden. Als je paard te dik wordt, ligt dit waarschijnlijk aan de kwaliteit van het gras. Loopt je paard op bemest land, land waarop nog niet gehooid is of waarop erg jong gras staat? Dan wordt de kans op overgewicht een stuk groter. Om de opname van gras te beperken, kun je werken met een verplaatsbare afrastering en je paard iedere dag een strook nieuw gras aanbieden. Ook het gebruik van een grasmuilkorf is een goede manier om overgewicht te voorkomen.

Paard bijvoeren op de wei

Gras bevat veel voedingsstoffen die je paard goed kan gebruiken. Naast energie bevat gras ook eiwitten, mineralen en vitaminen om je paard gezond te maken. De tijd van het jaar, grondsoort en weersomstandigheden hebben echter veel invloed op de kwaliteit van het gras, wat daardoor sterk kan wisselen. Om je paard het hele seizoen door een compleet aanbod van voedingsstoffen te geven, is het eigenlijk altijd nodig hem bij te voeren. Sportpaarden en paarden die ook in de zomer moeilijk op gewicht blijven is het normale krachtvoer, zoals een basisbrok of sportbrok, gewoon te gebruiken tijdens het weideseizoen. Voor recreatiepaarden geldt dat zij vaak genoeg hebben aan een bijvoeding die alleen mineralen en vitaminen levert. Zo hoef je geen krachtvoer bij te voeren en kun je het aantal caloriën beperken en kans op overgewicht tijdens het weideseizoen verminderen.

Cavalor Vitacrunch

Cavalor Vitacrunch is een lekkere koek die de vitaminen en mineralen behoefte van je paard vervult tijdens het weideseizoen. Cavalor Vitacrunch is een goed voorbeeld van een voeding die tijdens het weideseizoen de mineralen en vitaminen in het rantsoen aanvult. Dit is een natuurlijk product van geperste luzerne, speciaal ontwikkeld als bijvoer voor paarden die op de weide staan. Deze koeken bevatten weinig suiker en zetmeel en zijn daarom goed te gebruiken als aanvulling op gras. De koeken zijn rijk aan vezels, wat de darmwerking ten goede komt. Je paard zal de koeken goed moeten kauwen, waardoor hij ook bij een kleine hoeveelheid eventjes bezig zal zijn met zijn maaltijd. Vitacrunch bevat een geconcentreerde dosis vitaminen, mineralen en o.a. calcium en fosfor die precies passen bij de behoefte van je paard. Zo weet je zeker dat je paard alle voedingsstoffen die hij nodig heeft binnenkrijg. Bekijk Cavalor Vitacrunch in onze webshop.

Bekijk alle Calavor producten online