Niet op elke vakantie kan een huisdier mee. Moet je je hond of kat thuis achterlaten, dan wil je natuurlijk dat deze de allerbeste zorg krijgt tijdens jouw afwezigheid. Welke opties zijn er en waar moet je allemaal aan denken? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Er zijn drie opties om je huisdier onder te brengen als je op vakantie gaat: een pension, onderbrengen bij familie en vrienden of oppas aan huis regelen.

Pension

Wil je jouw hond of kat onderbrengen in een pension? Dan is het belangrijk dat je tijdig reserveert. Voor vakantieperiodes zitten veel pensions al vroeg volgeboekt. De medewerkers van een pension hebben hun beroep gemaakt van het verzorgen van huisdieren en beschikken vaak over veel vakkennis. Als je hond of kat goed met andere dieren overweg kan en geen uitgebreide gebruiksaanwijzing heeft, is een pension een goede oplossing.

Als je zeker wilt weten dat je jouw huisdier goed verzorgd achterlaat, maak dan voor je vakantie een afspraak met het pension om te gaan kijken. Informeer naar de opvang en het beleid van het pension en vraag naar de eisen die het pension stelt.

Hoe herken je een goed pension?

Je wilt natuurlijk dat je huisdier er goed bij zit wanneer je zelf op vakantie bent. Maar hoe weet je nou of het uitgekozen pension wel goed genoeg is voor jouw huisdier? Hieronder sommen wij een aantal vragen op die jou kunnen helpen bij het kiezen van het juiste pension.

  1. Hoe zit je huisdier erbij? Zit je huisdier in een huiselijke sfeer of wordt hij in een kennel geplaatst? Bij een goed pension zijn zowel het buiten- als het binnenverblijf te bezichtigen. Het beste is natuurlijk als je hond dagelijks sociale contacten heeft, zoals andere honden waarmee hij zich kan bezighouden tijdens jouw afwezigheid. Vraag ook hoeveel tijd er dagelijks wordt besteed aan je hond.
  2. Hoe verloopt de kennismaking met de pensioneigenaar? Wanneer de pensioneigenaar er geen tijd voor neemt wordt het vaker al moeilijker om te beslissen of dit het juiste pension is. Dit omdat vragen zoals: hoe ziet de omgeving eruit?, Is het schoon?, Heb je een goed gevoel bij deze persoon? Wat voor voer wordt er gegeven? Is er kennis van zaken en zijn er goede contacten met lokale dierenartsen?
  3. Hoe zijn de recensies van anderen? Vaak heeft een pension een gastenboek, een website of een social media account (denk aan Facebook of Instagram). Hier worden vaak reacties op geplaatst door de klanten van het pension. Ook zijn er pensions die regelmatig een update sturen of eventjes bellen over hoe het met je hond gaat in het pension.
null

Pension kiezen

Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) maakte een handige checklist met aandachtspunten bij het kiezen van een pension. Deze vind je hier

Uit logeren

Heb je familie of vrienden die je hond of kat willen opvangen, kijk dan voor vertrek samen naar de woonsituatie bij het oppasadres. Het huis van mensen die zelf een hond of kat hebben zal beter ingesteld zijn op het verblijf van jouw huisdier dan dat van mensen die geen huisdieren gewend zijn. Controleer of er geen giftige planten staan, het dier niet kan ontsnappen en er geen meubels staan waar het zijn tanden of nagels in kan zetten. Geef de vertrouwde spullen van je hond of kat mee en laat duidelijke instructies voor de verzorging achter, zodat je huisdier ontspannen aan zijn logeerpartij kan beginnen.

Oppas aan huis

Als je hond of kat gevoelig is voor verblijf in een andere omgeving, dan kun je het best op zoek naar een oppas aan huis. Vraag familie, vrienden of buren om je hond of kat te verzorgen, of zoek online naar een oppas. Maak voor vertrek kennis met elkaar om te kijken of het klikt en laat duidelijke instructies achter voor de verzorging van je huisdier, zodat je het met een gerust hart kunt achterlaten.

null

Online oppas zoeken

Je kunt online een oppas zoeken, bijvoorbeeld via Holiday Link. Deze oppas past tegen een kleine vergoeding op je huis en verzorgt je huisdieren.

Niet vergeten voor vertrek

Heb je een logeerplek gevonden, dan kun je je voorbereiden op vertrek. Zorg dat je huisdier goed verzorgd achterblijft. Behandel je hond of kat tegen vlooien, wormen en teken, haal voldoende voeding en zorg dat alle eigen spullen aanwezig zijn als je huisdier uit logeren gaat. Denk daarnaast aan praktische zaken: zorg dat je hond of kat gechipt is, leg het dierenpaspoort, het telefoonnummer van de dierenarts, je eigen nummer en dat van een tweede contactpersoon klaar voor noodgevallen. Heb je dit geregeld? Dan kun je met een gerust hart op vakantie.

BEKIJK VLOOIEN, WORMEN EN TEKEN PRODUCTEN IN ONZE WEBSHOP