Helaas kunnen dieren net als mensen ziek worden. In de meeste gevallen is het moeilijk te traceren waar zo’n ziekte vandaan komt of hoe het ontstaan is. In dit artikel bespreken we enkele veelvoorkomende ziektes bij knaagdieren en konijnen.

Madenziekte

Eén van de bekendere ziektes onder de konijnen is Myiasis, oftewel madenziekte. Deze aandoening komt vooral voor tijdens warmere dagen en is daarom meer aanwezig tijdens de lente- en zomerperiode. Myiasis wordt veroorzaakt door de blauwgroene bromvlieg die eitjes legt in de aangekoekte uitwerpselen die vastzitten in de vacht van het konijn. Deze vliegen zijn ’s zomers actief en komen dan in grote getallen voor. Een konijn dat last heeft van Myiasis ondervindt hier zeker problemen van. Maar hoe herken ik de symptomen van Myiasis bij mijn konijn?

Symptomen van Myiasis

Myiasis is een aandoening die zeker niet ongemerkt voorbijgaat. Hieronder volgt een lijstje met symptomen waaraan je kunt herkennen dat jouw konijn last heeft van deze madenziekte:

  • Een smerig achterwerk; vaak nat en vies
  • Een stinkende geur
  • Lusteloosheid
  • Maden in de vacht bij het achterwerk
  • Groenblauwe vliegen in de omgeving

Hoe kan een konijn besmet worden met Myiasis?

Niet elk konijn heeft evenveel kans om in aanmerking te komen met deze vervelende aandoening, zo hebben konijnen die binnen gehouden worden minder kans op besmetting dan konijnen die het hele jaar buiten leven.

Wel is het zo dat het konijnen die op een kwalitatief slechte voeding zitten een significant grotere kans hebben op Myiasis. Dit komt doordat een kwalitatief slechte voeding zich vaak vertaald in aangekoekte ontlasting die vaak gaat klitten in de vacht. Vervolgens kan dit gaat ontsteken en gaat het konijn er zeker last aan ondervinden. Vanaf dit stadium zal ook die smerige geur komen opzetten.

Uiteraard is het ook erg belangrijk om de hygiëne in je konijnenhok erg hoog te hebben. Vliegen en ander ongedierte kunnen immers snel ter plekke zijn wanneer je konijn niet hygiënisch gehuisvest wordt. Een vlieg kan gemakkelijk duizenden eitjes leggen en kan binnen no-time een serieus probleem veroorzaken.

Het is dan ook belangrijk om je konijnenhok regelmatig goed schoon te maken. Een belangrijk aspect van het schoonmaken is het ontsmetten. Er bestaan talloze ontsmettingsmiddelen die je konijnenhok goed hygiënisch reinigen. Een voorbeeld hiervan is de reinigingsspray van Savic. 

Wat kun je doen tegen Myiasis?

Zoals hierboven genoemd kun je deels preventief handelen om te voorkomen dat je konijn last krijgt van Myiasis. Een kwalitatief goed voer en een goede hygiëne zijn de fundering van een gezond konijn. Uiteraard is een goede bodembedekking essentieel. Wil je meer lezen over bodembedekking? Klik dan hier!

null

Voorkom diarree bij je konijn

Slechte ontlasting die vast gaat zitten in de vacht is de grootste oorzaak van Myiasis. Zorg dat je niet teveel groente of fruit voert, want dit kan leiden tot diarree. Het maag- en darmstelsel is ingericht op het verwerken van droog en vezelrijk voedsel, niet voor vochtrijk voedsel. Dit kan diarree veroorzaken bij te hoge porties.

Ook is het aan te raden om het aantal vliegen in de omgeving te beperken. Het bestrijden van vliegen is een preventieve vorm van bestrijden en kan gemakkelijk worden uitgevoerd door vliegenstrips op te hangen of door vliegengaas te plaatsen. Daarnaast is een hygiënische huisvesting essentieel.

null

Het belang van ruwe vezels

Ruwe vezels zijn dé sleutel tot een goede stoelgang bij konijnen. Hoe meer ruwe vezels in het voer zitten, hoe beter de darmbeweging. Daarnaast kun je ook ruwe vezels aanbieden door onbeperkt hooi aan je konijn te geven.

Zorg ook dat je je konijn regelmatig controleert op de ontlasting. Wanneer je merkt dat je konijn last heeft van diarree, maak dit dan zo snel mogelijk schoon met warm water en een kammetje. Eventueel kan er ook een shampoo gebruikt worden om de geïrriteerde vacht schoon te maken.

Je kunt Beaphar Anti Myiasis op het achterwerk van je konijn sprayen. Dit werkt zowel preventief als bestrijdend. Door het sprayen zullen de eitjes van de vlieg niet meer uitkomen en zullen de reeds aanwezige maden sterven. De spray werkt zo’n 3 maanden.

Heeft je konijn al last van Myiasis?

Zorg dan dat je sprayt met de Anti Myiasis spray van Beaphar. Naast deze spray raden wij aan altijd naar de dierenarts te gaan. Een konijn dat besmet is met myiasis kan binnen 24 uur sterven aan de gevolgen van deze aandoening. De schade die door de maden is aangericht kan al te ver gevorderd zijn dat een dierenartsbezoekje noodzakelijk is. Dit valt helaas moeilijk te controleren daarom kun je beter altijd naar de dierenarts gaan wanneer je madenziekte vaststelt.

De behandeling bestaat grotendeels uit het nauwkeurig verwijderen van de maden met een pincet. Dit moet secuur gebeuren. Ook zullen ontlastingsresten verwijderd worden en zal de huid en vacht behandeld worden. Tot slot krijgt je konijn antibiotica om eventuele ontstekingen te behandelen.