Je moestuin onderhouden is niet gedaan! De moestuin is gezaaid, verpot en misschien zelfs bemest. Wat kun je nog meer doen om de moestuin in tip top conditie te houden? Nou, veel! Denk aan water geven, het verwijderen van onkruid, het voorkomen en bestrijden van ongedierte, opbinden van stengels en snoeien. Benieuwd hoe je de moestuin moet onderhouden? Lees dan snel verder.
Stap 1: Moestuin water geven
De moestuinplanten bewateren kan niet missen bij het moestuin onderhouden. Geef de moestuinplanten ‘s ochtends of ‘s avonds water. Wanneer je op een warme dag overdag water geeft, verdampt het water te snel. Tijdens een droge periode in de zomer is het verstandig elke twee dagen de moestuin een ruime hoeveelheid water te geven. Tijdens een natte periode, als het veel heeft geregend, is water geven minder vaak nodig. Een goede regel om te onthouden is, de bovenste 5 à 10 centimeter van de grond moet vochtig aanvoelen. Afhankelijk van het formaat van je moestuin kun je water geven met de gieter, tuinslang of (zwenk)sproeier. Lees hier meer tips over het water geven aan planten in de tuin.
Stap 2: Ongedierte bestrijden
Niet alleen jij kunt genieten van je moestuin, ongedierte doet dat ook. Denk bijvoorbeeld aan bladluis, slakken, rupsen en mieren of grotere dieren zoals vogels of de veenmol. Voorkomen dat je planten worden opgegeten door ongedierte is een belangrijke stap van het moestuin onderhouden. Als je moestuinplanten nog niet verpot zijn, heb je misschien nog geen reden voor ongediertebestrijding. Het kan geen kwaad om vast voorbereidingen te treffen.
Slakken
Je hebt misschien wel eens gehoord dat je bier kunt gebruiken voor het slakken bestrijden. Slakken overleven het bier echter niet. Wil je een meer diervriendelijke manier om van slakken af te komen? Weer slakken uit je moestuin met producten zoals Solabiol Natria Slakken Barrière of Nature Anti-Slakken Tape. Wil je de slakken toch dood hebben, dan kun je anti-slakkenkorrels zoals Dcm Naturapy Bio Anti-Slak en Ecostyle Escar-Go gebruiken.
Insecten
Om moestuinplanten te beschermen van luizen, rupsen en andere insecten bestaan er sprays zoals Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Spray en Ecokuur Bladinsecten Concentraat. Lees hier meer over het milieuvriendelijk bestrijden van insecten in je tuin.
Veenmol
Een ander insect waar je last van kunt hebben is de veenmol. Nee, de veenmol is geen echte mol, maar een insect dat leeft in veenachtige grond. Dit beestje eet wortels van je planten, waardoor je planten dood gaan. De veenmol staat op een lijst van kwetsbare diersoorten en ze eten ander ongedierte zoals larven en oorwormen, dus je mag ze niet dood maken. Toch heb je ze liever niet in je moestuin. Een manier van de veenmol bestrijden is de planten groeien in potten. Een andere optie is om een border om je moestuin te maken door planken van 20 centimeter in de grond te slaan. De veenmol maakt namelijk nesten en gangen op een diepte van zo’n 15 centimeter.
Vogels
Vogels eten graag de bessen van struiken. Als je frambozen, bramen of aalbessen groeit kun je die beschermen met een net. Moestuinplanten die lager aan de grond groeien kun je makkelijk beschermen met een pop-up tuinkas, zoals de Nature Tuinkas. Een kas is sowieso een goede manier om moestuinplanten te kweken. In dit artikel lees je meer over de aanschaf van een tuinkas!
Stap 3: Onkruid verwijderen en bestrijden
Onkruid is een doorn in het oog van menig tuinierder. Buiten een rommelige aanzicht nemen de onkruidplanten de voedingsstoffen op die je moestuinplanten zo ontzettend nodig hebben!
Veelvoorkomende soorten onkruid in de moestuin zijn:
- zevenblad
- paardenbloem
- straatgras
- akkerdistel
- kruipende boterbloem
- ridderzuring
- herderstasje
- knopkruid
Misschien is onkruid verwijderen niet het favoriete onderdeel van je moestuin onderhouden, maar het moet toch echt gebeuren. Met de hand kun je deze lastige rakkers uit de grond trekken, hoewel de ene onkruidplant meer hardnekkige wortels heeft dan de ander. Lees in dit artikel meer over het bestrijden van onkruid!
Tuingereedschap
Met een schoffel breek je onder de grond de wortels van die onkruidplanten en hark je daarna gemakkelijk de losgekomen planten bij elkaar. Met een onkruidsteker zoals de Wolf-Garten Onkruidsteker trek je gemakkelijk diepgeworteld onkruid zoals de paardenbloem uit de grond.
Bestrijdingsmiddelen
Onkruid bestrijden zonder je handen vies te maken doe je met onkruidbestrijdingsmiddel of onkruidverdelger. Bestrijdingsmiddelen zijn echter niet aan te raden voor je moestuin, omdat de stoffen terecht kunnen komen op de groente en fruit, wat schadelijk kan zijn bij consumptie.
Onkruid voorkomen
Het is aan te raden één keer per week in de moestuin onkruid te wieden. Het liefst wied je natuurlijk zo min mogelijk. Door de stukken grond waar geen moestuinplanten groeien te bedekken met stro, kweekfolie of bladeren, voorkom je dat het onkruid snel terug groeit. Door de grond te bedekken ontneem je zonlicht van die stukken grond, waardoor onkruidplanten minder snel terug groeien.
Stap 4: Opbinden
Een efficiënte manier om je moestuin te gebruiken, is door sommige planten op te binden en verticaal te laten groeien. Het opbinden van boonsoorten ligt voor de hand, een aantal soorten bonen zijn klimmers en zoeken vanzelf iets om tegenaan te klimmen. Andere planten, zoals de tomaat, hebben vrij slappe stelen waardoor de vruchten op de grond komen te liggen en gaan rotten. Tomatenplanten opbinden is cruciaal voor een goede tomaten oogst. Planten zoals de courgette breiden zichzelf over de grond uit en de grote bladeren ontnemen licht aan de andere planten in je moestuin. Door de courgetteplant verticaal te groeien neemt de plant minder ruimte in!
Er zijn verschillende manieren van opbinden en verschillende materialen voor het opbinden van moestuinplanten. Met gemak knutsel je zelf geleiders in elkaar met touw en bamboestokken. Of zet een houten klimrek in je moestuin om de klimmende planten meer steun te geven.
Moestuinplanten die je kunt opbinden
- Tomatenplant
- Courgetteplant
- Bonenplanten
- Komkommer
- Bramen
- Frambozen
Stap 5: Oogsten!
Tot slot je favoriete onderdeel van de moestuin onderhouden. Als er vruchten aan je moestuinplanten gaan groeien is het eindelijk tijd om te oogsten! Sommige planten oogst je één keer en van andere planten kun je een seizoen lang fruit en groenten oogsten. Er zijn zelfs moestuinplanten, zoals de spekboon, die meer vruchten produceren als ze vaak geplukt worden. Laat gerust wat bonen hangen als je geen zin hebt om bonen te eten. Zoek op wanneer de planten in je moestuin geoogst kunnen worden of doe het lekker op gevoel. Geniet van de moestuin en zelf gekweekt groenten en fruit!
Bekijk nog andere moestuin adviezen!
- Moestuin beginnen? Dit heb je nodig!
- Moestuin zaaien
- Zaaikalender: wanneer welke groente zaaien?
- Kweken in turfpotjes
- Moestuin verpotten in 7 stappen
- Moestuin bemesten; waarom, waarmee en wanneer?
Deel je moestuin!
Ben jij je eigen moestuin aan het groeien? Deel dan de foto’s of video’s van je moestuin avontuur via Instagram met @petsplacenl of @boerenbond. We tonen je moestuin beelden dan op de inspiratiepagina, zodat anderen jouw moestuin kunnen bewonderen! Daarnaast maak je ook nog eens maandelijks kans op een cadeaukaart ter waarde van €20,-. Waar wacht je nog op? Ga lekker naar buiten en inspireer anderen om van het tuinieren te genieten.