Boerenbond is er weer vroeg bij dit jaar. Het kweken van een eigen moestuin! Het is weer bijna lente en dat betekent dat heel Nederland de tuin intrekt om te gaan zaaien. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Veel enthousiaste mensen, met kriebelende groene vingers, beginnen aan een moestuin maar toch mislukt het om te eten van eigen tuin. Gelukkig voor jou start Boerenbond zijn eigen moestuin. Krijg tips van onze tuinexperts en volg het hele proces van het zaaien tot het oogsten. Zie wat er bij ons fout gaat en hoe we dit oplossen.
Zo ziet de Boerenbond Moestuin eruit op dag 1! De zaadjes zitten er al in.
Zaaien!
De allereerste stap van het kweken van je eigen moestuin. Je kan de groente al bijna proeven! De lijst met heerlijke gerechten waarin je jouw groentes gaat verwerken heb je al bedacht. Rustig!, back to earth. Allereerst moet je bedenken wat je eigenlijk wilt zaaien. Wat vind je lekker en hoe ervaren ben je met het kweken? Als dit je eerste keer is dat je gaat kweken of je hebt niet zoveel vertrouwen in je tuinieren-skills dan zijn dit makkelijke groente om mee te beginnen:
- Sla
- Radijzen
- Spinazie
- Tuinkers
- Wortelen
- Courgettes
Zelf hebben wij ook gekozen uit deze “makkelijke” groente. Als je eenmaal hebt bepaald wat je wilt zaaien dan kan je aan de slag. Om je wat meer op weg te helpen legt tuinexpert André van Sleeuwen uit in onderstaande video hoe je het beste kunt beginnen met een moestuin:
Nu de spoedcursus Tuinieren erop zit kunnen we verder. De basiskennis van zaaien heb je. Maar wat heb je allemaal nodig? Wij van Boerenbond hebben een Kweekbenodigdheden lijstje voor je opgesteld. Bij elk artikel zullen we een uitleg geven waar je allemaal op moet letten.
Kweekbenodigdheden
Kweekbak
Het is nog te koud om buiten te kweken dus een kweekbak is ideaal. Let erop dat je een kweekbak haalt waarmee je de vochtigheid en de temperatuur kan regelen. Zo kan jij het optimale klimaat van je moestuintje bepalen. Dit doe je door de kas meer of minder lucht te geven door de regelaar bovenop.
Kwekersgrond
Om het beste uit je zaadjes te halen bevelen we aan om speciale kwekersgrond te kopen. Deze kwekersgrond is speciaal geschikt voor moestuinen. Door de zaadjes direct vanaf het begin in deze kwekersgrond te plaatsen, krijgen de zaadjes de juiste voeding om te kunnen groeien.
Etiketten
Met etiketten kan je de verschillende plantjes uit elkaar houden. Tip: Schrijf de datum op het etiket; je kan zo bijhouden wanneer je kunt gaan oogsten.
Zaadstrooier
De zaadstrooier is handig gereedschap als je een mooi verdeeld zaaibed wilt creëren. Je voorkomt hiermee ook dat je zaadjes aantast door met de hand te zaaien. Op je handen zitten namelijk zuren die het zaadje kunnen beschadigen.
Nu je alles in huis hebt om te beginnen met kweken kan je eindelijk gaan zaaien. Hieronder staan een paar belangrijke verzorgingstips.
Tip 1: Water
Hou de grond goed vochtig wanneer je net gezaaid hebt. Maar geef zeker niet teveel water. Je weet dat je teveel water hebt gegeven als het een modderpoel wordt. Wacht dan een tijdje totdat het is weggezakt. Als ze zaadjes net zijn ontkiemt zijn ze heel kwetsbaar. Giet daarom niet direct water op de ontkiemde plantjes maar gebruik een plantenspuit.
Tip 2: Licht
Zet de kweekbak neer op een plaats waar veel licht is in huis. Dit is belangrijk voor de groei van de plantjes. Indirect licht is het beste voor de plantjes.
Tip 3: Warmte
In huis moet het niet te koud zijn, dan groeien de plantjes niet. Meestal is het in huis op ieder plaats dezelfde temperatuur. Indien je in een kweekbak kweekt kan je de temperatuur regelen met de kweekkas.
Tip 4: Grond
Bedek de zaadjes met grond. Maar let op, teveel aarde is ook niet goed! Wanneer je er teveel aarde op de zaadjes ligt, dan krijgen de zaadjes te weinig licht. Hierdoor gaan de zaadjes te snel groeien en komen ze als dunne sprietjes boven de grond uit waardoor ze niet rechtop kunnen blijven staan.
Jouw plantjes zijn klaar om te gaan ontkiemen, nu is het aan jou de taak om ze iedere dag te gaan verzorgen. Om te kunnen groeien hebben de zaadjes dagelijks water nodig. Controleer daarom tweemaal per dag of de grond nog vochtig is. Volg de blog om te zien hoe het met de Boerenbond moestuin gaat. Heel veel succes met kweken!