Elke honden- of katteneigenaar krijgt er wel eens mee te maken; een teek bij je huisdier! Maar wat moet je nou precies doen wanneer je merkt dat je hond of kat last heeft van een teek? En hoe zorg je dat je jouw huisdier beschermd  tegen ongedierte zoals teken? In dit artikel leggen we je het uit!

Wat zijn teken eigenlijk?

Teken zijn een vorm van ongedierte dat veel in het wild voorkomt. Teken zien eruit als kleine spinachtige diertjes die langzaam over de huid van je huisdier lopen. Ze voeden zich door het bloed van de gastheer op te zuigen. Een teek die nog niet heeft gegeten is erg klein en valt haast niet op, maar een teek na een bloedmaaltijd is vele malen groter. Meestal wordt een teek opgemerkt bij het aaien van je hond of kat. Het voelt als een knobbeltje aan.

 

null

Wist je dat?

Nederland kent zo'n 14 verschillende tekensoorten. Slechts 3 van deze soorten vormen echter een bedreiging. Deze tekensoorten kunnen ziektes overdragen bij je hond of kat.

Teken vormen dus een bedreiging omdat ze ziektes kunnen overbrengen. Ze kunnen niet alleen ziektes overbrengen op je hond of kat, maar ook op mensen! Teken kunnen namelijk drager zijn van de Borrelia-bacterie. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Zo’n 20% van de teken in Nederland is besmet met deze bacterie. Het is daarom altijd belangrijk om actie te ondernemen wanneer je een teek hebt gespot bij je hond of kat!

 

null

Tip van de Vets Place dierenarts!

Uit onderzoek is gebleken dat een teek zich minimaal 24 uur moet voeden om voldoende bacteriën overgedragen te hebben om de ziekte van Lyme te veroorzaken. Daarom is een snelle aanpak aan te raden! Bekijk hier meer over de Vets Place dierenarts.

Hoe komt mijn hond of kat aan een teek?

Teken komen vooral voor in vegetatierijke gebieden zoals bossen, maar ook in veel tuinen komen ze voor. Teken zitten op planten en struiken die dicht bij de grond staan. Wanneer een mens of dier langs de teek loopt zal hij zich laten vallen op het slachtoffer. Hier gaat hij opzoek naar een stukje huid om te bijten. Het is daarom belangrijk om altijd je hond te controleren op teken nadat je naar het bos bent geweest.

Wat moet ik doen wanneer mijn hond of kat een teek heeft?

Tijdens het aaien is het opgevallen dat je hond of kat heeft last heeft van een teek. Na goed gekeken te hebben zie je inderdaad dat het knobbeltje in feite een klein spinnetje is en je herkent de pootjes die naast het lichaampje heen en weer spartelen. Oké mijn dier heeft last van een teek. En wat nu?

Om te beginnen is het belangrijk om de teek te verwijderen. Dit kun je doen met een speciaal tekentangetje. Maar hoe gebruik je zo’n tekentang dan? Er zijn verschillende modellen. We zullen hier de meest voorkomende tekentang bespreken.

Zorg dat je met je vrije hand de haren om het gebied van de teek aan de kant drukt. Druk vervolgens de tekentang in. Hierdoor zul je zien dat de tanden van het tangetje opengaan. Zorg dat je het tangetje op de kop van de teek plaatst en niet het lichaam! Dit is erg belangrijk, want wanneer je het lichaam vastpakt i.p.v. de kop zal er speeksel vrijkomen. Dit speeksel kan namelijk de Borrelia bacterie bevatten en zo je dier besmetten!

 

Wanneer je de kop van de teek vast hebt met de tang kun je de knop loslaten. Hierdoor zal de tekentang zich op de kop van de teek klemmen. Draai vervolgens in tegenovergestelde richting van de klok de teek uit het lichaam van je dier. Berg de teek op in een bakje en controleer of de teek volledig uit het lichaam van je dier is.

 

null

Wist je dat?

Teken zijn er het hele jaar door. Wanneer de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt zullen ze weer actief worden.

Wat moet ik doen na een tekenbeet bij mijn huisdier?

Het is helaas niet makkelijk te zien of je hond of kat besmet is met de ziekte van Lyme totdat er symptomen plaatsvinden. Symptomen waar je dier last van kan hebben na een tekenbeet zijn:

  • Koorts
  • Verminderde / geen eetlust
  • Uitdroging
  • Lusteloosheid
  • Gezwollen lymfeklieren

Het is altijd belangrijk om te controleren of de teek die je dier gebeten heeft te controleren op ziektes. Dit kun je doen met de tekenscannerapp van Bayer!

De tekenscannerapp van Bayer

Bayer heeft een nieuwe app gelanceerd genaamd de Tekenscannerapp! Deze app kan men raadplegen wanneer er een tekenbeet heeft plaatsgevonden bij een hond of kat.

Met de app kun je gratis de teek op 36 verschillende ziekten laten onderzoeken. Door de app te downloaden krijg je gratis een onderzoekskit thuisgestuurd. Vervolgens stuur je de teek en de onderzoekskit terug. De teek wordt vervolgens onderzocht op ziektes. Na het onderzoek krijg je de uitslag via de app binnen. Makkelijk toch?

Naast dat je de uitslag van de teek binnenkrijgt worden ook statistische gegevens bijgehouden. Zo kun je bijvoorbeeld zien of jouw regio populair is onder de teken, de mate waarin de teken in jouw regio besmet zijn met ziektes en de actuele ontwikkelingen van alle gemelde teken.

 

null

Ondersteunen goed doel

Door de onderzoekskit aan te vragen lever je ook nog een bijdrage aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit van Utrecht naar de gevolgen van teken.

Hoe voorkom ik dat mijn hond of kat last krijgt van teken?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maar hoe voorkom ik dat mijn hond of kat dan last krijgt van teken? Dit kun je doen door je dier te behandelen met anti parasitaire middelen. Een voorbeeld van deze middelen is het merk Advantix en Advantage. Dit zijn pipetten die een maand werken tegen vlooien, teken, muggen en zandvliegen. Op het moment dat een van deze parasieten in contact komt met de talglaag van de huid zal hij sterven. Wil je meer lezen over de producten van Advantix? Klik dan hier! Naast pipetten zijn er nog andere behandelmethoden zoals Seresto vlooien- en tekenbanden.  Deze banden werken zo’n 7 – 8 maanden tegen vlooien en teken. Dit is een ideaal alternatief op de maandelijkse pipetten.

Wil je meer lezen over de banden van Seresto? Klik dan hier!

Pets Place beschermingsabonnement

We weten dat het verschrikkelijk is als je huisdier last heeft van ongedierte zoals vlooien, teken of wormen. De meeste middelen die tegen deze problemen helpen moeten regelmatig herhaald worden. Grote kans dat het er wel een bij inschiet dus. Herkenbaar? Dan hebben we voor jou de oplossing: het beschermingsabonnement van Pets Place!

Met dit abonnement krijg je altijd 25% korting op de juiste behandelingsproducten voor jouw huisdier! Hoe werkt het dan precies? Je kunt via de Pets Place app de gegevens van jouw huisdier invullen. Vervolgens kun je een abonnement selecteren (een half jaar of een jaar). Hier krijg je dan de producten voor. Ook zit er een handige reminderservice bij zodat het vergeten van behandelen tot het verleden behoort. Bekijk de verschillende pakketten hier!

Wil je meer lezen over het beschermingsabonnement? Klik dan hier!