Nog steeds worden er elk jaar tientallen honden in snikhete auto’s aangetroffen. Dit kan dodelijk zijn voor onze dieren, zelfs als het raam openstaat. Bij warm weer kan de temperatuur van een auto binnen enkele minuten tot 50 graden oplopen. Bekijk de video om te zien wat er gebeurd als je je hond achterlaat in een auto.

10 minuten in een auto kan al fataal zijn

Binnen tien minuten kunnen de hoge temperaturen in de auto al zorgen voor uitdroging, wat snel fataal kan zijn voor de dieren. Honden kunnen hun warmte namelijk alleen kwijt via hun voetzolen of door te hijgen. Ook als de auto in de schaduw geparkeerd staat, loopt de temperatuur snel op. Even snel boodschappen doen of een ijsje eten; er hoeft maar een lange rij te staan en het duurt voor je hond al veel te lang. Laat je hond dus in geen enkele situatie in de auto achter.

null

Hitte experiment

Om er simpel achter te komen hoe snel de temperaturen in je auto oplopen, kan je eens het hitte experiment doen. Parkeer je auto in de zon en blijf er in zitten. Je zal merken dat de temperatuur snel stijgt en je flink zal zweten.

Hoe merk je oververhitting bij een hond?

Omdat honden hun warmte veel minder goed kwijt kunnen dan mensen, zullen ze snel te warm worden. De gevolgen hiervan zijn aanzienlijk groot, wat tot de dood kan lijden. Zodra een hond oververhit raakt, zal je de volgende symptomen kunnen herkennen: hijgen, onrustig zijn, hoge hartslag, kwijlen, dik speeksel, bloederige diarree, sloomheid en bewusteloosheid. Deze symptomen van oververhitting kunnen lijden tot het stollen van het bloed, waardoor de organen beschadigd raken en uitvallen.

null

Wist je dat?

Je een boete kan krijgen als een hond in een auto aangetroffen wordt. De politie zal allereerst de hond bevrijden, waarna je ook een flinke boete krijgt.

Help oververhitte honden

Mocht je een achtergelaten hond in een auto tegenkomen, spreek dan direct de eigenaar van de hond aan. Is de eigenaar niet aanwezig? Bel dan de politie of de dierenambulance. Houd de hond in de gaten totdat de hulp gearriveerd is, het kan namelijk erg snel slechter met het beestje gaan. Zie je dat de hond moeite heeft met ademhalen, niet meer reageert op signalen, flink begint te hijgen en/of hevig aan het kwijlen is, sla dan direct de ruit in. In dit geval ben je dan niet strafbaar. Breng de hond naar een koele plek in de schaduw en geef hem voldoende water (niet te koud). Gooi geen water over de hond heen, maar koel hem op de buikzijde met natte lappen.

null

Wat heeft je dier nodig bij warm weer?

Wil je weten wat je hond of kat nodig heeft als het warm wordt? Lees dan hier verder.