Brrr, de winter! Wij kunnen lekker warm onder een deken in bed kruipen, maar hoe zit het eigenlijk met konijnen die gewend zijn om buiten te leven? Ze kunnen in de winter goed buiten blijven, maar je dient ze wel te ondersteunen. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit doet, zodat jouw konijnen zich ook in de koude maanden goed staande kunnen houden.

Konijnen in de winter: beschut en uit de wind

Allereerst is het belangrijk dat het hok uit de wind staat. Een buitenhok moet tevens een nachthok hebben, hier kunnen je konijnen namelijk beschut zitten. Ook kun je een speciaal rolgordijn voor het gaas hangen, dit is ideaal voor de koude nachten en tijdens het vuurwerk van Oud & Nieuw. Je konijnen zitten dan beschut en hebben minder last van de wind en alle lichtflitsen. Vergeet de ren van het hok niet af te schermen aan de windzijde, zodat je konijnen niet op de tocht zitten.

Winterse kooi inrichting

Ook aan de binnenkant van de kooi kunnen we natuurlijk van alles doen om het voor jouw konijnen aangenaam te maken. Begin bijvoorbeeld met een warme bodembedekking zoals Supreme Russel & Gerty. Het is van belang dat deze onderlaag vocht absorbeert en warmte vasthoudt. Met een extra dikke laag stro kunnen jouw konijnen lekker wegkruipen om zichzelf warm te houden.

null

Zorg voor voldoende beschutting

Het is van belang dat jouw konijnen lekker weg kunnen kruipen naar een warm plekje. Dit kan je doen door veel stro in het hok te leggen, maar ook door een konijnenhuisje of een tunnel te plaatsen. Hier kunnen jouw konijnen lekker uit de wind zitten, wat een hoop kou scheelt.

Voeding konijnen in de winter

Het is niet nodig om je konijnen in de winter veel meer voeding te geven dan normaal. Van nature houden konijnen zich in de winter namelijk rustiger, omdat er dan ook minder voedsel te vinden is. Houd het wel goed in de gaten, merk je bijvoorbeeld dat jouw konijnen magerder worden en/of gewicht verliezen? Probeer dan wat extra brokjes aan te bieden. Het is ook van belang dat er altijd voldoende hooi aanwezig is in de kooi. Oudere of zwakkere konijnen kunnen wel wat extra’s gebruiken om voldoende energie te hebben. Dit zullen ze namelijk hard nodig hebben om zichzelf warm te houden. Overweeg hierbij om een warmere plek te zoeken, zoals de garage, schuur of desnoods in huis. Oudere/zwakkere konijnen kunnen bij strenge vorst namelijk moeite hebben om zichzelf warm te houden.

BEKIJK KONIJNENVOER IN DE WEBSHOP

Hoe vaak water vervangen/verversen?

Als het drinkwater van je konijnen steeds bevriest is het nodig om vaker per dag vers water te geven. Doe dit op vaste tijden, zodat je konijnen weten wanneer ze het kunnen drinken. Laat vooral ook ’s avonds je konijnen nog een keer drinken. Om te voorkomen dat het water bevriest zijn er speciale isolatiehoesjes voor om de drinkfles. Houd het water wel goed in de gaten; met de hoesjes duurt het langer voordat het water bevriest, maar bij stevige vorst kan het alsnog bevriezen.

null

Suiker in het water is af te raden!

Suiker in het water helpt tegen bevriezing, maar het is schadelijk voor de darmflora van je konijnen. Geef het liefst lauw water, dat bevriest het minst snel en is goed te drinken voor je konijnen.

Konijnen en strenge vorst

Als het harder dan 10 graden gaat vriezen, kan je jouw konijnen het beste in een vocht- en tochtvrije schuur of garage zetten. Zorg er dan wel voor dat er in de schuur of garage geventileerd wordt, zodat er voldoende licht en frisse lucht naar binnen komt. Is het geen mogelijkheid om je konijnen in een schuur of garage te zetten? Zorg er dan voor dat je konijnen diep in het stro weg kunnen kruipen. Je zou ook een kruik in het hok kunnen leggen. Let wel op dat deze kruik niet al te warm is en dat deze onder het stro ligt zodat je konijnen er gemakkelijker op kunnen liggen.

Koude konijnenoren

Konijnen zullen in de winterkou ijskoude oren hebben. Dit wil niet zeggen dat je konijnen het helemaal koud hebben. Dit kun je controleren! Controleer of de lichaamstemperatuur goed is door in het kuiltje in de nek te voelen, vlak onder het achterhoofd. Daar moet het warm zijn. Is dit niet het geval; neem je konijn dan even mee naar binnen en leg hem of haar in een dekentje. Je konijn moet dan vrij snel weer warm worden. Blijft je konijn na enige tijd toch koud? Dan staat het hok echt te koud en kun je je konijn beter ergens anders, op een warmere plek, huisvesten.

null

Wanneer moeten konijnen naar binnen?

In principe kunnen konijn veel kou aan, maar zodra de temperatuur onder de -10 graden komt is het verstandig om maatregelen te treffen. Overweeg hierbij goed of je de konijnen ergens in een beschutte omgeving (schuur/garage) kan zetten. Onder een afdak kan ook al veel schelen. Zieke, zwakke of oudere konijnen kan je ook maar beter in een overdekte ruimte plaatsen.

Jonge konijnen in de winter

Jonge najaarskonijntjes die niet buiten geboren zijn, kunnen in de winter niet in een buitenhok. Dit komt omdat ze nog geen wintervacht hebben. Pas in het voorjaar, medio mei, kunnen ze buiten gaan wennen. Konijnen die vanaf de zomer al buiten wonen hebben een dikke wintervacht ontwikkeld. Zij kunnen buiten blijven tot circa 10 graden vorst.