Konijn in de winter

Een konijn kan, als zijn hok altijd al buiten staat, ook in de winter prima buiten leven. Er zijn wel wat voorwaarden waar je rekening mee moet houden. In dit artikel biedt Pets Place tips hoe jouw konijn in de winter buiten kan leven.

Konijn in de winter: beschut en uit de wind

Allereerst is het belangrijk dat het hok uit de wind staat, en het liefst met de voorkant van de wind af. Een buitenhok moet ook altijd een nachthok hebben, waar je konijn beschut kan zitten. Leg in de winter wat extra stro neer in het hok. Ook kun je een speciaal rolgordijn voor het raam van het hok hangen, dit is ideaal voor de koude nachten en tijdens het vuurwerk van Oud & Nieuw. Je konijn zit dan beschut en heeft minder last van alle lichtflitsen. Vergeet de ren van het hok niet af te schermen aan de windzijde, zodat je konijn niet op de tocht zit.

Ververs continue het drinkwater van je konijn

Als het drinkwater van je konijn steeds bevriest is het nodig om vaker per dag vers water te geven, het beste kun je lauw water geven. Doe dit op vaste tijden, zodat je konijn weet wanneer het kan drinken. Als je konijn direct gaat drinken heeft het voldoende vocht binnen voordat het water weer bevroren is. Laat vooral ook ’s avonds voordat je naar bed gaat je konijn nog een keer drinken. Om te voorkomen dat het water bevriest zijn er speciale isolatiehoesjes voor om de drinkfles. Houd het water wel goed in de gaten; met de hoesjes duurt het langer voordat het water bevriest, maar als het een langere periode stevig vriest, zal het water toch bevriezen.

null

Suiker in het water is af te raden!

Suiker in het water doen helpt tegen bevriezing, maar het is schadelijk voor de darmflora van je konijnen.

Konijn en strenge vorst

Als het harder gaat vriezen dan 10 graden, met ook nog eens een snijdende oostenwind, kun je je konijn het beste in een vocht- en tochtvrije schuur of garage zetten. Zorg er dan wel voor dat er in de schuur of garage geventileerd kan worden zodat er voldoende frisse lucht én licht naar binnen komt. Is dit geen mogelijkheid? Zorg er dan voor dat je konijn diep in het stro kan wegkruipen. Je zou ook een kruik in het hok kunnen leggen. Let wel op dat deze kruik niet al te warm is, en dat deze onder het stro ligt zodat je konijn er gemakkelijker op gaat liggen.

IJskoude konijnenoren

Konijnen zullen in de winterkou ijskoude oren hebben. Dit wil niet zeggen dat je konijn het helemaal koud heeft. Dit kun je controleren! Controleer of de lichaamstemperatuur goed is, door in het kuiltje in de nek te voelen, vlak onder het achterhoofd. Daar moet het warm zijn. Is dit niet het geval; neem je konijn dan even mee naar binnen en leg hem of haar in een dekentje. Je konijn moet dan vrij snel weer warm worden. Blijft je konijn na enige tijd toch koud? Dan staat het hok echt te koud en kun je je konijn beter ergens anders, op een warmere plek, huisvesten.

Wanneer moet een konijn naar binnen?

Een ziek konijn dien je in een warme ruimte te huisvesten, omdat een ziek konijn veel warmte nodig heeft. Als je konijn een écht buitenkonijn is, is het niet aan te raden om hem of haar in de winter in huis te zetten. Het temperatuurverschil is te groot, je konijn kan hier niet aan wennen en kan hier juist ziek door worden.

Jonge konijnen in de winter

Jonge najaarskonijntjes die niet buiten geboren zijn, kunnen in de winter niet in een buitenhok. Dit komt omdat ze nog geen wintervacht hebben. Pas in het voorjaar, medio mei, kunnen ze buiten gaan wennen. Konijnen die vanaf de zomer al buiten wonen hebben een dikke wintervacht ontwikkeld. Zij kunnen buiten blijven tot circa 10 graden vorst.