Heeft jouw kat vlooien? Vlooien kunnen flinke jeuk veroorzaken. Je kunt dit merken als jouw kat veel aan het krabben en bijten is. In dit artikel lees je alles over hoe ze ontstaan van vlooien en hoe je er vanaf komt! Als je kat in contact komt met andere huisdieren of regelmatig buiten komt, loopt hij vrijwel zeker vlooien op. De meest bekende soort is de algemene kattenvlo, maar ook egel- en konijnenvlooien doen zich graag tegoed aan een maaltje kattenbloed als ze daar de kans voor krijgen.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn piepkleine, bruinzwarte beestjes die erg vervelend voor je hond kunnen zijn. Middels een enorme sprong kunnen ze op je kat (of op jezelf) terechtkomen, waarna ze hevige jeuk en rode vlekken kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen ze een plaag vormen in je huis, wat je natuurlijk wilt voorkomen!

De vlo die in Nederland het meeste voorkomt is de kattenvlo, welke liever katten dan mensen bijt.

Een vlo is erg klein (ongeveer 2 mm), maar toch kan je ze herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Kleine kop
  • Groot lijf
  • Lange pootjes
  • Springt tot 1 meter ver!
vlooien

Daarnaast kan je sporen van de vlo ontdekken door op de uitwerpselen te letten. Dit zijn kleine zwarte korrels die zich op de huid van je kat kunnen voordoen.

null

Waar zitten vlooien?

Vlooien zitten overal waar zoogdieren komen. Dit betekent dus dat vlooien zich verstoppen in struiken en op grassen, maar ook op minder beschutte plaatsen. Wachtend op een gewillig slachtoffer om zich te voeden met het bloed van hun gastheer. Circa 95% van de vlooien eindigt op de rug, lies of oksel van een zoogdier. Wist je dat een vlo maar liefst een meter ver kan springen?

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Een vlooienplaag ontstaat doordat je kat bezoek krijgt van een vlo. Deze vlo nestelt zich op je dier, zuigt zich vol met bloed en legt eitjes op de huid (zo’n 50 per dag). Je kat  krijgt door het speeksel van de vlo jeuk en gaat zich krabben waardoor de eitjes van de huid af vallen en op de grond terechtkomen. Uit de eitjes komen larven die zich voeden met huidschilfers die bijvoorbeeld in kussens en tapijten zitten. Als de larve groot genoeg is verpopt hij zich waarna hij uitgroeit tot een volwassen vlo. Deze volwassen vlo zal opnieuw op je hond of kat springen, waardoor de hele cyclus weer van voor af aan begint. Doordat een vlo tientallen eitjes per dag kan leggen, ontstaat er al snel een vlooienplaag in je huis.

Vlooienplaag bij katten voorkomen

Een vlooienplaag voorkom je door een vlooienmiddel te gebruiken. Je kunt hierbij kiezen tussen pipetten of een vlooienband. Hieronder leggen we je de voordelen er van uit!

Pipetten

Allereerst bestaat de mogelijkheid om pipetten voor katten te gebruiken. Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. Deze Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten. Je kunt bijvoorbeeld ook Frontline of Bolfo Gold pipetten gebruiken.

BESTEL PIPETTEN
null

Hoe gebruik je deze pipetten?

Druppel de vloeibare inhoud tussen de schouderbladen op de intacte huid van je kat. Vervolgens zal de vloeistof zich verspreiden over de huid, waarna het de vlooien doodt. Wil je weten hoe je deze pipetten precies toedient? Bekijk dan deze video!

Vlooienband

Een ander effectief middel is de vlooienband. Deze Seresto band heeft een afwerende werking tegen vlooien gedurende 7-8 maanden en deze Beaphar vlooienband beschermt voor 6 maanden. De gespreide dosering is veilig voor je kat en de band zorgt er zelf voor dat de werkzame stoffen over de huid van je pluizenbol verspreid worden.

BESTEL VLOOIENBAND
null

Vlooiencheck bij je kat

Twijfel je of jouw kat al vlooien heeft? Doe dan de vlooiencheck! Ga op zoek naar kleine, zwarte korreltjes in de lies- of schouderstreek van je kat. De korreltjes die je mogelijk tegenkomt zijn waarschijnlijk de uitwerpselen van de vlo. Om te controleren of ze inderdaad afkomstig zijn van de vlo, kan je een korreltje op een keukenpapier leggen. Druppel er vervolgens een beetje water op. Kleurt het rood? Dan heb je te maken met de uitwerpselen van een vlo. Meestal zie je tijdens het onderzoek naar vlooien wel één of meerdere vlooien wegspringen. Je kunt ze proberen te vangen. Dooddrukken gaat bijna niet want de vlo heeft een sterk pantser. Je kunt gevangen vlooien verdrinken in water.

Wat als je kat vlooien heeft?

Heb je de vlooiencheck gedaan en heeft je kat inderdaad last van vlooitjes? Dan dien je ze te bestrijden! Dit kan je op verschillende manieren doen. Let op: deze beestjes kunnen heel hardnekkig zijn, dus stel een bestrijding niet uit!

Wil je weten waarom het belangrijk is om deze beestjes te bestrijden? Kijk dan eens naar onderstaande gevolgen van vlooien bij katten.

Waarom is het belangrijk om vlooien te bestrijden?

Vlooien veroorzaken veel overlast bij je kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een kat dan ook vaak opspringen als hij gebeten wordt. Met zijn beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor je kat gaat krabben en bijten.

Vlooien kunnen eitjes van wormen bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet, kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen op deze manier met wormen besmet raken.

Sommige katten zijn gevoelig voor het speeksel van een vlo. Na een aantal beten treedt er een allergische reactie op. Ook oudere beten worden dan weer geactiveerd, waardoor gevoelige katten enorm veel jeuk krijgen. Ze krabben en bijten zichzelf dan soms tot bloedens toe. Eén beet per week is al voldoende om dat proces in stand te houden. Bloedarmoede Katten die vaak last van vlooien hebben, lopen een grote kans om bloedarmoede te krijgen.

Methoden om vlooien te bestrijden

Vlooienspray

Een ander effectief middel is vlooienspray. Dit middel doodt de vlooien niet direct, maar wel binnen 24 tot 48 uur. Daarnaast heeft dit middel voor drie maanden een beschermende werking tegen nieuwe vlooien. Daarom is dit middel zowel geschikt voor het bestrijden als het voorkomen van vlooien.

BESTEL VLOOIENSPRAY

Vlooientabletten

Als laatst kan je ook vlooientabletten gebruiken. Bijvoorbeeld deze tabletten van Beaphar hebben een razendsnelle werking. Binnen slechts 15 minuten start de bestrijding en binnen 6 uur zijn alle vlooien gedood.

BESTEL VLOOIENTABLETTEN
null

Denk ook aan ontwormen!

Wormen en vlooien zijn grote vrienden van elkaar! De vlo is een tussengastheer van de worm. Dit betekent dat wormenpoppen zich schuilhouden in de poppen van de vlo. Wanneer de vlo uitkomt heeft de worm zich in hem genesteld. Vervolgens springt de vlo op jouw kat om zich te voeden. Je kat zal proberen zich te ontdoen van die irritante vlo door te krabben en te bijten. Hierdoor verdwijnen verschillende vlooien in het maag-darmkanaal van jouw kat. De vlo overleeft dit niet, maar de worm die in de vlo zit wel. Zorg er daarom voor dat je jouw kat ook ontwormt met een ontwormingsmiddel!

Vlooien in huis bestrijden

Als jouw kat last heeft van vlooien, zullen er zeer waarschijnlijk ook vlooien in huis terechtkomen. Om herhaling te voorkomen dien je dan ook een aantal dingen in huis te doen om een vlooienplaag te bestrijden en voorkomen.

Stofzuigen

Gebruik de stofzuiger om het hele huis zorgvuldig te zuigen. Denk hierbij ook aan alle plekken waar je moeilijk bij kunt komen, hier gaan vlooien namelijk heel graag zitten. Denk aan de kussens van de bank en stoelen, de plinten en natuurlijk de katten- of hondenmand. Klop deze eerst goed uit buiten, zodat een groot deel van de vlooien er afvalt. Ook is het verstandig om de auto te stofzuigen. Als je alles gestofzuigd hebt, maak dan de stofzuiger goed schoon.

Niet dweilen

Het is verstandig om, tijdens de plaag, even niet te dweilen. Vlooien zijn namelijk dol op een vochtige omgeving. Vocht blijft gemakkelijker achter tussen de plinten of in kieren, en dat zijn ook de favoriete verblijfplaatsen van vlooien.

null

Gebruik azijn

Mocht je tóch willen dweilen, dan kan je wat azijn toevoegen aan het water. Vlooitjes kunnen daar namelijk niet tegen.

Heet wassen

Dekens, manden, kussens of andere voorwerpen waar je hond of kat graag op gaat liggen, dienen zo heet mogelijk gewassen te worden. Het liefst op 90 graden, anders op 50 op 60 graden, hierdoor zullen de eitjes en larven het niet overleven. Om zeker te zijn dat nergens vlooitjes, eitjes of larven achterblijven, is het verstandig om ook de kussens van bijvoorbeeld de bank, maar ook je kleren zo snel mogelijk te wassen. Mocht het niet mogelijk zijn om sommige spullen uit te wassen, zou je ze voor een week vacuüm kunnen verpakken zodat er geen lucht bij komt. De beestjes zullen het niet overleven door een gebrek aan zuurstof.

Omgevingsspray

Nadat je het hele huis goed schoon hebt gemaakt is het aan te raden om een tapijtspray te gebruiken die werkzaam is tegen de vlo, eitjes én larven. Deze spray zorgt ervoor dat er zich in de omgeving geen larven nestelen.

null

Gebruik een vlooienkam!

Je kat kan heel goed vlooien hebben zonder dat je het in de gaten hebt, want ze kunnen zich razendsnel door de vacht verplaatsen. Met behulp van een vlooienkam kun je zien of er vlooien aanwezig zijn. Soms vind je maar een enkele vlo, maar wel veel vlooienpoepjes.
BEKIJK ALLE ANTI-VLO PRODUCTEN VOOR KATTEN