Kat & vlooien

Heeft jouw kat vlooien? In dit artikel lees je alles over hoe ze ontstaan en hoe je er vanaf komt! Als je kat in contact komt met andere huisdieren of regelmatig buiten komt, loopt hij vrijwel zeker vlooien op. De meest bekende soort is de algemene kattenvlo, maar ook egel- en konijnenvlooien doen zich graag tegoed aan een maaltje kattenbloed als ze daar de kans voor krijgen.

Een vlooienplaag bij katten

Als je kat last heeft van vlooien, zullen ze ook in je huis een plaag gaan vormen. Volwassen vlooien leven weliswaar op de kat zelf, maar vrouwtjesvlooien laten hun eitjes overal vallen. De eitjes ontwikkelen zich tot larven en later tot poppen, die hun kans grijpen zodra er een geschikte voedselbron, dier of mens, langskomt.

Vlooienlarven

Vlooienlarven houden van een warme, vochtige omgeving en een ideale plaats voor hen is dan ook diep in een hoogpolig tapijt in een centraal verwarmd huis. Ze voeden zich met afval in de vloerbedekking (vooral uitwerpselen van volwassen vlooien) en kunnen zich zo het hele jaar door in leven houden.

Vlooienkam

Je kat kan heel goed vlooien hebben zonder dat je het in de gaten hebt, want ze kunnen zich razendsnel door de vacht verplaatsen. Met behulp van een vlooienkam kun je zien of er vlooien aanwezig zijn. Soms vind je maar een enkele vlo, maar wel veel vlooienpoepjes.

null
Vlooienpoepjes zijn zwart, maar als je ze op een nat doekje legt, komen er rode randjes omheen. Dat is het bloed dat in de ontlasting van een vlo zit. Ook als je alleen vlooienpoepjes vindt, moet je je kat zo snel mogelijk behandelen tegen vlooien.

Vlooien bestrijden

Voor de bestrijding van vlooien staat een hele reeks producten ter beschikking, in allerlei verschillende varianten. Frontline heeft speciale anti-vlooien spray en vlooiendruppeltjes die op de kat aangebracht kunnen worden. Daarnaast heeft Frontline ook de Combo-pipetjes; deze zijn actief op het dier, maar ook in de omgeving!

vlooienspray

Lees altijd de bijsluiter!

Lees altijd de bijsluiter of het etiket en volg de voorschriften goed op, want sommige producten kunnen problemen veroorzaken als je ze te vaak of in te grote hoeveelheden toepast. Gebruik nooit verschillende middelen door elkaar, want daarmee zou je je kitten gemakkelijk een overdosis kunnen geven. Bestrijding van de vlooien alléén is niet genoeg.

Waarom is het belangrijk om vlooien te bestrijden?

Vlooien veroorzaken veel overlast bij je kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een kat dan ook vaak opspringen als hij gebeten wordt. Met zijn beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor je kat gaat krabben en bijten.

Vlooien kunnen eitjes van wormen bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet, kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen op deze manier met wormen besmet raken.

Sommige katten zijn gevoelig voor het speeksel van een vlo. Na een aantal beten treedt er een allergische reactie op. Ook oudere beten worden dan weer geactiveerd, waardoor gevoelige katten enorm veel jeuk krijgen. Ze krabben en bijten zichzelf dan soms tot bloedens toe. Eén beet per week is al voldoende om dat proces in stand te houden. Bloedarmoede Katten die vaak last van vlooien hebben, lopen een grote kans om bloedarmoede te krijgen.

Vlooien in de omgeving

Ook de behandeling van de omgeving is van groot belang. Vlooieneitjes komen overal in huis terecht waar je kat regelmatig komt. Het is dan ook nodig al die plekken te behandelen met een anti-vlooien omgevingsspray.

Alleen regelmatig stofzuigen is echt niet voldoende. Kies een spray die niet alleen vlooien, maar ook de larven doodt. Wanneer je je kat wel eens in de auto meeneemt, moet je die ook behandelen. Dek voor je gaat sprayen een eventueel aanwezig aquarium goed af. De anti-vlooienspray kan op het water neerslaan en is dodelijk voor vissen.