Je hebt een super leuk insectenhotel gekocht voor in jouw tuin, maar wat is nou de beste plek om deze te plaatsen? In dit advies lees je meer over onderhoud, plaatsen en over de vulling van een insectenhotel.

null

Zelf een insectenhotel maken

Wist je dat je ook zelf een insectenhuis kan maken? Klik dan hier voor het stappenplan

Waar hang je een insectenhotel op?

  • Hang een insectenhotel op een zonnige en vooral windvrije plek. In de volle zon is het allerbeste!
  • Insectenhotels kunnen tot 2 meter hoog worden opgehangen, maar laag bij de grond is ook prima (minimaal kniehoogte).
  • Kies bij voorkeur voor een bloemrijke plek.
  • Plaats de openingen niet in de richting van het zuidwesten, dit heeft te maken met de regeninslag.
  • Leg een paar takjes in het vlindergedeelte, de vlinders kunnen hier makkelijker op gaan zitten.
  • Leg hooi of takjes neer in het gedeelte voor lieveheersbeestjes.
  • Verplaats het insectenhotel niet! Anders heb je kans dat je de insecten wakker maakt of verstoord.
null

Vulling voor het insectenhotel

Wanneer je het insectenhotel hebt gebouwd, moet er wel nog worden gezorgd voor vulling. Welke vulling je ook kiest, het is belangrijk om dit zo goed mogelijk te bevestigen, zodat dit niet eruit kan vallen, waaien of dat het door vogels wordt gebruikt als nestmateriaal. Voorbeelden als nestmateriaal zijn; bamboe, houtwol, houtsnippers en dennenappels.

De juiste vulling voor de juiste insecten

Welke vulling gebruikt bepaalt ook welke insecten je aantrekt in jouw hotel.

Bamboe, holle takken of riet

Deze lokken bijen of graafwespen. Solitaire bijen en metselbijen zijn gek op holle takken, bamboe en riet. Verschillende diktes door elkaar zijn het beste. Als je alleen maar (te) kleine gaatjes boort kunnen de insecten hun vleugels beschadigen als ze toch naar binnen gaan. Eenmaal beschadigd betekent het vaak het einde van het insect. Graafwespen willen graag zelf een holte graven in de takken. Het beste kun je deze lokken met takken met een zachte binnenkant. Knip een paar rietstengels af en laat deze een paar dagen drogen. Deze gedroogde stengels zijn ideaal om tussen de bamboe te drukken om deze vast te klemmen.

Boorgaten in hout

Dit is voor solitaire bijen en metselbijen heel erg geschikt. Door in een massief stuk hout gaten te boren van verschillende diktes (tussen de 4 en 8 millimeter dik) kunnen er schuilplaatsen worden gecreëerd voor metselbijen en solitaire bijen. Wil je weten wanneer er bezoek is? Kijk goed, ze maken het gat dicht met een soort “deurtje” om indringers buiten te houden.

Houtwol, houtsnippers en schors

Lieveheersbeestjes, torretjes en gaasvliegen zijn dol op dichte materialen als houtwol, houtsnippers en schors. Deze insecten gebruiken het hotel om te overnachten, maar ook om in te overwinteren.

Dennenappels

Deze zijn geschikt voor lieveheersbeestjes en oorwormen. Dennenappels bieden ook een schuilplaats aan voor deze insecten.

Bakstenen met gaten

Bakstenen met gaten zijn goed voor metselbijen. Metselbijen zijn namelijk gek op steen. Maak met een hamer gaten in de steen en hak de steen in de vorm zodat die past in het insectenhotel.

Kamer met kieren

Een kamer met kieren is het best geschikt voor het lokken van vlinders. Door een van de kamers dicht te maken in het insectenhotel kun je het omtoveren tot een vlinderkastje. Voordat je het kamertje dichtmaakt stop je er wat dorre takjes met bladeren in.  Zo heeft de vlinder houvast in de kamer. Vervolgens maak je in het plankje een aantal gleuven van 1 cm breed en 8 tot 10 cm lang. Hierdoor kunnen de vlinders naar binnenkruipen. Vele vlinders gebruiken dit om te overwinteren of te schuilen bij slecht weer.

Het onderhouden van een insectenhotel

Een insectenhotel hoef je niet schoon te maken, dit zou schadelijk zijn voor de eventuele eitjes of insecten die zich in het hotel bevinden. Wel moeten er spinnenwebben worden weggehaald, want spinnen spannen hun web precies voor de deuren van waar de insecten zich bevinden in het hotel. Controleer in de lente altijd het materiaal, soms kunnen er namelijk nog dingen uitwaaien of hebben vogels een deel van het insectenhotel gebruikt om een nest mee te maken. Ook takjes in een vlinderkastje en de holle takken en riet kunnen vergaan en moeten soms worden aangevuld. Vul het materiaal aan waar nodig. Probeer alleen materiaal te vervangen wanneer dit noodzakelijk is. Je weet namelijk nooit zeker of er misschien nog eitjes of insecten in het materiaal zit.

BESTEL HIER ALLE INSECTENHUIZEN