Voor een vogel, zoals bijvoorbeeld; de agapornis, ara, kanarie en de grasparkiet is er een flinke ruimte nodig, de kooi heeft voor de vogel een vaste plek, maar daarnaast heeft de vogel ook een ruimte nodig om te kunnen vliegen of spelen.

Hoe groot moet een vogelkooi zijn?

Het formaat van de kooi of volière is afhankelijk van de grootte van de vogel, maar ook van de activiteit van de vogel. De grotere vogels (denk hierbij aan amazones en de grijze roodstaart) hebben al gauw een kooi nodig van minimaal 120 x 80 centimeter.

Kooien voor kromsnavels, zoals bijvoorbeeld; de agapornis, de grasparkiet en de valkparkiet

Kleinere vogelsoorten, zoals bijvoorbeeld de grasparkiet, valkparkiet of de agapornis (dwergpapegaai) hebben relatief veel ruimte nodig. Het verblijf moet minimaal zo groot zijn dat de vogel zijn vleugels naar alle kanten kan uitspreiden. Het is beter als de kooi groter is, zodat de vogel zijn energie kwijt kan. Ook kan je deze kooi weer helemaal volhangen met leuke en vooral kleurrijke speeltjes!

Kooien voor ara’s

De ara’s hebben een veel grotere kooi nodig, namelijk een ruimte van +- 2 x 2 meter, aangezien ara’s meer energie hebben en qua formaat groter zijn. Doordat ara’s zoveel energie hebben zouden ze eigenlijk moeten kunnen vliegen in de volière. Aangezien dit in de meeste kooien of volières onmogelijk is hebben zij veel meer speelgoed nodig in de kooi om hun energie kwijt te raken.

In onderstaande video geeft één van onze Pets Place winkelmedewerkers antwoord op de vraag: wat is de beste vogelkooi?

BESTEL HIER JOUW VOGELKOOI

Algemene vogelkooi benodigdheden

De algemene benodigdheden voor de vogelkooi zijn zitstokken, voer- en drinkbak en een badje. Meestal zitten deze producten standaard bij de gekochte kooi, maar ze kunnen altijd kapot gaan of kwijtraken. Deze producten kun je dan dus ook los bestellen in de webshop.

BESTEL DE ALGEMENE BENODIGDHEDEN HIER

Vogelspeelgoed

Vogelspeelgoed speelt een belangrijke rol in het leven van jouw vogel. Vogels zijn hele intelligente dieren, hierdoor moeten jouw vogels wel worden uitgedaagd.  Het is heel belangrijk dat de vogel zich niet gaat vervelen, dit omdat anders gedragsproblemen kunnen ontstaan, zoals bijvoorbeeld veren plukken.

Foerageerspeelgoed

Foerageerspeelgoed stimuleert met name het natuurlijke gedrag, zorg ook voor voldoende afwisseling. Selecteer welk speelgoed bij het karakter van uw vogel past: veel vogelspeelgoed is gemaakt om op te knagen en te slopen, maar er is geen enkel vogelspeelgoed dat onverwoestbaar is. Het is veiliger om toezicht te houden wanneer de vogel speelt met het speelgoed, dit is vooral wanneer de vogel met nieuw of onbekend speelgoed wordt geïntroduceerd.

Sloopspeelgoed

Kromsnavels zijn van nature echte slopers, dit is natuurlijk gedrag en dient gestimuleerd te worden. Zorg ervoor dat jouw vogel dan ook speelgoed heeft dat kan worden gesloopt. Denk hierbij aan speelgoed met touw, kralen en andere natuurlijke producten, zoals maïsblad en bananenblad.

BESTEL HIER VOGELSPEELGOED

Let altijd op jouw vogel tijdens het spelen

Speelgoed van katoen kan loslaten/slijten en vast gaan zitten in de krop van de vogel. Wanneer dit gebeurt kan er een verstopping in de krop van de vogel ontstaan. Als er een verstopping ontstaat moet de vogel naar de vogeldierenarts om deze verstopping te verwijderen. Het beste is om goed op te letten of het katoenen touw niet slijt en er geen losse draadjes aan zitten, indien dit wel het geval is probeer de touwtjes weg te werken of af te knippen, deze worden vaker opgegeten door de vogels of de vogels komen vast te zitten in de losse draden. Wanneer je dit wilt voorkomen kan je het beste gebruik maken van sisal touw.

Soorten bodembedekking

Zorg ervoor dat er een bodembedekking in de kooi komt die niet stoffig is. Dit omdat vogels snel last kunnen krijgen van de luchtwegen. Sommige soorten bodembedekking zijn dan beter, aangezien de vogels met hun vleugel slaan en zo de bodembedekking makkelijk kunnen wegwaaien. Dit hangt natuurlijk af van de grootte van de vogel. De bodembedekking voor de vogels kan bestaan uit; houtkorrels,papierkorrels, beukensnippers, schelpenzand of maïskorrels.

Maïskorrel

Maïskorrel kan worden verteerd door de vogels, dit betekent dus dat de vogel geen problemen krijgt wanneer hij deze bodembedekking opeet. Wanneer de vogel de bodembedekking niet opeet is houtkorrel, beukensnippers of papierkorrel ook een prima bodembedekking.

BESTEL HIER MAÏSKORREL

Houtkorrel

Houtkorrel is in 2 verschillende maten te verkrijgen, deze formaten hebben te maken met de grootte van de korrel. Wanneer de vogel heel groot is en kan vliegen is het handiger om een grotere korrel te pakken, anders vliegen de korrels door de hele kamer. Wanneer de vogel kleiner van formaat is en minder vliegt zijn de kleine korrels prima, deze zijn ook makkelijker op te ruimen.

BESTEL HIER HOUTKORREL

Beukensnippers

Beukensnippers zijn hygiënisch, ogen meer natuurlijk in de kooi, zijn milieuvriendelijk en zijn warmte isolerend. Ook zijn beukensnippers stofvrij en beter voor de luchtwegen van mens en dier.

BESTEL HIER BEUKENSNIPPERS

Schelpenzand

heeft een heerlijke anijs geur en schimmelt minder snel. Ook zitten er stukjes schelp in waar de vogel lekker tussen kan scharrelen. Deze stukken schelp kunnen ter vervanging van grit zorgen, dit is voor de spiermaag te stimuleren en zo kunnen de zaadjes worden fijngemalen.

BESTEL HIER SCHELPENZAND
BESTEL HIER DE BODEMBEDEKKING