Iams kattenvoer

Wist je dat kattenvoer van een goede kwaliteit heel belangrijk voor de gezondheid van de huid en vacht van je kat? Iams kattenvoeding is van een goede kwaliteit en verkrijgbaar in verschillende varianten zodat het geschikt is voor iedere kat! In dit artikel lees je alles over voeding van Iams.

Eiwitten in kattenvoer

Voedingsstoffen als eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen zijn erg belangrijk voor de gezondheid van de huid en vacht van katten. De huid en vacht beletten bepaalde elementen het lichaam te verlaten (zoals water of warmte) of binnen te komen (zoals virussen en bacteriën).

De vacht van de kat bestaat bijna volledig uit eiwitten. Als de kattenvoeding onvoldoende eiwitten bevat, of eiwitten van slechte kwaliteit, kan haar vacht uitvallen, of droog en broos worden.

De huid bestaat uit cellen die heel dicht naast elkaar liggen, omgeven door membranen die bestaan uit eiwitten en vetten. Als er een tekort aan voedingsstoffen is, zullen de celmembranen zwakker worden. Water kan dan verdampen en bacteriën en virussen kunnen gemakkelijk binnendringen.

Factoren die van invloed zijn op de conditie van huid en vacht

Men denkt al gauw dat het door het kattenvoer komt als een verandering in de conditie van de huid en vacht te zien is. Toch zijn het seizoen en de levensfase ook veelvoorkomende factoren. Als het winter wordt, wordt de vacht van de meeste katten dikker om de warmte vast te houden en de kou buiten te houden. Als de temperatuur gaat stijgen, verliezen ze deze dikke en zware vacht weer.

De meeste kittens worden geboren met een zachte en wollige vacht. Als ze ouder worden, krijgen ze een dikkere vacht. Een verandering van vacht of haaruitval kan ook voorkomen bij katten die drachtig zijn of zogen.

Het belang van dierlijke eiwitten in kattenvoer

Eiwitten zitten in dierlijke en plantaardige ingredienten. Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiele aminozuren die een kat nodig heeft, plantaardige eiwitten maar een paar. Voor een optimale gezondheid hebben katten dierlijke eiwitten nodig.

Zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten bevatten vetten. Zij zijn in de huidcellen aanwezig in de vorm van vetzuren. Er zijn twee typen vetzuren die belangrijk zijn voor de gezondheid van de huid en vacht van katten: Linolzuur houdt de conditie van de huid en vacht op peil. Een gebrek aan linolzuur veroorzaakt een doffe en droge vacht, haaruitval en een grotere gevoeligheid voor ontstekingen van de huid. Arachidonzuur is ook onmisbaar voor een normale huid en een gezonde vacht.

Deze vitaminen en mineralen heeft je kat nodig:

Vitaminen of mineralen Belang voor de gezondheid van huid en vacht
Vitamine A Nodig voor de groei en de regeneratie van de huid.
Vitamine E Beschermt de huidcellen tegen de invloed van oxidanten.
Vitamine C Helpt bij de genezing van wonden.
Vitamine H Helpt bij de opname van eiwitten.
Vitamine B2 Nodig voor de stofwisseling van vetten en eiwitten.
Zink Nodig voor de stofwisseling van vetten en eiwitten.
Koper Draagt bij aan de synthese van weefsels, pigmenten en eiwitten.
Bekijk alle Iams producten online