Je hebt vast wel eens een teek in de vacht van je hond of kat ontdekt. Een klein eng beestje met harige pootjes dat zich volzuigt met bloed van jouw huisdier. Wat doen teken en hoe gevaarlijk zijn ze eigenlijk? Hier lees je alles over in dit artikel.

Teken, larven en nimfen

Teken behoren tot de spinachtige en zijn nauw verwant met de mijt. Vrouwelijke teken zuigen zich vol met bloed, laten zich op de grond vallen en leggen vervolgens op die plek hun eitjes. Hieruit komen weer larven. Deze larven zoeken een gastheer om bloed te zuigen. Meestal zijn deze gastheren bosmuizen, vogels en egels. De larve laat zich op de grond vallen en na een rustperiode ontwikkelt de larve zich tot een nimfe.

De nimfen gaan op zoek naar een geschikte gastheer, meestal middelgrote zoogdieren. Ook de nimfe laat zich op de grond vallen en ontwikkelt zich tot een volwassen teek na een rustperiode van 3 maanden tot 2 jaar. Deze rustperiode is afhankelijk van de temperatuur.

Volwassen teken wachten in bossen en struiken op een geschikte gastheer. Deze gastheren zijn grotere dieren, zoals wellicht jouw hond of kat. Maar je kunt ook zelf een teek op je lichaam krijgen. Dat is weleens het geval na een boswandeling.

BEKIJK HIER ONZE PRODUCTEN TEGEN TEKEN

Wanneer zijn teken actief?

De larven en nimfen zijn voornamelijk actief in de lente. Volwassen teken zijn actief van maart tot november. In de winter houden teken rust. In een warme winter kunnen de teken wel langer actief blijven.

null

Tekencheck

Check jezelf en je hond op teken na een boswandeling. Als je de teek binnen 24 uur verwijdert is er meestal niks aan de hand.

Wat gebeurt er na een tekenbeet?

Je huisdier kan op de plaats van de beet een ontsteking ontwikkelen of zelfs een abces. Ook kunnen door gifstoffen verschillende problemen ontstaan. Verder kunnen huisdieren klachten krijgen wanneer ze gebeten worden door een groot aantal teken. Alle teken zuigen namelijk een heel klein beetje bloed van je dier. Wanneer heel veel teken dit doen, kan het dier zoveel bloed verliezen dat bloedarmoede ontstaat. Huisdieren kunnen zelfs doodgaan aan de door tekenbeten ontstane bloedarmoede.

Het grootste gevaar zijn de ziektes die teken kunnen overdragen. Dit gebeurt 24-48 uur na het vasthechten aan je huisdier.

Ziektes die worden overgedragen door teken

Borreliose (ziekte Van Lyme)

De meest voorkomende ziekte is Borreliose of ziekte Van Lyme en wordt overgedragen door de schapenteek. 40% van de teken is hiermee besmet in onze gebieden. Slechts een klein deel van de huisdieren die gebeten wordt door een zieke teek, krijgt de ziekte.

Gevolgen

Je huisdier krijgt hoge koorts, gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Er kunnen ontstekingen aan de gewrichten ontstaan en in een laat stadium kan falen van organen optreden.

Babesiose

Babesiose wordt overgedragen door de koeienteek en de bruine hondenteek. Deze teken komen niet veel voor in onze streken, maar vanwege de klimaatverandering en het uitzetten van reeën en bosmuizen zien we de teken steeds vaker.

Gevolgen

De babesia parasieten tasten de rode bloedcellen aan. Je huisdier krijgt bloedarmoede, hoge koorts, geelzucht en rode of groene urine.

Mens en teken

Ook jij zelf kan gebeten worden door een teek. De ziekte van Lyme uit zich bij de mens door het ontstaan van een rode ring rond de beetplek na ongeveer 1 maand. Daarna kunnen andere klachten ontstaan; zoals neurologische klachten, hartstoornissen en gewrichtsproblemen.

Andere ziekten die kunnen worden overgebracht door teken zijn de kattenkrabziekte, tekenencephalitis, rickettsiose en anaplasmose.

BEKIJK HIER ONZE PRODUCTEN TEGEN TEKEN