Als hondeneigenaar wil je natuurlijk alleen het beste voer voor je hond. Maar wat is nou precies het beste hondenvoer? Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende merken en soorten hondenvoer dat je bijna door de bomen het bos niet meer kunt zien. In dit artikel geven we je uitleg om tot het beste hondenvoer te komen voor jouw hond.

Het kiezen van het juiste hondenvoer

Hondenvoer kan over het algemeen in 3 segmenten worden ingedeeld:

 1. Droogvoer
 2. Diepvriesvoer
 3. Blikvoer/natvoer

Elk soort hondenvoer heeft haar eigen voor- en nadelen. Ook is de beste optie afhankelijk van jouw eigen hond en je eigen voorkeur. Factoren die dit keuzeproces bijvoorbeeld kunnen beïnvloeden zijn financiële middelen, activiteit van de hond of de kieskeurigheid van je hond. Ook kan je hond overgevoelig zijn voor bepaalde bestandsdelen waardoor je genoodzaakt bent over te stappen op een andere voeding.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat wanneer je overstapt van voer, je dit op de juiste manier doet. Klik hier om te lezen hoe je van voer moet overstappen.

null

Gulzige honden

Sommige honden maken er een wedstrijd van om hun voer zo snel mogelijk naar binnen te schrokken. Dit kan gevaarlijk zijn omdat dit een maagtorsie (maagverdraaiing) kan veroorzaken. Dit kan je helpen voorkomen met een anti-schrokbak.

Droogvoer

Onder droogvoer verstaan we alle soorten hondenbrokken. Deze hondenbrokken bevatten als hoofdbestandsdeel een vorm van granen. Deze kunnen bestaan uit tarwe, gerst, mais of rijst. Deze granen zijn nodig om een brokje te kunnen maken. Net als bij mensen kunnen sommige honden niet tegen gluten. Speciaal voor deze honden zijn bestaat er graanvrij hondenvoer. Hierbij wordt geen tarwe, maar rijst gebruikt.

Naast graan, bevat de hondenbrok ook uit dierlijk eiwit. Dit wordt aan de brok toegevoegd en bestaat meestal uit kip, rund, zalm of gevogelte. Dit dierlijke eiwit is het ingrediënt waar je hond het meeste aan heeft. Hier haalt hij namelijk zijn energie uit.

Naast dierlijk eiwit en graan kan de brok nog andere ingrediënten bevatten. Dit kunnen bijvoorbeeld dierlijke of plantaardige vetten zijn. Ook worden in de meeste soorten hondenvoer extra vitamines en mineralen toegevoegd. Vaak worden anti-oxidanten gebruikt om de houdbaarheid van het voer te verlengen.

null

Wist je dat?

Hoe hoger het eiwitgehalte in het hondenvoer, hoe beter?

Je kan aan het eiwitgehalte zien of de hondenbrokken juist veel of weinig vlees bevatten. Er zitten echter behoorlijk wat regels omtrent de wetgeving over wat producenten van diervoedingen op de verpakkingen mogen zetten en wat niet. Hierdoor wordt het correct aflezen van verpakkingen behoorlijk lastig als je hier niet de juiste kennis of ervaring in hebt. Enkele factoren die verwarrend kunnen zijn:

 1. Gehydrateerd of niet?
  Let op of er op de verpakking staat of er een percentage eiwit zoals bijvoorbeeld ‘kip’ of ‘gehydrateerde kip’ staat. Hier zit namelijk aardig wat verschil in. Gehydrateerd betekend dat het vocht eruit is gehaald. Dit is dus het daadwerkelijke gehalte waar je hond iets aan heeft. Soms zetten producenten het ongehydrateerde eiwitgehalte op de verpakking om het product beter te laten lijken dan dat het daadwerkelijk is.
 2. Kwaliteit van het eiwit
  Er zit ook verschil in de kwaliteit van het dierlijke eiwit dat is gebruikt in het voer. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van dierlijke bijproducten. Dit zijn de overblijfselen of restafval van het dier, die voor de rest nergens voor gebruikt worden. Dit vlees bevat aanzienlijk minder voedingsstoffen dan een ‘echt’ stuk vlees.

Droogvoer bestaat in 2 varianten:

 1. Geperste brok (pellets/staafjes)
 2. Krokante brok (ronde brokjes)
null

Let op!

Voer nooit 'even één keer' een andere soort brok dan dat je momenteel voert. Hierbij bedoelen we van geperst naar krokant of andersom, dit kan namelijk ernstige gevolgen hebben.

Diepvriesvoer

Tegenwoordig zijn producten die in de diepvries gehouden moeten worden steeds populairder. Deze producten bestaan voornamelijk uit vlees, maar soms worden er ook granen en groentes toegevoegd. De kwaliteit van het diepvriesvoer ligt vaak erg hoog. Ook vinden veel honden het diepvriesvoer erg lekker. Natuurlijk moet er wel rekening gehouden worden met de voedselbehoefte van je hond, want ontdooid vlees kan maar 2 dagen in de koelkast bewaard worden.

 

null

Kom langs in één van onze winkels

Het diepvriesvoer voor honden is alleen beschikbaar in onze fysieke Pets Place winkels. Kom dus gauw langs in één van onze filialen!
ZOEK EEN PETS PLACE BIJ JOU IN DE BUURT

Blikvoer

Blikvoer kan net als diepvriesvoer, alleen vlees of vlees met groentes en granen bevatten. De kwaliteit van het blikvoer verschilt nogal per merk. Blikvoer kan gemakkelijk gevoerd worden en is lang houdbaar. Ook hoef je dit niet te ontdooien. Blikvoer bevat echter wel veel vocht, waardoor je hond er relatief veel van moet eten.

 

null

Senior honden

Oudere honden kunnen last hebben van het gebit tijdens het eten. In dat geval kun je beter diepvriesvoer of blikvoer geven!

Supplementen

Sommige honden vragen net even dat stukje extra aandacht. Dit kan bijvoorbeeld een glucosamine poeder zijn ter ondersteuning van de gewrichten, of een zalmolie voor de vacht en huid. Hoe dan ook, supplementen richten zich specifiek om een bepaald gebied te ondersteunen. Deze kunnen dan ook aan alle soorten voer worden toegevoegd. Klik hier om alle supplementen voor honden te bekijken!

Mocht je nog vragen hebben kun je altijd langskomen in één van onze winkels. Onze medewerkers staan graag klaar om een passend en persoonlijk voeradvies te geven voor jouw huisdier! Ook kan je uiteraard eerst verder oriënteren online. Klik hier om naar onze adviespagina te gaan!

BEKIJK AL HET HONDENVOER IN DE WEBSHOP