Niet alleen wij, maar onze honden merken ook dat de dagen steeds korter en kouder worden. Zo’n lekker warm vachtje is niet altijd voldoende voor onze viervoeter om lekker warm te blijven tijdens de koude dagen met een lage temperatuur. Dit artikel geeft jou tips om jouw hond te beschermen tegen de kou.

Wanneer is het te koud?

Iedere hond reageert anders op de koude weersomstandigheden. Sommige honden kunnen slechter tegen de kou dan andere honden, wat komt door het verschil in grootte, leeftijd of de dikte van de vetlaag. Je ziet dat je hond gaat trillen, minder contact zoekt met jou of andere dieren en niet wilt spelen. In het lichaam van jouw hond gaat het ademen moeizamer en wordt de hartslag zwakker.

Dit zie je bij honden van verschillende grootte:

  • Kleine honden kunnen minder goed tegen de kou. Dit komt voornamelijk omdat deze honden met de pootjes dichter bij de koude grond staan en ze een dunnere vetlaag hebben dan grote honden. Van 8 tot 10 graden kunnen kleine honden risico’s op onderkoeling krijgen. Pak je viervoeter maar goed in!
  • Middelgrote honden kunnen beter tegen de kou dan kleine honden, maar krijgen de eerste verschijnselen van onderkoeling sneller dan je denkt. Bij 5 tot 7 graden kan jouw hond gaan trillen of niet meer spelen. Hou je hond in de gaten wanneer je denkt dit te zien.
  • Grote honden kunnen goed tegen kou. Dit betekent niet dat ze geen verschijnselen van onderkoeling laten zien. Blijf bij temperaturen onder de 4 graden alert op onderkoelingsverschijnselen.

Extra risicogroepen zijn: honden met een dunne vacht of een kale buik, puppy’s en zieke of zwakke honden. Bij extreme weersomstandigheden zoals harde wind, regen of sneeuw kan jouw hond ook onderkoelingsverschijnselen laten zien. Is jouw hond een echte waterrat? Laat jouw hond niet zwemmen in de koudere periode van het jaar.

BEKIJK HONDENKLEDING

Hond uitlaten in de sneeuw

Je hond loopt lekker met de pootjes in de sneeuw. De koude temperatuur is niet het grootste probleem voor de voetzooltjes, maar de sneeuw en het strooizout zijn grotere gevaren. Voetzooltjes drogen uit en er kunnen scheurtjes ontstaan, wat kan zorgen voor irritaties die geen pretje zijn voor jouw viervoeter!

Je kunt jouw hond beschermen door middel van het laten dragen van hondenschoentjes of van te voren in te balsemen met voetzoolverzorging.

BEKIJK ALLE HONDENPOOTVERZORGING

Onderkoeling bij honden! Wat nu?

De normale lichaamstemperatuur van een volgroeide hond zit tussen de 38 en 39 graden en bij pups zelfs tot 39,5 graden. Je spreekt van onderkoeling wanneer de lichaamstemperatuur van de hond onder de normaalwaarde valt. Wanneer jouw hond onderkoeld is, zie je dat je hond gaat trillen, minder contact zoekt en niet wilt spelen. Merk je dat je hond onderkoelingsverschijnselen vertoont? Breng je hond zo snel mogelijk naar een warme plek, pak je hond in met warme dekens en bel je dierenarts. Probeer je hond wat hondensnoepjes te geven, zodat het energiepijl door de suikers van het hondensnoepje omhoog gaat.

Je kan onderkoeling voorkomen door kleinere wandelingen te maken waarbij jij en jouw hond goed doorlopen. Zorg bij sneeuw en gladheid dat je de pootjes beschermt en deze inpakt of verzorgt voor je gaat lopen. Knip uitstekende haren tussen de voetzooltjes af, zodat er minder ijs en sneeuw kan blijven hangen tussen de voetzooltjes. Daarnaast is een warme jas voor je hond geen overbodige luxe. Pak je hond lekker in en ga op avontuur!

Hond in de winter

In deze video legt Pets Place medewerker Saskia je uit wat je kunt doen om deze honden te beschermen in de winter tegen de kou. Op het YouTube kanaal van Pets Place vind je veel informatieve en leuke video’s over alle huisdieren. Bekijk onze leuke puppy- en kittenvlogs, bekijk het advies van onze winkelmedewerkers en bekijk video’s over de nieuwste producten.