Je overweegt een hond, een onvoorwaardelijk maatje, aan te schaffen. Dat is natuurlijk ontzettend leuk, maar realiseer je ook dat het hebben van een hond verantwoordelijkheden met zich mee brengt en dat je jarenlang voor dit dier gaat zorgen. Wat houdt het hebben van een hond precies in?

Belangrijke zaken om rekening mee te houden

– Een hond heeft graag gezelschap en kan geen hele dagen alleen zijn.
– Een hond moet worden opgevoed; dit kost tijd, geduld en liefde.
– Je gaat vier keer per dag een frisse neus halen om de hond uit te laten; ook als het regent.
– Als je op vakantie gaat, moet je passende oppas zoeken of een accommodatie waar de hond mee naar toe mag.

Past een hond in mijn leven?

We geven je nog een aantal vragen die je kunnen helpen te bepalen of een hond in je leven past.

 • null

  Heb je kinderen?

  Als je nog jonge kinderen hebt, kost het extra tijd hen te leren respectvol met je nieuwe hond om te gaan. Realiseer je dat een pup ook net een klein kind is, dat minstens zoveel aandacht vraagt! Daarnaast kun je heel kleine kinderen niet alleen laten met de hond.

  Is het je gelukt om je kinderen respectvol met de hond om te laten gaan, dan is dit erg goed voor de socialisatie van je kind, ze leren gelijk goed omgaan met een huisdier!

 • null

  Heb je al een kat of andere hond?

  Vraag je dan af of die blij wordt van een andere viervoeter in huis. Het is stressvol als dieren niet met elkaar kunnen samenleven. Bij een goede klik tussen de dieren kan het ook juist erg leuk zijn om een extra speelmaatje in huis te hebben.

 • null

  Heb je een tuin of een balkon?

  Sommige honden hebben wat meer ruimte nodig en dan is het fijn als hij even lekker in de - netjes afgesloten - tuin kan spelen. Vraag jezelf dus af of een hond past bij je woonsituatie.

 • null

  Kun je een hond combineren met je werk?

  Een hond kun je niet de hele dag alleen laten. Dus als je fulltime werkt, zul je een dagopvang of een hondenuitlaatservice moeten regelen. Wees je ervan bewust dat dit extra kosten met zich mee brengt. Dit geldt ook voor vakanties.

 • null

  Heb je berekend wat de zorg voor een hond kost?

  En passen deze kosten ook in je budget? Heb je ook rekening gehouden met een huisdierenverzekering of eventuele onverwachts (medische) onkosten?

Zie je in deze beschreven situaties geen probleem, ook niet over vijf of tien jaar, dan is het aanschaffen van een hond een ontzettend leuk idee! Een hond geeft je een bijzondere vriendschap waar je jaren van kunt genieten.

null

Hoe adopteer je een hond?

Ben je er al zeker van dat je een hond wilt nemen? Hartstikke leuk! Maar hoe en waar adopteer je op een verantwoorde wijze een leuke hond? Je leest het hier.

Welke spullen heb je nodig voor een puppy?

Bereid je goed voor op de komst van een nieuw hondje. Wanneer je pup er eenmaal is heb je je handen vol. Dan is het niet prettig om nog zaken te moeten aanschaffen. Bekijk hier een handig boodschappenlijstje.