Vaak laten mensen het uiterlijk een belangrijke rol spelen in de keuze voor een hond. Toch is het ook aan te raden je te verdiepen in het karakter van de hond en na te gaan of dat karakter ook bij jouw levensstijl past. Als jij er zelf een actief leven op na houdt en bijvoorbeeld van wandelen houdt, is het slim om een hond te zoeken die dat ook leuk vindt.

Na een goede overweging heb je besloten om een hond te nemen. Ontzettend leuk natuurlijk, maar nu begint het pas! Want hoe en waar adopteer je op een verantwoorde wijze een leuke hond?

Het adopteren van een asielhond

Als je niet kiest voor een pup van een bepaald ras van een erkende fokker, is het leuk om op zoek te gaan naar een hond uit het asiel of een rescuehond uit het buitenland. Waar kun je allemaal op letten voor je de keuze voor een herplaatser maakt?

Puppy of volwassen hond?

Ook een asiel- of rescuehond kan nog pup zijn. Het is dus ook nu een goede vraag of je een pup wilt die je nog helemaal zelf op moet voeden (zindelijk maken) of dat je liever voor een iets volwassenere hond gaat die de basiscommando’s meestal al onder de knie heeft.

Kruising of rashond?

Ook in het asiel zitten rashonden. Voordeel van een rashond is dat het karakter wat duidelijker te voorspellen is. Zeker bij een pup van een kruising is het lastig te voorspellen hoe groot hij wordt, of hij jachtinstinct heeft en of hij bijvoorbeeld goed met kinderen overweg kan.

null

Welk hondenras past bij jou?

Heb je nog geen idee welke hondenrassen er allemaal zijn? Of welke bij jou past? Doe dan hier de puppytest. Zo kom je er binnen 5 minuten achter welke rassen voor jou geschikt kunnen zijn!

Je hebt vast wel eens verhalen gehoord over erfelijke aandoeningen en ziektes bij rashonden. Dit kun je niet ontkennen maar is zeker niet bij alle rashonden het geval. We raden je aan om je goed te verdiepen in het ras waar je voorkeur naar uit gaat. Neem eens een kijkje op de rashondenpagina van Puppytest.nl om alvast wat basiskennis van verschillende rassen op te doen. Hier vind je de karaktereigenschappen, benodigde zorg maar ook de eventueel te verwachten erfelijke ziektes of aandoeningen.

Tips bij de adoptie van een asielhond

  • Vraag de asielmedewerker naar het karakter van de hond. Wat weten ze van zijn verleden?
  • Vraag of je de hond een aantal keer mag ontmoeten en ga even met hem wandelen. Misschien mag hij ook even een stukje mee in de auto?
  • Vraag naar de gezondheid van de hond en de recente vaccinaties. Gewoonlijk zijn ze al ingeënt, ontwormt en ontvlooit.
  • Vraag naar eventuele gedragsproblemen of aandachtspunten in het gedrag.
  • Vraag of de hond al even alleen kan zijn.

Onthoud dat een asiel- of rescuehond een verleden heeft en dat je vaak wat extra geduld moet hebben met deze honden. Daarnaast moet je altijd rekening houden met een gewenningsperiode. De hond komt in een nieuwe onbekende situatie wat spanning met zich meebrengt. Dit kan ervoor zorgen dat de hond afwijkend gedrag vertoont. Het is daarom niet zo gek als hij bijvoorbeeld tijdelijk niet zindelijk is. Geef je nieuwe hond de tijd om te wennen en jou te vertrouwen. Dan kun je – ook met een tweedekanshond – een bijzondere en innige relatie opbouwen.

null

Handige websites

Websites waar je leuke asiel- en rescuehonden kunt vinden zijn: ikzoekbaas.nl, dierenasiels.com, verhuisdieren.nl