Konijnen kun je binnen en buiten houden. Er zijn verschillende konijnenhokken en -kooien te krijgen om je konijn een fijne plek te geven. Het is belangrijk dat het hok aansluit bij de behoeftes van jou en je konijn. We vertellen je graag hoe je de juiste keuze maakt voor een konijnenhok dat bij jullie past.

Konijn binnen of buiten?

Kies je voor buiten, dan heb je een ruim hok met een flinke ren nodig. Let er op dat een deel van het hok water- en winddicht is, zodat je konijnen daar bij slecht weer kunnen schuilen. Zet het hok zo neer dat er geen koude wind in kan komen. Zorg ook voor voldoende schaduw.

Konijnen vinden het heerlijk om lekker los te lopen. Dat kan in een buitenren voor knaagdieren. Zorg in de ren voor een ondergrond van bijvoorbeeld tegels, zand of gras en graaf aan de zijkant het gaas tenminste 50 cm in de grond om te voorkomen dat je konijnen vluchten.

Roofdieren als vossen en buizerds zijn dol op konijnen, dus zorg ervoor dat je je dieren goed beschermt. Maak de ren aan de bovenkant dicht met een net voor de knaagdierren of sluit je konijnen ’s nachts op in hun nachthok.

Hoe groot moet een konijnenhok minimaal zijn?

Konijnen hebben ruimte nodig en moeten zich vrij kunnen bewegen in hun hok. Wij adviseren altijd om minimaal vier keer de lengte van het volwassen konijn aan te houden. Dit is echt het minimum en daarnaast moet het konijn nog enkele uren per dag los lopen!

Een hok kan niet te groot zijn, groter is in dit geval altijd beter voor het welzijn van het diertje. Konijnen zitten graag ergens in of onder. Dat geeft hen een veilig gevoel. Zet dus speeltunnels of schuilhuisjes in het buitenhok.

Waarom heeft een konijn ruimte nodig?

konijn

Een konijn dat alleen maar in zijn hok ligt kan te dik worden. Dat is ongezond en heel onhandig. Het dier kan zich niet goed meer wassen en kan niet bij zijn blindedarmkeutels. Een konijn dat niet genoeg beweegt heeft ook meer kans op ontstoken voetzooltjes.

Door voldoende te bewegen blijven bovendien de darmen van je konijn goed op gang, wat erg belangrijk is voor de spijsvertering.

Konijnen zijn dol op spelen en rennen. Doe dat ook. Je maakt je dier er gelukkig mee en als baasje is het natuurlijk leuk te zijn dat je konijn het fijn heeft. Bekijk hier alle speeltjes voor je konijn!

Speltips voor je konijn

Meer weten over spelen met je konijn? Bekijk deze video.

Heb je advies nodig bij het kiezen van een konijnenhok? Stel je vraag online aan onze expert of laat je informeren in een van onze Pets Place winkels!

Bekijk hier alle artikelen voor je konijn