Dementie kan bij honden ook voorkomen. Dit is te vergelijken met de ziekte Alzheimer bij mensen. Maar waar herken je dementie bij honden aan? Wat kan jij als baas doen in deze situatie? In dit advies geven wij je alle informatie over dementie en wat dit inhoudt voor jouw trouwe viervoeter. 

Wat is dementie?

Bij mensen is dementie een verzamelnaam van 50 verschillende soorten dementie. In elk van deze 50 soorten is het probleem altijd terug te vinden in de hersenen. De klachten die ontstaan bij dementie, ontstaan omdat de hersenen niet meer functioneren naar toebehoren en er hersenveroudering ontstaat. Maar kan een hond ook dement worden? Deze hersenveroudering kan inderdaad ook bij honden voorkomen. Echter wordt er vaak niet over dementie bij honden gesproken, maar over Cognitieve Disfunctie Syndroom (CDS). Dit is in de mensenwereld beter bekend als Alzheimer. Bij CDS of dementie bij honden neemt het vermogen om te onthouden en leren af. 

Hoe ontstaat dementie bij mijn hond?

We weten inmiddels wat dementie is, maar hoe ontstaat het eigenlijk? Er zijn meerdere aspecten die effect hebben op het ontstaan van dementie. Denk hierbij aan erfelijkheid, maar ook zuurstoftekort bij de hersenen en vrije radicalen.

Zuurstoftekort

Oudere honden hebben vaker last van ophopingen in de bloedvaten van het eiwit amyloïde. Helaas is er nog weinig bekend over de werking en afkomst van het eiwit, amyloïde. De bloedvaten slibben langzaam steeds verder dicht door deze ophopingen. Hierdoor wordt het bloedvat steeds smaller. Door smallere bloedvaten kan het bloed moeilijker stromen. Hierdoor kunnen alle stoffen zoals zuurstof moeilijker bij de bewuste plekken in de hersenen komen. Kortom, er ontstaat een zuurstoftekort in bepaalde achterliggende gedeelten van de hersenen. 

Vrije radicalen

Is dit zuurstoftekort dan de oorzaak van de schade die dementie aanricht? Nee, niet alleen het zuurstoftekort maakt schade in de hersenen. Het lichaam wilt dat bloed goed blijft stromen en zet de bloedvaten wijder open zodat het zuurstofrijke bloed beter bij de benodigde plekken kan komen. Er komt dan in één keer veel zuurstofrijk bloed vrij in deze omgeving en dit zorgt voor het ontstaan van veel vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die negatief energie geladen zijn en zijn hun maatje, de positief geladen molecuul, kwijt. Omdat moleculen graag in balans willen zijn gaan deze op zoek naar hun maatje, het positief geladen deeltje. Dit houdt in dat deze radicalen gezonde hersencellen aantasten om dit maatje te vinden. Deze radicalen zijn hierom ook de oorzaak van blijvende beschadiging aan de hersenen van jouw hond. De antioxidanten in de voeding zijn belangrijk omdat deze strijden tegen de vrije radicalen. 

BEKIJK ALLE HONDENVOEDINGEN

Hoe herken ik dementie bij mijn hond?

Dementie bij honden is voor veel baasjes lastig te herkennen. Misschien merk je wat gedragsveranderingen zoals (meer) blaffen of onzindelijkheid? Dit kunnen aanwijzingen zijn van dementie. Symptomen van dementie gebeuren niet plotseling, deze sluipen er langzaam in. Om het voor jou als baas wat overzichtelijker te maken zijn de volgende symptomen een mogelijk aanwijzing voor dementie bij jouw hond:

  • (Meer) blaffen;
  • Doelloos voor zich uit staren;
  • Onzindelijkheid;
  • Verward of gedesoriënteerd;
  • Angst en/of paniek;
  • Ander slaappatroon (slaapt ineens meer overdag en is ‘s nachts meer wakker);
  • Piept veel of lang alsof hij of zij pijn ervaart;
  • Weet vaste plekken zoals drink- en eetbak of mand niet goed meer te vinden;
  • Interacties met anderen (hond herkent jou als eigenaar niet goed meer of is juist aanhankelijker).
null

Let op!

Deze symptomen kunnen ook indicaties zijn van andere gezondheidsproblemen. Heb je een vermoeden dat iets veranderd is in het gedrag of de gezondheid van je hond? Raadpleeg dan altijd de dierenarts!
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Behandeling voor dementie 

Voor honden is er geen scan mogelijk om dementie vast te stellen. Vaak worden eerst andere ziektes uitgesloten die dezelfde symptomen geven. Het kan helpen om te filmen wanneer jouw hond de symptomen of afwijkend gedrag vertoont zodat dit aan de dierenarts kan worden laten zien. 

Dementie bij honden (ook wel CDS) is niet te genezen. Wel kan het proces van dementie bij jouw hond worden vertraagd. Het proces kan met verschillende manieren vertraagd worden.

  • Medicijnen: Er zijn een aantal medicijnen beschikbaar voor de behandeling van dementie. De dierenarts zal bepalen of dit nodig is en welke medicijnen in dit geval het meest geschikt zijn. 
  • Voeding: Antioxidanten remmen de vorming van vrije radicalen af. Zoals hierboven genoemd zijn vrije radicalen één van de onderdelen die bijdragen aan de schade aan de hersenen. Het verminderen van deze radicalen verminderd meer schade aan de hersenen en remt het proces dus af. Voeding met hoog gehalte antioxidanten is daarom een goede optie. De Hill’s prescription diet ageing and alertness is een voorbeeld van dit soort voeding (let op! deze voeding is alleen te krijgen uit overleg met de dierenarts)
  • Training: Daag je hond mentaal uit! Train de hersenen zodat jouw hond mentaal langer fit blijft. denk hierbij aan denk- en zoekspelletjes, verstoppertje spelen of voedings spelletjes met een voerbal.
BEKIJK ALLE HONDEN DENKSPELLEN
null

Spelen met een oudere hond?

Is jouw viervoeter een dagje ouder en wilt jouw hond niet zo graag meer spelen? Lees in ons advies alles over hoe je met een oudere hond kan spelen!

Omgang met mijn dementerende hond

Het allerbelangrijkste bij dementie bij honden is de omgang van de baas met de hond. Jouw hond zal wat gedragsveranderingen doormaken. Probeer je hond zoveel mogelijk te begeleiden en op te vangen waar je dit kan. Is je hond verward en kan hij of zij de mand niet meer vinden? Begeleid jouw hond dan rustig naar zijn of haar plekje. Bied zoveel mogelijk structuur en regelmaat zodat alles makkelijk blijft. Sommige dagen kunnen erger zijn dan andere, bepaal elke dag of het bijvoorbeeld verstandig is om je hond los te laten lopen of aan de lijn. Structuur, regelmaat en liefde is het beste wat je kan doen voor jouw hond.

Logo Vets Place hondenpoep

Vets Place dierenartsen!

Wist je dat er bij sommige Pets Place winkels een dierenarts aanwezig is? Bekijk hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!
ZOEK EEN VETS PLACE BIJ JOU IN DE BUURT