Darmproblemen of maagproblemen bij honden komen helaas vaak voor. De meest voorkomende klachten bij honden zijn rommelende darmen, diarree of braken. Om te begrijpen waar dit vandaan komt, is het belangrijk om de werking van deze organen goed te kennen. Verder zijn er verschillende voedingen en supplementen verkrijgbaar om de darmflora van je hond te herstellen. Lees hieronder alles over het maag- en darmstelsel van je hond!
Reis door het maag-darmstelsel van de hond
Het maag-darmstelsel van de hond bestaat uit verschillende onderdelen met elk een eigen functie. Hieronder wordt dit per deel uitgelegd.
De slokdarm en maag van de hond
Wanneer je hond zijn of haar voerbak leeg eet, komt de voeding via de slokdarm in de maag terecht. De maag van een hond kun je vergelijken met een stevige ballon en heeft aan de binnenkant een laagje van slijm. Deze slijmlaag bevat klieren die het maagsap produceren. In de maag wordt, met behulp van dit maagsap, de voeding van de hond verwerkt tot een grote, vloeibare brij. Dit komt doordat de zuurgraad (pH-waarde) in de maag zo hoog is dat het voedsel al gaat verteren. Om te voorkomen dat de voedselbrij meteen doorstroomt, is er het maagportier. Deze sluitspier regelt de hoeveelheid voedsel dat door mag gaan naar de dunne darm van de hond.
De dunne darm van de hond
De dunne darm bestaat uit 3 onderdelen: de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm. Elk onderdeel heeft een eigen functie:
De twaalfvingerige darm (duodenum):
Dit deel van de dunne darm komt als eerst na het maagportier. Hier wordt het voedsel verder verteerd door verteringssappen die door de lever en alvleesklier worden geproduceerd. De alvleesklier is aangesloten op dit deel van de dunne darm. En produceert een vloeistof die eiwitten, vetten en koolhydraten uit het voedsel van de hond kan splitsen. In de lever wordt gal geproduceerd en getransporteerd naar de galblaas. Deze galblaas ligt tegen de lever aan en zorgt ervoor dat de vetten uit het voedsel van de hond beter kunnen verteren.
De nuchtere darm (jejunum):
Het volgende stuk van de dunne darm is de nuchtere darm (jejunum). Hier worden de bruikbare eiwitten, vetten en koolhydraten afgegeven aan het bloed.
De kronkeldarm (ileum):
Voordat de brij doorgaat naar de dikke darm, worden in dit laatste stuk van de dunne darm de overige mineralen en vitamines opgenomen en afgegeven aan het bloed van de hond.
De dikke darm van de hond
Wanneer alle bruikbare voedingsstoffen zijn opgenomen, gaat de brij door naar de dikke darm (colon). Hier worden het vocht en de laatste zouten (elektrolyten) eruit gefilterd waardoor de ontlasting indikt.
Endeldarm en anus van de hond
Als echt alle voedingsstoffen uit het voedsel van je hond zijn, komt het overgebleven restje (de ontlasting) via de endeldarm uit de anus van de hond.
Verschillende soorten maag- darmproblemen bij honden
Maag- en darmproblemen bij honden zijn een van de vaakst voorkomende redenen dat de dierenarts bezocht wordt. Als je hond last heeft van borrelende darmen, diarree, overgeven of winderigheid, is dat vaak een teken dat er iets niet helemaal lekker gaat in het maag- darmstelsel van je hond. Er kunnen vele oorzaken zijn dat je hond dit soort klachten vertoont. Eén hiervan is een gevoelige spijsvertering. De andere vaakst voorkomende maag- en darmproblemen bij honden lees je hieronder.
Maagontsteking
Een ontsteking van de maag wordt ook wel gastritis genoemd. Wanneer niet alleen de maag, maar ook de darmwand van de hond ontstoken is, heet dat gastro-enteritis. Dit kan veroorzaakt worden door een virus, bacteriën of een parasiet, zoals giardia. Ook wanneer je hond iets giftigs heeft gegeten of bepaalde medicijnen heeft gehad, zoals antibiotica, kan dit zorgen voor een maagontsteking. Zelfs nierfalen kan tot een ontstoken maag leiden, dit heet dan uremische gastritis. Wanneer alleen de maagwand ontstoken is, zal je hond misselijk zijn en overgeven. Als je hond ook last heeft van diarree kan er sprake zijn van een maag- darmontsteking (gastro-enteritis).
Symptomen maag(- darm)ontsteking hond
- Braken van voedsel of gal.
- Diarree (soms met een beetje bloed).
- Misselijkheid (kwijlen, lippen likken, smakken).
- Weinig tot geen eetlust.
Darmontsteking
Een hond die veel buikpijn en diarree heeft, kan last hebben van een darmontsteking. Zoals je hierboven kunt lezen, bestaat het darmkanaal van de hond uit twee delen: de dunne- en de dikke darm. Om deze reden kan een darmontsteking dus ook op twee plekken plaatsvinden. Er is dan sprake van een dikke darmontsteking of een dunne darmontsteking. De verschillen tussen deze twee lees je hieronder.
Dunne darmontsteking
In de dunne darm worden alle belangrijke voedingsstoffen uit het voedsel gehaald en naar het bloed getransporteerd. Als dit niet goed gaat in de dunne darm, zal je hond ook last krijgen van de dikke darm. Omdat het eten niet goed verteerd is, stinkt de ontlasting van je hond heel erg. Andere symptomen van een dunne darmontsteking bij honden zijn:
- Veel meer ontlasting dan normaal.
- Waterige of dunne diarree.
- Veel darmgeluiden.
- Winderigheid.
- Vermageren.
- Ontlasting stinkt heel erg.
- Braken.
Dikke darmontsteking
In de dikke darm wordt de ontlasting van de hond ingedikt doordat al het vocht wordt opgenomen in het lichaam. Wanneer dit deel van de darmen ontstoken zijn, gebeurt dit dus niet goed meer. Honden krijgen dan, onder andere, last van diarree. Andere symptomen van een dikke darmontsteking bij honden zijn:
- Veel vaker dan normaal ontlasten.
- Slijmerige ontlasting.
- Vers bloed bij de ontlasting.
- Vaak persen.
- Soms braken.
- Ontlasting niet kunnen ophouden.
Maagtorsie
Een maagtorsie wordt ook wel maagverdraaiing of maagkanteling genoemd. De medische term is maagdilatatie-volvulus (MDV). Bij deze aandoening draait de maag om zijn as waardoor de in- en uitgang van de maag worden afgesloten. Gassen die dan in de maag ontstaan, kunnen niet meer ontsnappen waardoor de maag gaat uitzetten. Hierdoor kan het middenrif niet goed meer meebewegen met de ademhaling en krijgt je hond zuurstoftekort. Door de draaiing worden sommige bloedvaten ook afgesloten waardoor het hondenlichaam nog minder zuurstof krijgt. Hierdoor worden andere organen, zoals de lever en nieren, aangetast. Als er geen actie wordt genomen, zal dit dodelijk zijn.
Symptomen maagtorsie
Omdat een maagtorsie zeer gevaarlijk is, is het belangrijk om de symptomen vroegtijdig te herkennen. Wanneer je de volgende symptomen bij je hond opmerkt, is het van belang om snel een dierenarts te bezoeken.
- Loos braken.
- Onrustig.
- Piepen.
- Kwijlen.
- Bleke slijmvliezen.
- Zwakte.
- Opgezette buik.
- Snelle ademhaling en hartslag.
EPI
EPI staat voor Exocriene Pancreas Insufficiëntie en is een alvleesklierziekte (pancreas). De alvleesklier produceert verteringssappen die het voedsel van de hond helpen verteren. Bij EPI worden deze sappen niet meer of minder geproduceerd. Dit kan een erfelijke oorzaak hebben, vooral Duitse Herders, ruwharige Collies en Eurasiers zijn gevoelig voor deze ziekte. Hierbij zijn de cellen in de alvleesklier, die verteringssappen produceren, afwezig. Bij andere, vaak oudere, honden kan EPI ook voorkomen. De oorzaak is dan meestal een ontsteking van de alvleesklier (chronische pancreatitis). Het weefsel van de alvleesklier is hierdoor beschadigd geraakt waardoor de cellen minder tot geen verteringssappen meer kunnen maken.
Symptomen EPI
Doordat er weinig tot geen verteringssappen meer geproduceerd worden, zal de vertering van het voedsel van de hond ook slecht verlopen. Vaak worden de symptomen van EPI pas opgemerkt wanneer al 90% van het alvleesklierweefsel verloren is gegaan. De ziekte is dan ook chronisch en niet meer terug te draaien. Symptomen van EPI zijn:
- Grote hoeveelheden ontlasting.
- Vaker ontlasten dan normaal.
- Erg vermageren.
- Grijze ontlasting (kleur van stopverf).
- Honger (alles eten wat de hond tegenkomt).
- Slechte, doffe vacht.
- Rommelende darmen.
- Erg stinkende ontlasting.
- Diarree.
- Winderigheid.
IBD
IBD is de afkorting van Inflammatory Bowel Disease en er vallen meerdere chronische maag- en darmproblemen onder deze naam. Bij alle vormen van IBD is er sprake van een chronische ontsteking in de maag, dunne- of dikke darm van de hond. IBD kan verschillende oorzaken hebben, waaronder parasieten (wormen of giardia). Het is dan ook belangrijk om je hond regelmatig te laten onderzoeken op wormen en, indien nodig, te ontwormen. Andere oorzaken kunnen zijn: medicijngebruik (zoals antibiotica), voedselallergieën, voedselintoleranties, verzwakt immuunsysteem of genetische aanleg. IBD komt namelijk redelijk vaak voor bij Duitse Herders.
Symptomen IBD
Een van de kenmerken waar IBD aan is te herkennen is de terugval van symptomen. Een hond kan na een aantal dagen diarree weer helemaal de oude zijn, maar als de hond IBD heeft, komen de symptomen na enkele weken, dagen of maanden weer terug. De vaak voorkomende symptomen bij IBD zijn:
- Ernstige diarree.
- Bloed bij de ontlasting.
- Slijmerige ontlasting.
- Overgeven.
- Borrelende darmen.
- Hevige buikpijn.
- Zwakte.
- Winderigheid.
- Haaruitval.
Maag- en darmen van de hond ondersteunen
Wanneer je hond last heeft van maag- of darmproblemen is dat natuurlijk super vervelend. Gelukkig zijn er verschillende dieetvoedingen en supplementen verkrijgbaar die je hond hierbij kunnen ondersteunen en de darmflora van de hond kunnen helpen herstellen! Hieronder lees je welke dit zijn.
Voeding
Honden met darmproblemen of maagproblemen kunnen baat hebben bij een speciale dieetvoeding. Deze voeding bevat voedingsstoffen die de slecht werkende spijsvertering van de hond compenseren.
De Prins ProCare Veterinary Diet Croque Gastro Intestinal Low Fat of Gastro Intestinal van Royal Canin Veterinary Diet zijn speciaal ontwikkeld voor honden met maag- darmproblemen. De brokken bevatten maar weinig vetten en vezels waardoor deze licht verteerbaar zijn. Om de darmflora te herstellen is er probiotica, FOS en MOS en vezels aan deze voeding toegevoegd. Sommige van dit soort dieetvoedingen bevatten ook maar één eiwitbron om voedselintoleranties of allergieën uit te sluiten.
Supplementen
Supplementen kunnen ook een mooie optie zijn om de klachten van je hond helpen tegen te gaan. Probiotica wordt vaak aangeraden voor honden met maag of darmproblemen, omdat deze de darmwand en de rest van het lichaam beschermen tegen schadelijke bacteriën. Hierdoor kan de weerstand van de hond toenemen.
De Greenfields Probiotics+ stimuleert de groei van goede bacteriën en kan de darmflora van je hond herstellen. Je kunt supplementen aan de voeding van je hond toevoegen bij klachten of ter voorkoming hiervan. De dosering verschilt dan wel, dus overleg altijd met een dierenarts bij twijfels! Dit kan bijvoorbeeld met een van onze Vets Place dierenartsen.