Structuur in het leven is niet alleen fijn voor ons als hondenbaasjes, maar ook voor onze trouwe honden! Dit handige dagschema voor de middelgrote hond is super handig om jullie dagen in te delen. Dus heb jij een beagle, border collie of andere middelmaat thuis rondlopen? Lees dan in dit adviesartikel hoe jij voor voldoende rust en beweging voor je hond zorgt!
Hoe oud is jouw hond?
De leeftijd van je hond is bepalend voor welk dagschema je kunt volgen. Hieronder kun je meteen naar het juiste dagschema voor de leeftijd van jouw viervoeter klikken!
- Dagschema voor puppy’s van 8 tot 12 weken.
- Dagschema voor puppy’s van 3 tot 6 maanden.
- Dagschema voor jonge honden van 6 tot 12 maanden.
- Dagschema voor volwassen honden van 1 tot 8 jaar.
- Dagschema voor senior honden vanaf 8 jaar.
Dagschema puppy 8-12 weken
Het is eindelijk zo ver! Je puppy komt rond deze tijd bij je in huis wonen! Super leuk, maar wel spannend. Ook voor je kleine vriend. Het is daarom heel belangrijk om je pup genoeg rust te geven, zodat hij of zij voldoende tijd krijgt om alle nieuwe indrukken te verwerken. Het is ook van belang dat je vanaf het begin al gaat werken aan de zindelijkheid van je hondje. Daarom is het handig om hem of haar vaak de mogelijkheid te geven om de behoefte te doen.
- Beweging: 4 keer per dag;
- Rust: Ongeveer 20 uur per dag;
- Voeding: 4 keer per dag puppyvoer;
- Zindelijkheid: start met de training.
Beweging: 4 keer per dag
Een handige vuistregel: Je puppy mag ongeveer 5 minuten per levensmaand wandelen per keer. Voor 8 weken is dat dus 10 minuten per wandeling! In totaal is dat dus maximaal 40 minuten uitlaten per dag. Als je puppy nog niet volledig is gevaccineerd, is het verstandig om op te letten dat je je pup niet op plekken uitlaat waar hij of zij in aanraking komt met veel (ongevaccineerde) andere honden.
Rust: Ongeveer 20 uur per dag
Natuurlijk slapen puppy’s geen 20 uur achter elkaar, maar veel korte dutjes. Het is belangrijk om je pup niet te storen wanneer hij of zij slaapt. Ze hebben de rust hard nodig om alle prikkels te verwerken en lekker te groeien! Natuurlijk hoef je niet overdreven stil te doen, want het is belangrijk dat je pup gewend raakt aan de alledaagse geluiden.
Voeding: 4 keer per dag puppyvoer
Het is verstandig om je pup meerdere keren per dag puppyvoeding te geven die aansluit bij zijn of haar uiteindelijke gewicht. Geef je puppy na de wandeling eten, want zo voorkom je een maagkanteling en kan je puppy het eten beter verteren omdat hij moe is van de wandeling.
Zindelijkheid: start met de training
Het is belangrijk om in deze fase je puppy goed in de gaten te houden. Wanneer je merkt dat hij of zij moet plassen, breng je je hondje naar de plek waar dit mag (bijvoorbeeld de tuin). Dit zal op deze leeftijd ongeveer om de 1 à 2 uur moeten. Lees meer over de zindelijkheidstraining in ons adviesartikel over een puppy zindelijk maken.
Dagschema puppy 3-6 maanden
In deze fase zijn puppy’s nog volop in de groei. Het is daarom nog steeds van belang om voldoende rust in te bouwen en ook nog niet te ver willen wandelen met je hondje. Te veel beweging kan op latere leeftijd leiden tot gewrichtsproblemen. Het aantal maaltijden per dag kan afgebouwd worden van 4 naar 3. Let er hierbij wel op dat je hond nog steeds de aanbevolen hoeveelheid per dag binnenkrijgt.
- Beweging: 4 keer per dag;
- Rust: Ongeveer 18 uur per dag;
- Voeding: 3 keer per dag puppyvoer;
- Zindelijkheid: plaspauzes afbouwen.
Beweging: 4 keer per dag
In deze fase mag jouw pup iets meer wandelen maar ook hier is het nog steeds belangrijk om de vuistregel van 5 minuten per levensmaand aan te houden.
- 3 maanden: maximaal 15 minuten per keer.
- 4 maanden: maximaal 20 minuten per keer.
- 5 maanden: maximaal 25 minuten per keer.
- 6 maanden: maximaal 30 minuten per keer.
Rust: Ongeveer 18 uur per dag
Op deze leeftijd is voldoende slaap nog steeds super belangrijk. Rond deze levensfase begint namelijk de angstfase van je hond. Waar ze eerst nog nieuwsgierig op dingen af huppelden, kunnen ze deze dingen ineens heel spannend en gek vinden. Om alle indrukken goed te verwerken en het spanningsniveau van je puppy omlaag te krijgen, moeten ze ongeveer 18 uur per dag rust krijgen.
Voeding: 3 keer per dag puppyvoer
De maag van je hondje is ondertussen ook al een stuk groter dan toen hij of zij nog een kleine pup was. Daarom kan je puppy al iets meer voer per keer verteren en kun je de voerbeurten afbouwen naar 3 keer per dag.
Zindelijkheid: plaspauzes afbouwen
Naarmate jouw kleine vriend groeit wordt zijn blaas en zindelijkheid steeds iets beter. Je kan daarom in deze fase de plaspauzes steeds iets verder afbouwen.
- 3 maanden: om de 2 à 3 uur
- 4 maanden: om de 3 à 4 uur
- 5 maanden: om de 4 à 5 uur
- 6 maanden: om de 5 à 6 uur
Dagschema 6-12 maanden
Je middelgrote hond is nu 6 maanden, maar nog niet uitgegroeid! Je hondje mag in deze fase natuurlijk wel al meer wandelen en spelen, maar hou rekening met de gewrichten! Rond deze leeftijd zal je jonge hond in zijn eerste puberteit belanden. Dit kan een moeilijke fase zijn, maar onderstaand dagschema kan helpen structuur te behouden.
- Beweging: 4 keer per dag;
- Rust: Ongeveer 16 uur per dag;
- Voeding: 2 keer per dag puppyvoer;
- Zindelijkheid: geen speciale plaspauzes meer.
Beweging: 4 keer per dag
Je pup is iets ouder en dan betekent ook wat langer wandelen! Ga lekker een stukje wandelen met je pup, maar houdt maximaal 30 tot 40 minuten per keer aan.
Rust: Ongeveer 16 uur per dag
De puberteit van je jonge hond is niet alleen vermoeiend voor ons als hondenbaasjes, maar ook voor onze honden! Gun je puberende hond daarom ongeveer 16 uur rust per dag.
Voeding: 2 keer per dag puppyvoer
In deze levensfase kan je het aantal voerbeurten terugbrengen naar 2 keer per dag. Dit kan bijvoorbeeld na de eerste ochtendwandeling en na de avondwandeling. Natuurlijk is 3 keer per dag ook prima. Vooral voor honden die bijvoorbeeld last hebben van spijsverteringsproblemen of gevoelig zijn voor overgewicht, kan vaker voeren beter zijn. Let ook op dat je jonge hond in deze fase nog steeds puppyvoer nodig heeft. Zo zal hij of zij alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen om te groeien.
Zindelijkheid: geen speciale plaspauzes meer
Als je hond het aan kan, kun je in deze levensfase stoppen met de speciale plaspauzes. Je hond zou nu genoeg moeten hebben aan het doen van zijn of haar behoefte tijdens de normale wandelingen. Blijf wel altijd rekening houden met je hond en voorkom ongelukjes in huis!
Dagschema volwassen hond (1-8 jaar)
Hoera! De eerste verjaardag van je hond is geweest en hij of zij is nu officieel een volwassen hond. Dit betekent dat je geleidelijk over kunt stappen van het puppyvoer naar volwassen voeding. Ook mag je hond in deze fase zo veel wandelen als hij of zij aan kan. Nu kunnen jullie samen echte avonturen gaan beleven!
- Beweging: 4 keer per dag;
- Rust: 14-16 uur per dag;
- Voeding: 2 keer per dag, volwassen voer;
- Zindelijkheid: training geslaagd.
Beweging: 4 keer per dag
Je volwassen hond mag nu zo veel bewegen als hij of zij aan kan. Het is belangrijk dat je voorkomt dat je hond overprikkeld of oververmoeid raakt. Over het algemeen hebben middelgrote honden voldoende aan een ochtend- en avondwandeling van een half uur. ‘s Middags mag de wandeling wel 1 tot 1,5 uur duren.
Rust: 14-16 uur per dag
Je hond is volwassen! Zij mogen nu zo veel bewegen als ze aankunnen en hebben hiervoor minder extra rust nodig. Het is wel verstandig om de minimale aantal uren rust aan te houden voor een blije en rustige hond. Dit is ongeveer 14-16 uur op een dag.
Voeding: 2 keer per dag, volwassen voer
Nu je hond volwassen is, kun je overstappen op volwassen voer. Het aantal voerbeurten blijft gelijk, namelijk twee keer per dag. Heeft je hond last van spijsverteringsproblemen of is hij of zij gevoelig voor overgewicht? Dan kan vaker voeren beter zijn! Kijk dus wat goed is voor jouw individuele hond.
Zindelijkheid: training geslaagd
Als het goed is, is je hond nu zindelijk! Hij of zij doet de behoefte tijdens de normale wandelingen. Heeft je hond toch nog ongelukjes in huis? Dan kan er iets aan de hand zijn. Lees hier meer over het plasgedrag bij honden.
Dagschema senior hond (>8 jaar)
Vanaf 8 jaar is je hond een echte senior en doet hij of zij het waarschijnlijk allemaal wat rustiger aan. Dat betekent ook dat ze langer slapen dan een hond van 4 jaar. De spieren en gewrichten kunnen op deze leeftijd voor klachten zorgen. Zorg daarom voor regelmatige beweging, want dit is erg goed om je oudje soepel te houden.
- Beweging: 4 keer per dag;
- Rust: 16-18 uur per dag;
- Voeding: 2 keer per dag, senior voer;
- Zindelijkheid: Soms problemen.
Beweging: 4 keer per dag
Wandelen is super fijn voor je oude hond. Zo blijven ze fysiek en mentaal bezig en gaan ze zich niet vervelen. Laat je senior regelmatig uit, want zo blijven de spieren en gewrichten in beweging.
Rust: 16-18 uur per dag
Je hond is een oudje! De energie van jouw hond is wat sneller op en hij of zij zal ook wat meer rust nodig hebben om dit bij te vullen. Geef jouw oude hond wat meer rust en houd ongeveer 16-18 uur per dag aan.
Voeding: 2 keer per dag, senior voer
Om je hond in deze fase van zijn of haar leven te ondersteunen, bestaat er speciale senioren voeding. Deze voedingen bevatten voedingsstoffen die je oudere hond een handje helpen bij de gezondheid.
Zindelijkheid: Soms problemen
Bij oudere honden wil het nog wel eens voorkomen dat ze hun behoefte niet meer kunnen ophouden en het binnenshuis doen. Dit kan een medische oorzaak hebben. Als dit plotseling bij je senior hond optreedt, is het verstandig om je hond na te laten kijken door een dierenarts. Dit kan bijvoorbeeld bij een van onze Vets Place dierenartspraktijken.