Je overweegt om je hond te laten castreren of te steriliseren. Redenen zijn uiteenlopend: het voorkomen van ongewenste nestjes puppy’s, het stoppen van de loopsheid bij de teef of vanwege gedragsproblemen. Maar waarom moet je jouw hond castreren of steriliseren? En wanneer moet je dat doen? Lees hier alles over de voor- en nadelen van castratie of sterilisatie bij honden.

Castratie of sterilisatie: wat is het verschil?

Het is castratie bij reutjes en het is sterilisatie bij teefjes…. Of is het sterilisatie bij reutjes en castratie bij teefjes? De terminologie, oftewel de medische benaming, kan erg verwarrend zijn en je kunt het gemakkelijk door elkaar halen.

In de officiële, medische benaming zit het zo: castratie is het onvruchtbaar maken van de hond door verwijdering van onderdelen van geslachtsorganen. Sterilisatie is het onderbinden van de geslachtsorganen. Bij sterilisatie blijft het complete geslachtsorgaan nog in het lichaam, maar de leider is doorbroken. Dit betekent dat in de medische terminologie alle honden, reuen en teefjes, worden gecastreerd. Toch hoor je vaak dat reuen gecastreerd worden en teefjes gesteriliseerd worden. In dit artikel worden de laatste benamingen aangehouden (castratie bij een reu en sterilisatie bij een teef).

null

Vets Place dierenartsen

Wist je dat er in veel Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Bekijk hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Castratie bij reuen (mannelijke honden)

Castraties bij reuen kan worden gedaan bij honden vanaf de leeftijd van 6 maanden. De aanleiding voor castratie van de hond verschilt per baasje. De meest bekende aanleidingen zijn:

  • Nummer 1

    Makkelijkere omgang met andere mensen en dieren

    Een reden om je hond te laten castreren is omdat er een makkelijkere omgang is met andere mensen en dieren. Ongecastreerde reuen hebben meer paringsdrang en kunnen sneller andere honden gaan berijden. Daarnaast kan het zijn dat een ongecastreerde reu dominanter is dan een gecastreerde reu. Houd echter in gedachte dat dit niet altijd dé reden is waarom een reu dominant is.

    Is je ongecastreerde reu dominant en wil je weten of de oorzaak hormonaal is? Of wil je weten hoe je hond is wanneer hij is gecastreerd? Laat je hond tijdelijk chemisch castreren.

  • Nummer 2

    Minder tot geen pussige uitvloeiing uit de penis

    De pussige uitvloeiing is een gevolg van een voorhuidontsteking. Dit kan voorkomen bij alle ongecastreerde reuen vanaf 6 maanden. De pussige uitvloeiing is groen of geel van kleur en kan stinken. Een reden voor deze uitvloeiing kan overdreven seksuele drang zijn. Gecastreerde honden hebben minder snel last van deze ontsteking en een castratie kan een makkelijke oplossing zijn van dit pussige probleem!

  • Nummer 3

    Medische redenen

    Sommige medische problemen, zoals testikeltumoren of tumoren aan de anus, vergen eisen zoals castratie. Dit is echter wel na diagnose van jouw dierenarts. Bij veel van deze problemen zie je bloed of pus bij de urine in combinatie met verlies van eetlust en algehele koorts. 

Soorten castraties bij honden

Er zijn verschillende manieren om je hond te laten castreren. Zo kan je kiezen voor een operatieve castratie, maar ook voor een een chemische castratie. Ga altijd in gesprek met je dierenarts om de keuze van castratie te bespreken. Bekijk hieronder de verschillen per ingreep.

Operatieve castratie en kosten castratie hond

Bij een operatieve castratie worden de zaadballen verwijderd terwijl je hond onder narcose is. Het is een operatie, dus zorg ervoor dat je hond minimaal 12 uur van tevoren géén voeding heeft gegeten. Je hond is voor de rest van zijn leven gecastreerd. 

De kosten van een castratie variëren per dierenkliniek. Neem contact op met Vets Place, de dierenkliniek in Pets Place winkels, wat de prijs voor deze ingreep kost. 

De wond zal gedurende 10 tot 12 dagen aanhouden, en in die tijd moet je rustig aan doen met je hond. Vanaf 10 dagen moet je weer langs de dierenarts voor een wondinspectie.

Chemische castratie bij een hond

Bij een chemische castratie krijgt jouw hond een implantaat of injectie die ervoor zorgt dat je hond voor een bepaalde tijd onvruchtbaar is. Het mannelijke geslachtshormoon ‘testosteron’ wordt tijdelijk onderdrukt en je hebt een beeld van hoe jouw reu zou veranderen bij een operatieve castratie. Bij een injectie is je hond 4 weken onvruchtbaar en bij een implantaat is je hond 6 tot 12 maanden onvruchtbaar.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS
null

Wees je bewust van de nadelen!

Het lichaam van je hond, reu of teef, veranderd na ingreep qua hormoonhuishouding groots. Het lichaam van je viervoeter is niet meer de oude door het gebrek aan hormonen zoals testosteron. Enkele nadelen:
  • Kans op overgewicht wordt vergroot.
  • Er is een groter risico op incontinentie.
  • Structuur van de vacht kan veranderen.
  • Karakterverandering bij teefjes.

Sterilisatie bij teefjes (vrouwelijke honden)

De sterilisatie bij teefjes wordt gedaan vanaf de derde maand na de eerste loopsheid. Een hond wordt 1 tot 2 keer in het jaar loops: dit zijn tevens ook de vruchtbare periodes van de teef. Volgens de medische terminologie worden teefjes gecastreerd, er worden onderdelen van de geslachtsorganen verwijderd. Toch wordt in de volksmond een vrouwtjeshond gesteriliseerd. In dit artikel gebruiken wij daarom bij teefjes steriliseren in plaats van castreren. De meest voorkomende redenen om je teef te steriliseren zijn de volgende:

  • Nummer 1

    Je hond wordt niet meer zwanger of is niet schijnzwanger

    Als je geen plannen hebt om een nestje met puppy’s te nemen, kan je erover denken om je hond te laten steriliseren. Daarnaast kan een schijnzwangerschap, een neppe zwangerschap, behoorlijk impactvol zijn voor je hond. Het lichaam van je hond denkt dat er puppy’s aanwezig zijn en je hond zal enorme nesteldrang krijgen terwijl er niets aan de hand is. Daarnaast wordt de schijnzwangerschap na elke loopsheid een stukje erger.

    Twijfel je of je een nest met puppy’s wilt hebben? Denk goed na over je keuze en wees je bewust van de kosten van de puppy’s! Hierbij moet je denken aan vaccinaties voor de puppy’s, hondenvoer, hondenspeelgoed, ontworming en ontvlooiing.

  • Nummer 2

    Minder kans op baarmoederontsteking

    Een baarmoederontsteking (pyometra, oftewel een baarmoeder gevuld met pus) komt veel voor bij oudere, niet gesteriliseerde honden die nooit of lang geleden een nestje hebben gekregen. Bij elke loopsheid dat de hond niet wordt gedekt, wordt de baarmoederwand steeds dikker. Op een gegeven moment zal de baarmoeder gevuld worden met pus en wordt de baarmoeder steeds groter. Honden worden sloom, willen niet eten en drinken maar krijgen wel een dikkere buik. Dit is een ernstige en pijnlijke aandoening die een snel dodelijke afloop kan geven wanneer je er niets aan doet. Bel de dierenarts bij verdenking van baarmoederontsteking.

  • Nummer 3

    Minder kans op melkkliertumoren

    Melkkliertumoren zijn de meest voorkomende tumoren bij de hond en komen voornamelijk voor bij niet gesteriliseerde of laat gesteriliseerde honden. Bij elke loopsheid is er een kans op verkeerde celgroei van de melkklieren. De gezwellen worden gestimuleerd door de hormonen die vrij komen bij de loopsheid. Sommige van deze gezwellen zijn kwaadaardig, en goedaardige gezwellen kunnen zonder behandeling ook kwaadaardig worden. (Jong) gesteriliseerde honden hebben minder kans op melkkliertumoren vanwege de lagere hormoonstimulatie.

Soorten sterilisaties bij honden

Zoals bij castraties voor reutjes, zijn er ook verschillende soorten sterilisaties voor teefjes. Je kunt kiezen voor een traditionele/’gewone’ sterilisatie of voor laparoscopie. Overleg met je dierenarts en bepaal welke manier van sterilisatie jou het meest aanstaat. Bij beide soorten moet je je hond minimaal 12 uur nuchter laten zijn.

Traditionele/’gewone’ sterilisatie en kosten sterilisatie hond

Bij de meest bekende vorm van sterilisatie wordt er een snede gemaakt in de buikholte van de hond. De eileiders worden afgebonden en verwijderd uit het lichaam.  De kosten van een sterilisatie variëren per dierenkliniek. Neem contact op met Vets Place, de dierenkliniek in Pets Place winkels, wat de prijs voor deze ingreep kost.

De wond zal gedurende 10 tot 12 dagen aanhouden, en in die tijd moet je rustig aan doen met je hond. Vanaf 10 dagen moet je weer langs de dierenarts voor een wondinspectie.

Laparoscopisch steriliseren (laparoscopie) bij een hond

Laparoscopie is een kijkoperatie waarmee je hond gesteriliseerd kan worden. Bij een laparoscopische sterilisatie worden er 3 kleine sneetjes gemaakt waarmee de sterilisatie wordt voldaan. Tijdens een ‘gewone’ sterilisatie worden de eierstokken uit het lichaam gehaald en buiten het lichaam afgebonden en verwijderd. Met de laparoscopische sterilisatie gaat het net een tikkeltje anders: de eierstokken worden in het lichaam afgebonden en verwijderd. Het voordeel is dat dit minder pijnlijk is voor het dier, aangezien de eierstokken erg gevoelig zijn. Daarnaast helen de 3 kleine sneetjes sneller dan 1 lange snede bij een ‘gewone’ sterilisatie.  De wonden zullen gedurende 10 tot 12 dagen aanhouden, en in die tijd moet je rustig aan doen met je hond. Vanaf 10 dagen moet je weer langs de dierenarts voor een wondinspectie.

Heb je interesse om je hond op deze manier te laten steriliseren? Vraag na bij je dierenarts of laparoscopie daar wordt uitgevoerd.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS