Als je een buitenkraan hebt, moeten er maatregelen getroffen worden als het gaat vriezen. Bij vorst moet je de buitenkraan namelijk afsluiten of isoleren. Wanneer dit niet wordt gedaan, kan de waterleiding knappen en dat moet voorkomen worden! Hoe en wanneer moet je de buitenkraan afsluiten? En welke aanpassingen kun je doen om de buitenkraan in de winter te beschermen? Dit en meer lees je hieronder!
Soorten buitenkranen: vorstvrij en standaard
Wanneer je de buitenkraan wil afsluiten, moet er rekening worden gehouden met de soort buitenkraan. Er zijn namelijk verschillende soorten buitenkranen die de bewatering van planten een stuk makkelijker maken! Naast alle verschillende maten, kleuren en groottes van de standaard buitenkraan, zijn er ook vorstvrije buitenkranen. Deze kranen hoeven in de winter niet worden afgesloten, dit is mogelijk door de ingebouwde keerklep. Deze zorgt voor een automatische leging van de waterleiding wanneer je de kraan dichtdraait, zelfs wanneer er een tuinslang aan je kraan is gekoppeld!
Waarom moet je een buitenkraan afsluiten in de winter?
Het is belangrijk om de (standaard) buitenkraan bij vorst af te sluiten, want deze kranen bevatten géén keerklep en bevriezen veel sneller dan je gewone binnenkraan. Als water in de leiding bevriest, zet het uit en kan de leiding springen. Hierdoor kunnen problemen zoals lekkage ontstaan, welke het liefst voorkomen worden! Sluit daarom de buitenkraan af bij vorst.
Hoe sluit je de buitenkraan af?
Bij het winterklaar maken van je tuin, hoort ook het afsluiten van de buitenkraan. Lees het stappenplan hieronder!
Laat de tuinslang leeglopen en koppel los
De eerste stap is het laten leeglopen van je tuinslang. Koppel deze hierna van je buitenkraan af, rol de slang op en berg het netjes op in de tuin of in je schuur of garage. Zo blijft je tuinslang langer goed! Om het opbergen en oprollen makkelijker te maken, zijn er speciale slangenwagens en wandslangboxen.
Draai de afsluitkraan dicht
De tweede stap is het dichtdraaien van de afsluitkraan (stopkraan). Deze bevindt zich tussen je buitenkraan en de hoofdkraan. Het verschilt per huis waar deze afsluitkraan zit, maar veel voorkomende plekken zijn in de kruipruimte, meterkast, garage of kelder.
Draai de buitenkraan en aftapkraan open
Bij de volgende stap bij het afsluiten van je buitenkraan, draai je de buitenkraan en de aftapkraan volledig open. Zo stroomt al het water uit de kraan én weet je zeker dat de leiding echt leeg is!
Draai de aftapkraan dicht
De laatste stap: draai de aftapkraan dicht. De buitenkraan zelf laat je open staan zodat achtergebleven vocht niet kan gaan uitzetten.
Tips om je waterleidingen te beschermen tegen vorst
Oude woningen zijn vaak minder goed geïsoleerd dan nieuwbouwwoningen. In een ouder huis kun je daardoor waterleidingproblemen krijgen. Je kunt bevroren waterleidingen voorkomen door goed te isoleren tegen vorst. Hiervoor kun je isolatiemateriaal zoals glaswol of polyethyleenschuim rondom de buizen vastmaken. Natuurlijk kun je ook dekens gebruiken als tijdelijke oplossing! Verder kun je de waterleidingen ook voorzien van een verwarmingskabel met thermostaat. Deze thermostaat zal ervoor zorgen dat de verwarmingskabel aan gaat wanneer dat nodig is. Hiermee wordt vorstschade aan de waterleidingen voorkomen!