Paarden en pony’s kunnen relatief goed tegen zomerse temperaturen, omdat ze makkelijk kunnen zweten en daardoor goed kunnen afkoelen. Toch is het belangrijk om je hoofd koel te houden en te zorgen dat je paard of pony’s het niet te warm krijgt. Hieronder vind je enkele tips om je paard het zo aangenaam mogelijk te maken tijdens de warme zomerdagen.

Help, geen schaduw!

De hele dag in de felle zon is, zeker voor donker gekleurde paarden, echt afzien. Uiteraard is een natuurlijke schaduwval door bomen het meest ideaal. Heb je dit niet en laat het karakter van je paard of pony het toe, plaats dan een oude partytent in de weide.

Wanneer je paard alleen overdag buiten staat, is het ook aan te raden om hem nu juist ’s nachts buiten te zetten en overdag binnen. Ze hebben dan minder last van de warmte en de vliegen/dazen. Let op: voor paarden met (gevoeligheid voor) zomereczeem geldt dit niet, want in de schemering (ochtend/avond) zijn de cullicoïdes het meest actief.

null

Stal afdekken

Dek een stal met lichtkoepels of doorzichtige dakplaten af met donkere dekens. Zo blijft het een stuk koeler en komen er ook geen vliegen/dazen meer in de stal.

Wil je meer weten over wanneer welke vliegen actief zijn? Lees dan hier ons artikel “Overlast van vliegen bij paarden of pony’s“.

Weide verbrand

Wanneer je de weide niet besproeit ziet deze er waarschijnlijk droog en geel uit. Ook de voedingswaarde van het gras is in deze situatie niet hoog. Voer je paard daarom ruwvoer bij in de weide en geef extra vitaminen en mineralen. Paarden die niet werken adviseren wij een mineralenkoek Pavo SummerFit te geven.

Zonnebrand

Paarden of pony’s met lichte neuzen verbranden erg snel hun neus, dit kan erg pijnlijk zijn. De beste oplossing is om de neus dagelijks in te smeren met anti-zonnebrandcrème voor mensen. Het beste kun je factor 50 gebruiken! Dit geldt ook voor de lichte huid in de kootholtes bij paarden of pony’s met witte benen.

Arbeid

Wanneer temperaturen boven de 25 graden stijgen is het verstandig om je training aan te passen. Tijdens een gemiddelde training met heet en vochtig weer kan de temperatuur van een paarden binnen 20 minuten naar gevaarlijke hoogte stijgen. Het is dus aan te raden om zoveel mogelijk in de vroege ochtend of de late avond te gaan rijden. Heb je deze mogelijkheid niet, zorg dan dat je de duur van je training inkort en er goed op let dat je paard het niet te warm krijgt.

Dorst lessen

Een volwassen paard van rond de 600 kg drinkt normaal 20-30 liter water per dag. Met warm weer kan dit wel oplopen naar zo’n 40 liter per dag! Zorg dus altijd voor voldoende vers drinkwater en maak regelmatig – liefst dagelijks maar in ieder geval elke 3 à 4 dagen – de waterbak schoon.

null

Niet teveel koud water

Let op dat je paard na het rijden niet te veel koud water ineens drinkt, om de kans op koliek te voorkomen.

Zweten

Wanneer een paard zweet verliest hij ook belangrijke lichaamszouten als natrium, kalium, chloride en calcium. Een uitgedroogd paard enkel water geven kan een tegengesteld effect hebben. Als een paard water drinkt verdunt het zijn lichaamsstoffen en het lichaam reageert daarop door zich nog meer te ontdoen van water en zouten. Zorg dus altijd dat je paard een liksteen tot zijn beschikking heeft, zodat je paard zout (en mineralen) naar behoefte kan aan vullen. Voorbeelden van likstenen zijn Rockies Liksteen, Cavalor Rockies Zoutsteen, en Salt Skill Himalaya.

Als je paard door dit hete weer en tijdens het rijden heel veel zweet is het aan te raden bij zijn dagelijkse rantsoen het elektrolyten supplement Pavo E’lyte te geven. Bij een tekort aan elektrolyten kan je paard minder goed vocht vasthouden, vermindert de elasticiteit van de huid en gaat het uithoudingsvermogen achteruit. Door Pavo E’lyte vóór inspanning toe te dienen geef je je paard de kans een vocht- en elektrolytenreserve op te bouwen. Het vult snel het verlies van lichaamszouten aan, waardoor je paard zichzelf snel kan herstellen.

null

Wist je dat

Het zout in paardenzweet 4x zo geconcentreerd is als in mensenzweet.

Verfrissende Douche

Na het rijden vinden (de meeste) paarden het heerlijk om een verfrissende douche te krijgen. Hierdoor koelt je paard lekker af, maar let op dat je je paard niet met een natte vacht in de wei zet. Wanneer de zon schijnt zal het water tussen de vacht op gaan warmen. Hierdoor zal je paard het steeds warmer krijgen in plaats van af te koelen! Zorg dus dat je het overtollige water er goed afschraapt door een zweetmes te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn de Zweetmes Gebogen en Zweetmes Metaal van Waldhausen. Moet je paard na het afspuiten in de zon staan, dan is het een goed idee om je paard eerst in de schaduw of op stal te laten opdrogen.

BEKIJK ONZE PAARDEN SUPPLEMENTEN IN DE WEBSHOP