Een aquarium is een lust voor het oog, maar wat komt er zoal bij kijken? aquarium en vissen zijn natuurlijk niet het enige dat je nodig hebt om een schitterend aquarium te creëren! In deze video leggen we stap voor stap uit wat jij allemaal nodig hebt bij de aanschaf van een aquarium.

Een aquarium: wat heb je nodig?

Aquariums zijn er in diverse soorten, kleuren en maten. Denk goed na welke er bij jou past, want eenmaal gevuld kan je het aquarium niet meer verplaatsen. Lees hieronder meer over alles wat je nodig hebt voor een volledig onderwaterleven.

Begin met het plaatsen van een achterwand, dit zorgt namelijk voor diepte. We hebben verschillende soorten, de één zet je in het aquarium, de ander plak je aan de achterzijde van het glas.

Een voedingsbodem bevordert de wortelgroei van je planten. Ook houdt de voedingsbodem de waterkwaliteit stabiel. Dek de voedingsbodem daarna af met een flinke laag grind.

Ornamenten brengen het aquarium tot leven en bieden schuilmogelijkheden aan de vissen. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren, waardoor je een geheel eigen thema aan je waterleven kan geven.

Bacteriën en waterverbeteraars

Om het aquarium op te starten en het water visvriendelijk te maken, gebruik je een bacteriecultuur zoals tetra safe start en een waterverbeteraar zoals aquasafe. Dit voeg je toe aan het water voordat er vissen in zitten. Wanneer er vissen in het aquarium komen, moeten de bacteriën en de waterverbeteraar maar liefst 2 weken van tevoren al worden toegevoegd aan het water, voordat er vissen worden toegevoegd. Ook moet op dit moment de filter en (eventueel) de verwarming al aanstaan. De filter zorgt ervoor dat de bacteriën goed worden verspreid door het water.

Verwarming

Tropische vissen hebben een verwarming nodig in het aquarium. Deze verwarming moet een constante temperatuur (tussen de 22 en 26 graden) hebben, voordat er vissen in worden gezet. De temperatuur ligt natuurlijk ook aan welke tropische vis er in het aquarium komt. Er zijn namelijk uitzonderingen.

Om de kwaliteit van het water in orde te houden, heb je planten nodig. Dit zorgt ook voor de productie van zuurstof voor je vissen. In sommige gevallen hebben planten meer koolstofdioxide nodig. Gebruik dan een CO2 set. Planten hebben tevens voeding nodig om te blijven groeien. Easy Life is een vloeibare en gemakkelijke oplossing waarmee de planten zich prima kunnen ontwikkelen.

null

Co2 tekort bij planten

Planten gebruiken CO2 tijdens de fotosynthese, en daarom is het toevoegen van deze stof in je aquarium meestal essentieel. Een CO2 tekort bij planten leidt vaak tot slecht groeiende planten, of zelfs tot planten die volledig doodgaan. Naast het sterven van je planten kunnen ook algen de overhand nemen, en je gehele aquarium overwoekeren.

Een thermometer mag natuurlijk niet ontbreken, want je wilt de temperatuur van het water in de gaten houden. Ieder aquarium moet tevens regelmatig worden gereinigd, daar ontkom je niet aan. Je kunt de ruiten reinigen met een algenmagneet, een reinigingskussen of met een glasreiniger.

Er bestaan diverse soorten voer. Zorg in ieder geval voor een variant die past bij het soort vis wat rondzwemt in het aquarium.

null

Meer informatie over aquariums?

Wil je meer informatie over aquaria en vissen? Lees dan hier verder of kom langs in één van onze winkels.