Honden en katten kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen of door te hijgen. Als de temperaturen stijgen heeft je huisdier dus wat extra grote kans op oververhitting en heeft daardoor extra verkoeling nodig. Wij geven je een aantal tips om oververhitting bij je hond of kat te voorkomen.

1. Zorg voor voldoende water

Op warme dagen is het extra belangrijk voor je huisdier om goed te drinken. Vers water zet aan tot drinken, dus ververs het water van je hond of kat vaker als het warm weer is. Als je dier slecht drinkt, kun je wat water door zijn voeding mengen en op meerdere plekken in en om het huis waterbakken neerzetten. Hoe vaker een hond of kat een waterbak tegenkomt, des te vaker hij zal drinken.

Ook bewegend water stimuleert jouw hond of kat om te drinken, bijvoorbeeld door het gebruik van een drinkfontein. Zijn jij en je hond veel buiten de deur? Leg dan standaard een fles water in de auto. Een dichte fles mineraalwater blijft langer houdbaar dan kraanwater en zorgt ervoor dat je altijd een slokje voor je hond achter de hand hebt.

null

Maak een hondenijsje

Als de temperaturen oplopen, heeft ook je hond wel trek in een ijskoude traktatie. Met wat stukjes Prins NatureCare-worst maak je eenvoudig een lekker ijsje! Lees hier hoe je dit maakt. Je kan ook een heerlijk Smoofl hondenijsje maken in smaken als pindakaas, watermeloen, kokos en nog veel meer. Deze Smoofl ijsmix bestaat uit een poeder dat je mixt met water. Giet de mix vervolgens bij voorkeur in de Smoofl Ice Moulds en stop de ijsjes in de vriezer. Even laten invriezen en smullen maar! Zoals je op de foto ziet geniet ook @goldenr.sem van een fris Smoofl ijsje. 😜

2. Creëer een koele plek

Veel katten en honden liggen graag in de zon, maar bij warmere temperaturen is het beter om in de schaduw te blijven. Zorg daarom voor voldoende schaduwplekken voor je huisdier. Houd ramen en deuren in huis dicht en eventuele luiken gesloten om de warmte buiten de deur te houden. Buitenshuis kun je een parasol opzetten of een laken spannen, zodat het dier uit de zon kan blijven. Blijft je hond of kat toch in de zon liggen? Spoor hem dan aan om te verplaatsen zodat oververhitting kan worden voorkomen. Ook een koelmat helpt om een verkoelende ondergrond te creëren.

null

Let op! Verbranden

De zon schijnt en het waait zacht, dé ideale condities om te verbranden. Net als bij mensen kan uv-straling bij honden en katten schade veroorzaken. Zorg er daarom bij zonnig weer voor dat je huisdier niet te lang in de zon is.

3. Neem op tijd rust

Zorg dat je huisdier het rustig aan doet. Stel wandelen of fietsen met je hond even uit tot het wat koeler is en pas de lengte van de route aan. Zo voorkom je niet alleen overmatige inspanning, maar ook dat je hond zijn voetzolen brandt aan het asfalt, tegels of zand. Probeer je hond of kat wat te remmen als deze op warme dagen veel activiteit vertoont. Ook dieren luisteren niet altijd goed naar hun lichaam. Houdt je hond van zwemmen? Laat hem dit alleen doen als hij daarna de schaduw in kan en houd er rekening mee dat dieren ook in het water oververhit kunnen raken.

4. Voldoende verkoeling

Wij nemen bij warm weer een plons in het water, een koele douche of een lekker ijsje. Maar… Hoe komt een hond of kat eigenlijk aan verkoeling? Daar kunnen ze zeker een handje bij geholpen worden. Bij Pets Place hebben wij verschillende verkoelingsproducten om je hond of kat koel te houden op warme dagen. En dat is niet alleen koel, maar ook nog eens ontzettend cool! Wat dacht je van een stoere koelbandana of een heerlijk hondenzwembad? Dit zorgt niet alleen voor verkoeling, maar het is ook nog eens erg leuk om in te spelen. Gebruik bijvoorbeeld deze drijvende bal of deze grappige Coolpets Ice Flower sproeier om het speelkwartier compleet te maken! Let op dat je niet té lang speelt met warm weer om oververhitting te voorkomen.

5. Niet in de auto

Je hond in de auto laten met warm weer is extreem gevaarlijk! Ook wanneer dit maar voor korte tijd is of wanneer de ramen deels opengedraaid zijn kan de auto van binnen flink warm worden. Vermijd dus altijd dat je hond in de auto moet blijven en zorg dat tijdens de autoritten je auto koel is.

null

Vermoed je oververhitting?

Gaat je hond of kat hijgen, kwijlen of braken, of vertoont deze suf of juist onrustig gedrag? Verplaats het dier dan naar een schaduwrijke plek en geef het water op kamertemperatuur. Neem contact op met een dierenarts voor verder advies.