Lekker buiten bewegen met je hond? Vooral heerlijk tijdens droge dagen in de lente, zomer en herfst. Samen bewegen met je hond is niet alleen goed voor je hond, maar het houd jezelf ook lekker fit. Sporten met je hond is niet geschikt voor iedere hond, waar moet je rekening mee houden? Dat lees je in dit artikel.

Sporten en bewegen is maatwerk! Om verantwoord in actie te kunnen komen, moet je hond volgroeid en gezond zijn. Vraag bij twijfel je dierenarts om een check-up en advies.

Honden hebben rust nodig

Heel belangrijk naast bewegen is: niet bewegen! Je hond heeft namelijk ook slaap nodig. Honden kunnen per etmaal wel tot twintig uur slapen. Lichaam en geest hebben tijd nodig om na inspanning weer te herstellen. Heeft je een hond een (in)spannende dag achter de rug? Bouw dan rust in! Het kan wel 48 uur duren voor alle stresshormonen weer uit zijn lichaam zijn verdwenen.

null

Vermoeide honden

Een vermoeide hond is vatbaarder voor overprikkeling en blessures.

Let op voor overbelasting

Niet alle vormen van actie zijn even goed voor het bewegingsapparaat van je hond. Wild stoeien met andere viervoeters, hard racen of stevig afremmen om een bal te pakken of vangen, bewegen op gladde oppervlakken en uit de auto of van de trap springen zijn belastend voor spieren en gewrichten. Ook sporten als agility, flyball en dogfrisbee vragen veel van het hondenlichaam.

null

Bewegen met weinig belasting

Rechtlijnig bewegen, zoals meelopen naast de fiets op een lage snelheid en zwemmen, is doorgaans minder belastend voor je hond.

Je hond opwarmen en afkoelen

Vergeet niet de warming-up en cooling-down van je actieve hond. Rustig draven aan de lijn en bewegingsoefeningen als slalommen, poten geven en buigingen maken kunnen helpen bij het opwarmen. Laat je hond na afloop rustig een kwartier uitlopen. Zo krijgt zijn lichaam de gelegenheid om afvalstoffen af te voeren en voorkom je stijve en pijnlijke spieren.

null

Bal gooien is topsport

Een bal gooien voor je hond is geen opwarmen, maar eigenlijk al topsport!

Heeft jouw hond een gezond gewicht?

Bij een actieve hond hoort een gezond gewicht. Regelmatig je hond wegen helpt je bij het monitoren van zijn conditie. Weeg de dagelijkse portie voer goed af en vergeet niet dat het voedingsadvies op de verpakking slechts een algemene richtlijn is. Het kan zijn dat jouw hond net iets meer, of juist iets minder nodig heeft.

Heeft je hond overgewicht of wil je graag extra op het gewicht van je viervoeter letten? Er is speciaal hondenvoer verkrijgbaar met als doel een stabiel en gezond gewicht te verkrijgen en/of te behouden. Erg geschikt zijn bijvoorbeeld de volgende voedingen: Prins dieetvoeding, Sam’s Field Light & Senior en Royal Canin Light Weight Care.

null

Honden en overgewicht

Wist je dat maar liefst de helft van alle honden overgewicht heeft?

Beweging en voeding

Goede beweging en voeding zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. De hoeveelheid brandstof die een hond via voeding binnenkrijgt moet in balans zijn met de hoeveelheid brandstof die wordt verbruikt. Bij beweging en sporten worden de spieren en gewrichten van je hond flink op de proef gesteld. Prins heeft hiervoor voeding samengesteld met een positieve invloed op de spieren, gewrichten en bewegelijkheid van je hond.

BEKIJK PRINS HONDENVOER TEN GUNSTE VAN BEWEGING IN ONZE WEBSHOP