Puppy’s kennen enkele belangrijke fasen in hun jonge leventje. Maar na de leeftijd van zestien weken is het niet afgelopen: ook de puberende hond kent kritieke levensfasen. Het is belangrijk om je daarvan als eigenaar bewust te zijn. Ben je benieuwd hoe je jouw puppy helpt in deze tijd? Lees dan verder!
Puberteit hond
In de ontwikkeling van pup naar volwassen hond is de puppy puberteit een belangrijke levensfase. De puppy puberteit begint meestal op een leeftijd van 5 maanden tot een leeftijd tussen de 1,5 jaar en 2,5 jaar. Dit hangt af van de grootte van de hond en het ras.
Hormoonhuishouding verandert en zorgt ervoor dat je puppy vruchtbaar wordt. Je hond gedraagt zich anders naar soortgenoten, luistert minder goed naar commando’s en heeft minder aandacht voor jou als baas. Om jouw puppy zo goed mogelijk te helpen in deze periode, is het belangrijk om hierop voor te bereiden als eigenaar van een jonge hond.
Fase 1: Puberteit hond (4 tot 8 maanden oud)
De eerste symptomen van een hond in de puppy puberteit is het negeren van commando’s die eerder wel werden opgevolgd. Een puberende hond zal zich opstandig gedragen en is vooral bezig met het ontdekken van de wereld. Het gebruik van een lange looplijn in deze periode zorgt ervoor dat de hond voldoende ruimte heeft om te ontdekken, maar niet te ver weg kan lopen.
Goed gedrag belonen
Ondanks dat de puppy puberteit een fase is die vanzelf weer voorbij gaat, is het belangrijk om ongewenst gedrag te corrigeren. Ongewenst gedrag op een later moment afleren kan namelijk erg lastig zijn. Goed gedrag kun je belonen met een snack of een speeltje. Het gedrag dat iets lekkers of leuks oplevert, zal worden herhaald. Daarnaast ben je als baas hierdoor een stuk interessanter geworden voor de puberende hond en dit helpt enorm bij de verdere opvoeding.
Kauwen
Het melkgebit kent drie soorten tanden en kiezen; snijtanden, hoektanden en de voorkiezen. Deze zijn tijdens de puberteit vervangen en hierna komen de laatste kiezen door, de ware kiezen. Wanneer de ware kiezen doorkomen, zal je dit kunnen merken doordat de hond opnieuw graag overal op wil kauwen. Help je puppy tijdens het doorkomen van de kiezen met behulp van kauwspeeltjes voor puppy’s.
Fase 2: Puberteit hond (vanaf 6 maanden)
Tijdens de puppy puberteit kan jouw hond plotseling angstig zijn in situatie, waarbij dit eerder niet het geval was. Het is op zo’n moment belangrijk dat je jouw hond niet dwingt moedig te zijn. Je kunt de hond vriendelijk aanmoedigen om te overtuigen dat er niets aan de hand is.
Vruchtbaarheid
In deze periode zorgen hormonen in het lichaam ervoor dat de hond vruchtbaar wordt. Het is lastig te voorspellen wanneer hij of zij vruchtbaar zal worden, omdat dit per ras en grootte van de hond kan verschillen.
Teef
Bij teefjes betekent dit dat zij voor het eerst loops worden, dit kun je herkennen aan een opgezette vulva en bloederige afscheiding. Daarnaast kan ze onrustig en humeurig zijn als ze loops is. Tot de tijd dat ze wil paren, zal ze alle reuen op afstand proberen te houden. Het is verstandig om losloopgebieden te vermijden, om te voorkomen dat andere honden de loopse teef kunnen benaderen. Zit je erover na te denken om je teef te steriliseren? Wacht minimaal tot de eerste loopsheid is geweest. Incontinentie op latere leeftijd en extra pijn na de operatie worden hiermee voorkomen. Wees voorbereid en haal alles voor de loopsheid in huis!
Reu
Een vruchtbare reu heeft alleen oog voor de teefjes in de buurt en doet erg zijn best om op te vallen. Dit doen reuen door op zoveel mogelijk plekken kleine beetje plas achter te laten. Hiermee laten ze aan alle teefjes weten dat zij er zijn, voor het geval dat ze wil paren. Reuen nemen soms een extra stoere houding aan richting soortgenoten, wat de omgang met andere honden zal veranderen. Door deze houding kan het spelen met elkaar, eerder omslaan naar ruzie onderling. Je zal merken dat hij steeds fanatieker zal spelen en dit sneller kan leiden tot ruzie.
Je kunt dit gedrag beperken of zelfs voorkomen, door hem te castreren. Om te beoordelen wat voor effect castreren zal hebben, kun je ook kiezen voor chemische castratie. Hierdoor kun je de werking van hormonen in het lichaam tijdelijk afremmen.