Elke hond, groot of klein, begint als een kleine puppy. Al groeiend ontdekken de kleine honden de wereld, maar dit doen ze op hun eigen tempo. De groeicurve verschilt per hond, en elke puppy groeit per week net een beetje anders. Ben jij benieuwd wat jij, als hondenbaasje van een nieuwe puppy, kunt verwachten qua groei? Check hier het groeiboekje van jouw hond!

Verschillende maten puppy’s

Een Jack Russell Terrier groeit anders dan een Duitse Dog en een Berner Sennenhond anders dan een Beagle, maar waar zit het verschil? Als je wilt bepalen op welke leeftijd jouw hond lichamelijk is uitgegroeid, dan moet je rekening houden met het volwassen gewicht van je hond. De grote van de hond bepaalt dus tot wanneer een hond groeit. Een grote hond groeit immers langer en anders dan een kleine hond!

  • Kleine hond (< 10 kg). Is het volwassen gewicht van jouw hond minder dan 10 kilogram? Dan groeit het lichaam van jouw hond tot de leeftijd van 8 tot 10 maanden.
  • Middelgrote hond (10 kg t/m 25 kg). Is het volwassen gewicht van jouw hond tussen de 10 en 25 kilogram? Dan groeit het lichaam van jouw hond tot de leeftijd van 12 maanden (1 jaar).
  • Grote hond (25 kg t/m 45 kg). Is het volwassen gewicht van jouw hond tussen de 25 en 45 kilogram? Dan groeit het lichaam van jouw hond tot de leeftijd van 18 maanden (1,5 jaar).
  • Zeer grote hond (> 45 kg). Is het volwassen gewicht van jouw hond hoger dan 45 kilogram? Dan groeit het lichaam van jouw hond tot de leeftijd van 24 maanden (2 jaar).
tip hondenspeelgoed

Geef al die tijd puppyvoeding!

Puppyvoer is van groot belang voor jouw groeiende puppy. Deze hondenvoedingen hebben verschillende voordelen die de groei van jouw kleine viervoeter bevorderen. Benieuwd waarom het belangrijk is om jouw hond puppyvoer te geven of wil je weten welke puppyvoeding je moet geven? Check dan hier het advies over puppyvoeding!

Groeicurve hond

De groeicurve van jouw hond laat zien hoe groot jouw hond wordt. Handig is om te weten wat voor grootte hond je hebt: een kleine, middelgrote, grote of zeer grote hond. Weet je niet wat het volwassen gewicht van jouw hond wordt omdat het een kruising is? Gebruik de huidige leeftijd en gewicht en vergelijk het in de groeicurve. Weet je niet welk ras jouw hond is? Check hier de verschillende hondenrassen en bekijk of je jouw hond herkent in dit lijstje. Met de groeicurve van een puppy zie je tot welke welke leeftijd een hond groeit. 

Bekijk hieronder de groeicurve van de hond en vergelijk de leeftijd en het gewicht!

De groei per puppy

Wanneer je weet welke maat hond je hebt, kan je bekijken hoe jouw puppy zal gaan groeien. In de onderstaande teksten kan je vinden wat de highlights zijn van de groei van jouw puppy en waar je op moet letten tijdens een bepaalde leeftijd. Alle honden zullen hetzelfde meemaken, maar in een ander tempo. Elke hond zal daarom dezelfde fases doorlopen, maar de één net iets sneller dan de ander. De belangrijkste onderwerpen kan je volgen in de volgende adviezen:

Neonatale fase (weken 1 & 2)

De neonatale fase is de eerste periode van de groeicurve en duurt 2 weken. Deze fase duurt voor alle soorten grootte puppy’s hetzelfde en kenmerkend is dat de puppy’s nog erg afhankelijk zijn van de moederhond. De puppy is bij de fokker, samen met broertjes en zusjes in een nestje.

Week 1

  • Moederhond is op dit moment het belangrijkste in de prille levens van de kleine hondjes. Moeder zorgt voor de nakomelingen door de puppy’s te laten zogen, het nest schoon te houden door de ontlasting op te eten en de ontlasting bij de puppy’s te stimuleren. Als laatst kunnen de kleine pups niet zelfstandig de temperatuur reguleren en zal moeders en nestgenoten zorgen voor een regulatie van de lichaamstemperatuur. Een warmtekussen of warmtelamp kunnen ook zorgen dat de puppy’s niet afkoelen.
  • Puppy’s bewegen nauwelijks en kunnen nog niet op eigen pootjes staan. Kleine afstanden worden afgelegd door het kruipen naar het doel.

Week 2

  • Puppy’s zijn blind bij de geboorte. De oogjes gaan open vanaf de leeftijd van 10 dagen, maar ze reageren niet op lichten of bewegingen tot de ogen wat meer gewend zijn.
  • De eerste ontwormingsperiode is aangebroken. Puppy’s krijgen wormen via de baarmoeder en via de moedermelk en ontworming is daarom een must voor de groeiende viervoeter! Het beste is om een ontworming in de vorm van een pasta te geven want je kunt meerdere puppy’s behandelen met 1 pasta, je kunt gedoseerd werken door het gewicht van de puppy af te wegen en het is makkelijker doorslikken voor de puppy. Een voorbeeld die je kunt geven is No Worm Pasta
BESTEL ANTI-WORMENPASTA

Overgangsfase (week 3)

De overgangsfase is de tweede fase tijdens de groeicurve van een puppy en duurt één week. Deze fase duurt voor alle soorten grootte puppy’s hetzelfde.

  • De zintuigen gaan steeds beter werken en de puppy’s zullen deze steeds meer gaan gebruiken. De kleine honden gaan op ontdekkingstocht en zullen steeds meer interesse gaan tonen in de inhoud van voer- en waterbakken.
  • Moeder blijft een belangrijk deel in hun jonge leven, aangezien de puppy’s nog steeds bij hun moeder blijven drinken. Zorg ervoor dat de moederhond en de puppy voldoende eiwitten hebben en ontvangen door speciale voeding voor moeder en puppy te geven!
  • De eerste tandjes breken door. Zorg voor voldoende puppyspeelgoed!

Eerste socialisatiefase (weken 4 tot en met 12)

Vanaf de vierde week van de groeicurve zullen er veel dingen veranderen in het jonge leventje van jouw kleine puppy. Zo begint de eerste socialisatiefase; de nieuwsgierigheidsfase. In deze tijd is het belangrijk om zoveel mogelijk mensen en voorwerpen, maar ook bezienswaardigheden en uitjes, te introduceren aan je puppy! Een ritje naar de dierenarts, alleen thuis blijven, nieuwe mensen en nieuwe honden leren kennen, noem maar op. Wen je puppy rustig aan de nieuwe prikkels! 

Week 4 & 5

  • In week 4 moet je kleine puppy weer ontwormd worden. Dit kan met een pasta, maar ook met een ontwormingspil.
  • De eerste melktanden zijn doorgebroken! In totaal bevat het melkgebit 28 tanden en kiezen. Zorg voor voldoende kauwspeeltjes die je jouw puppy kunt bieden.
  • De puppy’s mogen beginnen met het eten van voer! Wil je brokken geven? Maak de brokjes eerst een beetje zacht door de brokken te weken in lauwwarm water. De geuren van de brokjes komen naar voren, wat erg aantrekkelijk ruikt voor de kleine viervoeter!

Week 6 & 7

  • In week 6 is de eerste ‘officiële’ kennismaking met de dierenarts, spannend! Je puppy wordt ingeënt voor hondenziekte en het parvovirus. Let op: dit is niet de laatste keer dat je puppy ingeënt moet worden!
  • Vanaf week 6 mogen honden worden gechipt. Dit gebeurt meestal bij de fokker, maar kan je ook op latere leeftijd doen wanneer je met je puppy naar de dierenarts gaat. Wist je dat het verplicht is om je hond te chippen in Nederland?
  • In week 6 is het weer tijd om te ontwormen! Dit kan met een pasta, maar ook een ontwormingspil.
  • In week 6 en 7 zullen de puppy’s minder gaan spenen bij hun moeder omdat de moeder het niet meer accepteert. Zorg altijd voor puppyvoer voor jouw kleine hond!

Week 8 & 9

  • Vanaf week 8 mogen de puppy’s naar de nieuwe eigenaren! De eerste socialisatieperiode is nog niet afgelopen en je nieuwe puppy zal de wereld al snuffelend gaan ontdekken. 
  • Vanaf week 8 kan je starten met het weren van teken en vlooien! Ontvlooien kan je doen met een pipet, pil, band of insectwerende kleding.
  • In week 8 moet er weer worden ontwormd! Dit kan je vanaf dit moment het beste doen met een ontwormingspil. 
  • In week 9 moet een dierenartsbezoekje geplanned staan! Je puppy zal nieuw worden ingeënt voor de ziekte van Weil en optioneel voor kennelhoest. Kennelhoest wordt apart aangeboden door de dierenarts, maar is aan te raden wanneer je van plan bent om je hond naar het pension te brengen of als je naar plekken gaat waar meer honden zijn. Het vaccin tegen het parvovirus zal herhaald worden.

Week 10, 11 & 12

  • Vanaf week 10 is je puppy steeds meer gewend aan het leven bij jou thuis. Je kunt starten met trainingen zoals het leren aan de lijn lopen, benchtraining en leren alleen thuis te blijven.
  • Vanaf week 12 (3 maanden) zal het gebit van je puppy wisselen naar een volwassen gebit. Zorg voor voldoende speeltjes om het wisselproces goed te laten verlopen! Sommige speeltjes of snacks zijn te hard voor de tandjes van jouw puppy. Zorg daarom voor speelgoed en kauwsnacks die ontworpen zijn voor puppy’s. Voorbeelden die je kunt geven zijn de puppy-speelgoed van Nylabone of de puppy kauwsnacks van Whimzees.
  • In week 12 zijn de laatste inentingen die je aan je puppy moet geven. Na deze vaccinatie, moet je jouw hond jaarlijks laten inenten! Nieuwe vaccinaties werken tegen besmettelijke leverziekte en misschien hondsdolheid (als je met je hond naar het buitenland gaat). Je hond krijgt een herhaling van de vaccins tegen hondenziekte, parvovirus en de ziekte van Weil.
  • In week 12 moet je niet vergeten om je puppy te ontwormen! Dit kan je het beste doen met een ontwormingspil.
  • In week 12 moet je je puppy ook weer ontvlooien!
null

Hoe lang mag ik mijn puppy uitlaten?

Een kleine puppy mag je niet te lang uitlaten! Houd het aantal weken in leeftijd als indicatie voor de duur van de wandeling. Bijvoorbeeld: is je puppy 9 weken? Dan mag je maximaal 9 minuten per uitlaatbeurt wandelen.

Jeugd- en tweede socialisatiefase (12 weken t/m jong volwassenheid)

De grootste veranderingen in het leven van jouw puppy is geweest en het groeitempo zal afzwakken. Vanaf dit moment in de groeicurve zullen de groeiperiodes van de verschillende groottes honden gaan veranderen. Er wordt onderscheid gemaakt in kleine honden, middelgrote honden, grote honden en zeer grote honden. 

  • Kleine honden groeien door tot ze 8 tot 10 maanden zijn.
  • Middelgrote honden groeien door tot ze 12 maanden zijn (1 jaar).
  • Grote honden groeien door tot ze 18 maanden zijn (1,5 jaar).
  • Zeer grote honden groeien door tot ze 24 maanden zijn (2 jaar).

Grote en zeer grote honden hebben een andere voedingsbehoefte dan honden van een middelgroot of klein ras. Dit komt omdat deze honden het lichaamsgewicht meer moeten vermenigvuldigen. Zorg er daarom voor dat je jouw hond puppyvoeding of juniorvoeding geeft tot hij is uitgegroeid. Deze voedingen bevatten de juiste hoeveelheden eiwitten; de belangrijkste bouwstenen van de groei. Daarnaast bevatten deze voedingen de juiste hoeveelheden Calcium en Fosfor; voldoende om te groeien, maar zorgt ook dat de botten juist niet te snel groeien. Dit kan namelijk zorgen voor een afwijkende groei. Ben je benieuwd naar meer informatie over voer voor je puppy? Bekijk ons advies!

Tweede socialisatiefase (angstfase, 12 weken tot 6 maanden)

De duur van de tweede socialisatiefase geldt voor alle honden hetzelfde. Alle honden doorlopen deze fase vanaf 12 weken tot en met 6 maanden. Deze socialisatiefase heet de angstfase; je puppy vindt dingen spontaan weer eng en spannend! Pas op met het te snel socialiseren want in deze tijd kunnen trauma’s worden ontstaan die niet meer weg gaan. Doorloop alles wat je tijdens de eerste socialisatiefase bent tegengekomen en blijf de nieuwe prikkels herhalen.

Jong volwassenheid (puberteit)

De puberteit (of de puppertijd) kan voor veel baasjes een frustrerende tijd zijn. Je hond komt net uit de kinderfase van zijn leven en zal minder goed luisteren dan voorheen. Je hond zal enkele gedragingen uitproberen die misschien niet gewenst zijn. Denk hierbij aan agressie, ongehoorzaamheid of veel energie hebben. Blijf je hond op dit punt van zijn leven trainen en beloon waar nodig. Deze tijd zal per hond variëren en zal van enkele maanden tot maximaal een jaar duren.